Consilierii municipali au aprobat, vineri, continuarea în 2016 a mai multor proiecte importante, ce ar fi trebuit să se termine până la finele anului, dar care au întârziat din cauza achiziţiilor publice sau pentru că au întâmpinat diverse probleme de proiectare şi execuţie. În linii mari, este vorba despre finalizarea lucrărilor la Teatrul "Maria Filotti" (în special montarea tablei titan-zinc pe acoperiş şi consolidarea cupolei), dotare IT şi extiderea pe verticală a Şcolii "Ion Creangă", lucrări de consolidare la centrul social "Bunici şi Nepoţi", finalizarea canalului colector de pe Bulevardul Dorobanţilor, reabilitarea unor străzi din cartierul Radu Negru şi renovarea imobilului de pe Str. Râmnicu Sărat nr. 115. "Sunt proiecte care din mai multe motive - şi noi le-am discutat de fiecare dată -, nu se pot finaliza în acest an, cele mai multe datorită procedurilor de licitaţie pe care noi le avem. Am discutat şi cu liderii de grup. Suntem cu toate acestea în diverse etape de procedură a unor secvenţe din ele. De exemplu, la Şcoala "Ion Creangă", pe achiziţii echipament IT. Am avut două licitaţii. Prima dată nu s-a prezentat nimeni, la a doua s-a prezentat cineva, dar din motive partajate, să spunem aşa, oferta dumnealor a fost neconformă. La «Bunici şi nepoţi» avem trei momente de analiză, să spunem aşa. Sunt nişte cursuri pentru specializare, pentru a informa pe subiecte precum: legumicultori, curăţenie, babysitting. La două dintre ele s-au prezentat, la unul nu s-a prezentat nimeni şi toate cele trei cursuri sunt la pachet. La teatru este vorba de tabla de pe clădire. Discuţia pe care o ştim cu toţii. Sper să o terminăm în finalul acestei perioade. La Dorobanţi e vorba de zona de cintre, zona de grinzi din acelea din interior. S-a terminat procedura ieri - alaltăieri, va fi validată şi se va porni. Acestea sunt motivele pentru care proiectele respective vor trece dincolo de 31 decembrie 2015. Trebuie să le finalizăm până în 30 iunie 2016", a declarat primarul Aurel Simionescu, înainte de votul consilierilor. De asemenea, edilul-şef a punctat că sumele necesare finalizării proiectelor vor fi prinse în bugetul local pentru 2016.
"Rămăşiţe" de proiect în valoare de 4 milioane de euro
Potrivit proiectelor de hotărâre, valoarea totală a cheltuielilor necesare finalizării tuturor celor şase proiecte investiţionale este de 18.086.501 lei, adică 4 milioane de euro, bani ce se vor aloca în 2016 de la bugetul local. Tocmai acest aspect a ţinut să îl sublinieze şi consilierul municipal PNG Ionel Alexandru, în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului, arătându-se extrem de deranjat de faptul că din cauza unor greşeli la nivelul firmelor care au executat lucrările şi al direcţiilor Primăriei, care au gestionat proiectele, finalizarea acestora implică apelarea la banii contribuabililor. Acesta a afirmat că firmele care au executat lucrările nu au fost penalizate şi nici cei responsabili de redactarea proiectelor şi implementarea lor. "Vorbim degeaba, ca de fiecare dată, domnule consilier. Scuzaţi-mă, îmi pare rău că vă întrerup. Toate firmele sunt în penalităţi!", a intervenit primarul, supărat de comentariile lui Alexandru. Proiectul privind finalizarea lucrărilor la Teatrul "Maria Filotti" a fost cel care a întărâtat cel mai mult spiritele.
"Aici este o problemă destul de delicată. S-a anulat şi festivalul din cauza unor greşeli. După cum ştiţi şi citiţi în raport, din martie 2012 - până în februarie 2014 s-au tot jucat cu licitaţiile până când a câştigat o firmă pe care o ştiţi - «Concivia». Societate care în momentul de faţă, aşa cum aţi văzut, ne-a băgat în cofă cu festivalul, pe care a trebuit să îl anulăm. O problemă este şi cu acoperişul. Se ştia foarte clar că nu se poate face o învelitoare din tablă de cupru. Clădirea are peste 100 de ani şi a avut de la început tablă de zinc. S-a făcut o greşeală! De aceea întreb din nou: au fost penalizate firmele şi proiectanţii? Nu mai vorbesc de managerul de proiect, care răspunde direct. Mi se pare penibilă o astfel de situaţie ca noi să plătim din bugetul nostru 89 de miliarde lei vechi. Pentru acele greşeli făcute de unii şi de alţii şi pentru criza de timp la care s-a ajuns. Voi vota împotrivă!", a comentat Alexandru. Totodată, acesta a criticat faptul că proiectul privind Bulevardul Dorobanţilor a început în 2009 şi nu a fost încheiat nici în 2015 şi a ţinut să atragă atenţia asupra sumei totale a proiectelor supuse votului consilierilor. "Încă nu avem decontarea lunii noiembrie şi cea a lui decembrie care se va întâmpla până în data de 20 a acestei luni. Vor fi sume sensibil mai mici în toată discuţia pe care o avem noi. De asemenea, sumele pe care noi trebuie să le plătim şi despre care facem vorbire aici, sunt atât sumele aferente lucrărilor cât şi sumele pe care noi trebuia oricum să le punem. De exemplu, la Bulevardul Dorobanţi noi avem obligaţia aceea de 20%. De asemenea, sumele aferente TVA, care sunt sumele pe care le punem noi. La fel, sumele care sunt aferente diferitelor taxe cum ar fi cele de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, pe care trebuie să le plătim în funcţie de valoarea lucrărilor", a concluzionat Simionescu.
Continuarea în 2016 a tuturor celor şase proiecte a fost în cele din urmă adoptată de membrii CLM. Trebuie punctat că Ionel Alexandru a fost singurul care a votat "împotrivă" la trei dintre proiecte: cel privind străzile din Radu Negru, finalizarea Teatrului "Maria Filotti" şi canalul colector de pe Bulevardul Dorobanţilor.
Reamintim că proiectele respective au fost accesate prin Programul Operaţional Regional, în exerciţiul financiar 2007 - 2013. În acest context, Primăria a anunţat că negociază cu Guvernul să îi împrumute banii necesari cu o dobândă foarte mică pentru încheierea acestora.