Tensiuni în CLM Brăila la stabilirea centrelor de vaccinare anti-COVID-19 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tensiuni în CLM Brăila la stabilirea centrelor de vaccinare anti-COVID-19

* consilierii municipali au dezbătut și aprobat, recent, un proiect de hotărâre privind stabilirea centrelor unde se va putea efectua vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 la Brăila * este vorba despre sălile de sport a șapte școli și licee * subiectul a stârnit un mic scandal în timpul ședinței, după ce liberalul Florin Gheorghiță a propus ca Primăria să găsească alte locații * asta deși sălile de sport fuseseră selectate ca urmare a unei analize în prealabil din partea DSP, ISU, chiar STS și alte instituții abilitate

 

Consilierii municipali au aprobat șapte locații din Brăila care vor juca rolul de centre pentru vaccinare anti-COVID-19. Este vorba despre sălile de sport a unor școli gimnaziale și licee din oraș. Subiectul a fost dezbătut în cadrul unei ședințe extraordinare a CLM Brăila, ce s-a desfășurat în sistem video, pe 7 ianuarie, și a stârnit un mic scandal în rândul consilierilor, ca urmare a unei intervenții a liberalilor.

Pe scurt, consilierii au dezbătut și aprobat un proiect de hotărâre privind exprimarea acordului CLM Brăila pentru schimbarea temporară a destinației unor imobile, din spații de învățământ în structuri medicale cu destinația Centru de vaccinare anti-COVID-19. Discutăm despre șapte săli de sport ale mai multor școli și licee din Municipiul Brăila. Ca o paranteză, și celelalte orașe din județul nostru au primit directiva de a stabili astfel de centre. Revenind la Municipiu, potrivit hotărârii de CLM, sălile de sport stabilite ca viitoare centre pentru vaccinare sunt: cea de la Școala Gimnazială ”Mihu Dragomir” (Calea Galați, nr. 61, în suprafață de 590,46 mp), de la Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” (str. G-ral Eremia Grigorescu, nr. 32 - 1.098 mp), de la Școala gimnazială ”Mihai Eminescu” (Aleea Cutezătorilor, nr. 2 - 1.026 mp), de la Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” (str. R.S. Campiniu, nr. 4-6 - 1.026 mp), de la Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu” (Aleea Cocorilor, nr. 2 - 1.118 mp), de la Liceul Tehnologic ”Edmond Nicolau” (Aleea Parcului, nr. 2 - 1.102 mp) și de la Școala Gimnazială ”Nedelcu Chercea” (Strada Deva, nr. 11 - 453,05 mp).

 

Propunerea PNL Brăila care a provocat scandal în ședința CLM

Consilierii municipali PNL, prin vocea lui Florin Gheorghiță, au avut o intervenție în timpul ședinței, prin care au solicitat Primăriei Brăila să încerce să găsească și alte locații în afara sălilor de sport. Gheorghiță a motivat faptul că unele școli (dând ca exemplu o adresă trimisă de Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny”) au precizat municipalității că dacă vor rămâne fără sălile de sport, iar elevii vor reveni la ore în viitorul apropiat, nu vor avea unde să desfășoare educația fizică. Liberalul a precizat că sunt unele instituții de învățământ în Brăila ale căror curți nu se pretează pentru așa ceva, după cum au informat cei de la ”Anghel Saligny”.

”Cu toții sunt convins că susținem și vrem să ieșim din această perioadă în care viața ne-a înscris. Ne dorim să aibă loc această vaccinare și să avem un număr cât mai mare de cetățeni imunizați la acest virus. Am citit adresa instituției Prefectului din 02.11. 2020, prin care se solicita Municipiului Brăila, orașelor Ianca și Însurăței obligativitatea și urgentarea indentificării unor locații necesare realizării centrelor de vaccinare. Menționând că acestea «pot fi» de tipul săli de sport, cămine culturale, arene. Deci nu sunt restricții. Am citit și adresa Direcției de Sănătate Publică din 5 ianuarie, către Municipiul Brăila și orașele Ianca, Însurăței, Făurei, prin care erau descrise normele de îndeplinire a acestor spații: cabinete medicale de o suprafață de minim 9 mp, o boxă de vaccinare de minim 5 mp, sală post-vaccinare, sală de asistență. Totuși este o situație temporară. Nu știm când își va înceta efectele. Când se va reuși vaccinarea unui număr cât mai mare de oameni și orizontul optimist este undeva în vară. Până atunci ne dorim cu toții ca școlile să se redeschidă. Ce facem la reluarea școlilor?! (...) Nu aș vrea să văduvim copiii de aceste spații. Și așa că desfășoară insuficient activitate fizică”, a declarat Gheorghiță.

Intervenția consilierului PNL nu a fost deloc bine primită de viceprimarul Alexandru Jantea, care a punctat că ordinul vine de la nivelul Guvernului Florin Cîțu, indicându-i consilierului să le transmită șefilor săi de la Centru aceste doleanțe.

”Ceea ce am să îi transmit domnului consilier este posibil să fie un șoc pentru dumnealui, dar este consilier local al PNL. Din câte știm cu toții, domnul prim-ministru este Cîțu. Tot din partea PNL. Decizia de a utiliza acele spații aparține Guvernului. Din nou, ne cerem scuze. (...) În condițiile în care un consilier local al PNL este nemulțumit cu solicitarea venită din partea Guvernului condus de Cîțu -, îmi cer scuze din nou -, nu văd logica intervenției dumnealui, sincer să fiu. Solicitarea vine din partea Guvernului României, prin instituțiile pe care le coordonează și aceea ca să poată să ia aviz de la ISU și de la DSP, au considerat că singurele locuri pe care au putut să le găsească pentru a fi utilizate în acest scop sunt acele săli de sport”, a afirmat ironic, Jantea, precizând că poate încerca să facă rost de numărul de telefon al premierului pentru consilierul liberal.

Gheorghiță a adăugat că fostele puncte termice ale CET ar putea fi amenajate pentru a deveni Centre de vaccinare. La un moment dat, viceprimarul Alexandru Jantea și liberalul Florin Gheorghiță au ajuns să își susțină punctele de vedere simultan în ședința organizată prin sistem electronic, astfel că s-a ajuns la un haos total timp de aproximativ un minut, motiv pentru care primarul Marian Dragomir s-a văzut nevoit să intervină pentru a calma spiritele.

Edilul-șef a punctat că toate aceste locații, dar și altele, s-au aflat în atenția Inspectoratului Școlar Județean Brăila, și a altor instituții abilitate, printre care și Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Direcția de Sănătate Publică, astfel că doar cele șapte săli de sport au primit într-un final aviz, deoarece spațiile ce vor deveni centre de vaccinare trebuie să îndeplinească anumite condiții clare. Explicație pe care a oferit-o Dragomir și pentru faptul că fostele puncte termice ale CET nu pot fi utilizate în acest caz.

”Aș avea o rugăminte, cel puțin, atunci când avem adrese oficiale de la instituțiile care reprezintă statul român, și mă refer aici la Guvern, indiferent dacă fluturați în fața camerei nu știu ce hârtii pe acolo, sau nu, trebuie să înțelegem cu toții că spațiile respective trebuie să îndeplinească niște condiții legate de suprafață, așezare, posibilitate de construire a unor fluxuri. Lucru care nu s-a realizat în momentul construirii lor. Și atunci, aceste spații nu trebuie să fie alese de domnul consilier Gheorghiță sau de primarul Dragomir. Acestea se aleg de anumite comisii autorizate și abilitate în acest sens! Elucubrațiile scoase în această ședință trebuie să înceteze! Deoarece autorizarea se face de către ISU, de către DSP și de alte insituții, inclusiv STS, în ceea ce privește montarea unor anumite tipuri de aparaturi care să permită comunicarea la nivel național. În concluzie, înainte de a ne da cu părerea în această ședință, despre modul în care sunt alese aceste spații, vă rog frumos să vă documentați, pentru a nu pune într-o situație absolut penibilă insistituțiile statului, care nu sunt prezente la această ședință și sunt luate în derâdere de anumiți consilieri”, a declarat Dragomir.

După alte discuții pe aceeași temă, în cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu 26 voturi ”pentru” și o neparticipare din partea consilierului PNL Cătălin Canciu.

 

AMR cere Guvernului să amenajeze centrele și să plătească medicii

Asociația Municipiilor din România (unde primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir, ocupă poziția de secretar general), a emis recent un comunicat de presă în care precizează că după ce a constatat ignorarea de către Ministerul Sănătății a principiului potrivit căruia nu se pot stabili atribuții în sarcina administrației publice locale fără o alocare financiară corespunzătoare, a solicitat Ministerului Sănătății, ca în proiectul de OUG pe care l-a inițiat, să asigure resursele financiare aferente pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea  centrelor de vaccinare, precum și să asigure sumele pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar sanitar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro