Mergi la conţinutul principal

Tendință de scădere a cazurilor de Covid-19. Brăila este în scenariul verde!

* incidența cazurilor de Covid-19 se menține sub 1 la mia de locuitori atât la nivel de județ, cât și în municipiu * dacă în noiembrie și decembrie anul trecut se raportau chiar și peste 100 de cazuri pe zi, toată luna aceasta au fost raportate între 3 și 23 cazuri noi pe zi * de asemenea, de la începutul lunii și până pe 18 februarie s-au înregistrat 11 decese

 

 

 

Pandemia de coronavirus înregistrează o scădere la nivelul județului Brăila. Cel puțin aceasta este tendința dacă ne uităm pe raportările transmise zilnic de ISU Brăila și pe incidența cumulativă a cazurilor de Covid-19 publicată pe site-ul Prefecturii. Astfel, dacă în noiembrie și decembrie anul trecut erau zile în care se înregistrau și 100 de noi cazuri de infecții cu virusul SARS-CoV-2, din ianuarie lucrurile s-au schimbat, tot mai puține cazuri fiind raportate de la o zi la alta. Astfel, astăzi, Brăila se află în scenariul verde, adică rata de infectare este sub 1 la mia de locuitori atât la nivel de județ, cât și în municipiu.

 

Uitându-ne pe incidența cumulativă postată pe site-ul Prefecturii, observăm că pe 15 ianuarie, incidența cazurilor de Covid-19 era de 1,91 pe județ, iar în Municipiul Brăila de 2,48. Pe 1 februarie incidența la mia de locuitori era de 0,81 pe județ și 1,02 pe municipiu. Pe 17 februarie incidența era de 0,57 la mia de locuitori pe județ, iar în municipiu de 0,73 la mia de locuitori. 

 

Evident, statistica de mai sus se datorează scăderii numărului de cazuri noi raportate zilnic. Spre exemplu, de la începutul lunii și până pe 18 februarie au fost raportate aproape zilnic mai puține cazuri față de ianuarie sau decembrie anul trecut, numărul de cazuri noi raportate fiind între 3 și 23. De asemenea, se observă și o scădere a numărului de decese provocate de infecția cu coronavirus, doar 11 decese fiind înregistrate în perioada 1-18 februarie.

 

Scăderea cazurilor de Covid-19 se observă și în Spitalul Județean, însă secția ATI tot este ocupată aproape în totalitate. Managerul Delia Râșnoveanu, care este și medic epidemiolog, ne-a declarat că această tendiță de scădere a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 nu poate fi pusă încă pe seama vaccinării populației. 

 

”La ATI în continuare suntem aproape plini. Adică dimineață (n.r. – vineri dimineață) din 12 paturi 10 erau ocupate. Pe corpuri într-adevăr până acum vreo două zile a scăzut cumva numărul de internări, dar acum e o ușoară creștere în ultimele două zile. Nu cred că motivul are legătură cu vaccinarea pentru că aceasta a început cu personalul sanitar și cu personalul din cabinetele medicale. Cu populația a început ulterior, în etapa a doua, când au fost vaccinați cei cu vârste înaintate cu prioritate. Nu cred că am o explicația clară la momentul acesta pentru faptul că au scăzut numărul de cazuri. Există o tendință din decembrie care se vede. Cam de la jumătatea lunii decembrie până acuma e o tendință de scădere generală a numărului de cazuri. Nu știu care va fi evoluția, dacă se va menține această tendință de scădere. E prematur să mă pronunț. Avem o lună jumătate de când am început vaccinarea iar de la rapel nu a trecut măcar o lună ca să ne dăm seama”, ne-a declarat managerul Spitalului Județean.

 

CASETĂ

 

Infecție cu tulpină britanică raportată la un pacient din Brăila

 

Potrivit Digi24, în urma unui studiu realizat de MedLife, specialiștii au analizat 90 de probe aleatorii, iar jumătate conțineau tulpina originară din Marea Britanie. Cele 90 de probe au fost analizate în perioada 3-11 februarie de la pacienți din diferite orașe ale țării: București – 26 de cazuri, Galați – 2 cazuri, Timișoara – 6 cazuri, Cluj - 3 cazuri, Focșani – 1 caz, Ploiești – 1 caz, Pitești -1 caz, Turda – 1 caz, Tg. Jiu – 2 cazuri, Vaslui – 1 caz și Brăila – 1 caz. Așadar, pacientul din Brăila a fost să se testeze în privat, fiind depistat cu tulpina britanică. Specialiștii clinicii private sunt de părere că tulpina britanică a devenit deja dominantă în marile orașe.

 

Întrebată de redactorii ”Obiectiv” despre acest caz, managerul Delia Râșnoveanu ne-a declarat că la Spitalul Județean nu se fac teste pentru depistarea tulpinii britanice, motiv pentru care nu apare în raportările autorităților locale.

 

Cum doar prin testarea la privat poți afla în prezent dacă ai infecția cu tulpina britanică, e greu de estimat câți brăileni se mai află în această situație.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro