Mergi la conţinutul principal

Temperaturi extreme. Avertisment pentru angajatori

* având în vedere că valul de căldură se va extinde și se va intensifica, inspectorii de muncă vor desfășura controale la angajatori * măsuri minimale ce trebuie luate: reducerea intensității și ritmului activității fizice; asigurarea ventilației; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus * neasigurarea condițiilor de muncă prevăzute de actele normative constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei

 

Având în vedere faptul că, în această perioadă, valul de căldură se va extinde, potrivit datelor transmise de INMH, Inspecția Muncii a luat măsuri de intensificare a controalelor la angajatori, la nivelul întregii țări, urmărindu-se modul de respectare a prevederilor OUG nr. 99/2000 "privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă". Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), în sensul OUG nr. 99/2000, prin "temperaturi extreme ridicate" se înțeleg temperaturi exterioare ale aerului care depășesc 37 grade C sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

În conformitate cu prevederile Ordonanței sus-menționate, angajatorii sunt obligați să ia următoarele măsuri minimale pentru menținerea stării de sănătate a salariaților: reducerea intensității și ritmului activității fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

"Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților sunt necesare următoarele: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri de persoană pe schimb; asigurarea echipamentului individual de protecție; asigurarea de dușuri. Angajatorii care nu pot asigura condițiile menționate mai sus vor lua de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, după caz, următoarele măsuri: reducerea programului de lucru; eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11.00 și după ora 17.00 și, în cazuri speciale, întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale", se menționează în comunicatul ITM Brăila.

Totodată, pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de munca în condiții de temperaturi extreme, se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute; asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

"Angajatorii au abligația să se conformeze în scopul îndeplinirii măsurilor legale enunțate. Neasigurarea condițiilor prevăzute mai sus constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei, dacă faptele nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracțiuni", a mai precizat sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro