Mergi la conţinutul principal

Temele - o problema?

Unul dintre cele mai discutate subiecte din viata unui adolescent, pe linga cel al uniformei, il constituie temele ("de multe ori in exces" - sustin elevii). Dar oare, daca stam sa ne gindim bine, in afara faptului ca ne mai ia din timpul liber, temele ne fac chiar asa rau? Hmmm... Eu as spune ca sint un "malum necessarium", alaturi de care am sa fac atit de controversata comparatie intre scoala romaneasca si cea occidentala.
De multe ori, auzim ca in Occident, in special America si Canada, copiii au alt sistem de scolarizare, pe care elevii nostri il considera mai avantajos datorita temelor putine. De altfel, pe linga faptul ca, dupa ce vin de la scoala, nu prea mai au multe de facut si ies cu prietenii ori isi pierd vremea pe internet, la scoala, orele sint lejere, cu proiecte, iar timpul petrecut in plus in cadrul institutiei il dedica diferitelor activitati extrascolare (teatru, cor, meciuri, spectacole, etc). Dar temele?... - nu se prea aude de acest cuvint pe acolo. Iar daca, eventual, se aude, trebuie stiut ca elevii (mai ales cei americani), nu-si fring mina pe pix scriind pagini intregi, cocosati deasupra unui birou, pe care sint asezate in dezordine cartile si caietele pentru alte o mie de materii la care trebuie sa isi faca temele pentru ziua urmatoare... In primul rind, ei utilizeaza calculatorul in toate, inclusiv scrisul temelor si chiar sustinerea examenelor si in nici un caz nu au de invatat pentru un numar grandios de materii...
Apoi vine elevul nostru si zice: "'Pai, noi avem nu stiu cite materii pe zi, lectii si teme multe incit nici sa clipim nu avem timp... Iar ei se scalda in "spare time" si activitati extrascolare placute.
Dar oare e chiar asa cum spun "gurile rele" - adica, in timp ce in scoala romaneasca se invata pe rupte, in SUA se doarme in invatamint? N-as prea crede... Si totusi, daca tot se doarme in invatamint, copiii se ocupa de alte lucruri (in afara scolii ce-i drept), insa in urma carora cistiga nu doar experienta, ci si bani de buzunar. Spre exemplu, sunt multi adolescenti care se angajeaza ca vinzatori in shop-uri, sau lucreaza part -time (dar atentie! - avind cursuri speciale si diploma deja luate) pe post de baby-sitteri sau dog-sitteri. Probabil veti spune ca si la noi sint multi adolescenti care lucreaza part-time, insa marea diferenta este ca, spre deosebire de liceul gratuit din Romania, cine vrea sa faca acolo un liceu bun trebuie sa scoata bani din buzunar. Daca nu, se angajeaza la munci fizice permanente, in orice caz de rang mult mai jos decit cel de inginer, manager la cutare firma sau alte job-uri ''banoase''. La noi, insa, nu trebuie sa platesti ca sa faci liceul, esti scutit de griji si de o slujba grea si neplacuta, iar in ceea ce priveste temele, acestea nu sint date fiindca au profii o placere sadica de a va pune la treaba, ci pentru aprofundarea cunostintelor predate.
Acuma, sa gindim: ati prefera sa aveti o slujba grea si nedorita la care sa munciti multe ore pe zi si pe care oricind o puteti pierde (din cauza lipsei de experienta) sau sa va faceti cuminti temele si sa invatati PENTRU VOI, ca sa va croiti un viitor cel putin mai bun decit al celor din Occident? Eu nu v-am deschis decit o portita pentru reflectie... Raspunsul il veti gasi singuri...

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro