Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Televiziunile vor introduce sistemul de descriere vocala pentru persoanele cu handicap

Posturile de televiziune publice si private vor fi obligate sa introduca sistemul de descriere vocala, In intervalele de timp posibile, a secventelor vizuale din filme documentare si artistice, sa subtitreze si sa interpreteze In limbaj mimico-gestual principalul buletin de stiri si cel putin o emisiune de stiri si de interes public pe zi si sa dubleze cel putin 50% din filmele straine cu caracter documentar - se arata intr-un proiect de lege privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap adoptat, de curind, de Guvern. Respectivul act normativ promoveaza principiul egalizarii sanselor, Inteles ca un proces In cursul caruia serviciile devin accesibile tuturor persoanelor care se confrunta cu astfel de probleme de sanatate si acorda o atentie deosebita masurilor specifice pe care autoritatile publice locale trebuie sa le ia In vederea realizarii accesului persoanelor cu handicap la toate serviciile din comunitate.
Astfel, autoritatile publice locale au obligatia sa ia masuri pentru accesibilizarea paginilor de Internet proprii, In vederea Imbunatatirii accesarii documentelor electronice de catre persoanele cu handicap vizual si mental, pentru utilizarea pictogramelor In toate serviciile publice, pentru adaptarea telefoanelor cu telefax si teletext pentru persoanele cu handicap auditiv. De asemenea, autoritatile centrale si locale publice vor asigura servicii de informare si documentare, accesibile persoanelor cu handicap. Pentru relatiile directe cu persoanele cu handicap auditiv sau cu surdocecitate, autoritatile centrale si locale vor avea interpreti autorizati ai limbajului mimico-gestual sau ai limbajului specific al persoanei cu surdocecitate.
Potrivit aceluiasi act normativ, autoritatile si operatorii de transport feroviar de calatori vor avea obligatia sa ia masuri pentru adaptarea mijloacelor de transport In comun, la nevoile persoanelor cu handicap. Aceeasi obligatie va reveni si operatorilor de taxi, care trebuie sa asigure cel putin o masina adaptata transportului persoanelor cu handicap, care utilizeaza fotoliul rulant.
Nu au fost uitati nici operatorii de telefonie, care vor fi nevoiti sa adapteze cel putin o cabina la o baterie de telefoane publice, pentru a permite accesul persoanelor cu handicap si sa furnizeze informatii despre costurile serviciilor In forme accesibile persoanelor cu handicap. De asemenea, proprietarii de spatii vor adapta cel putin o camera, pentru gazduirea persoanei cu handicap care utilizeaza fotoliul rulant.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii