Mergi la conţinutul principal
Bugetul municipiului și amendamentul liberalilor

Telegondola Dunării

• cu această propunere a venit consilierul municipal PNL Ionel Alexandru, care a ținut să facă o prezentare demnă de o adevărată reclamă televizată în timpul ședinței extraordinare a CLM Brăila din 12 februarie • propunerea liberalului a vizat construirea unei telegondole în zona dintre parcarea restaurantului RaAy și silozurile de cereale, suma indicată drept necesară ridicându-se la 10-12 milioane euro • primarul Marian Dragomir a apreciat propunerea PNL-istului, însă i-a transmis că în Strategia de Dezvoltare a Municipiului Brăila  deja  există schițată realizarea unei telegondole  în viitor, pe Faleză

 

Consilierii municipali au aprobat pe 12 februarie bugetul Municipiului Brăila pentru 2024, însă spre deosebire de alți ani, PNL-iștii nu au mai venit decât cu un singur amendament. Totuși unul destul de interesant, intitulat: ”Telegondola  Dunării”. Propunerea i-a aparținut consilierului municipal PNL Ionel Alexandru. Acesta a ținut să facă o prezentare extrem de pompoasă a ideii, aproape similar unei reclame televizate pentru un resort turistic.

”Domnule primar, stimați colegi, onorată asistență, având în vedere că această ședință de buget a fost făcută cumva pe repede înainte, din motive tehnice, am reușit totuși să pregătesc un amendament. Nu am avut posibilitatea să îl inițiez legal, dar am oportunitatea să vi-l prezint și o să o fac. Proiectul se numește «Telegondola Dunării». Propune construirea unei facilități moderne, inovatoare pe Faleza Dunării din Brăila. Acest proiect are ca scop principal promovarea potențialului turistic și dezvoltarea infrastructurii locale, oferind o experiență unică și spectaculoasă pentru localnici și turiști. Obiectivul principal al proiectului este de a dezvolta o infrastructură turistică competitivă, care să atragă un flux constant de turiști în zonă, generând venituri și stimulând economia locală. «Telegondola Dunării» va oferi o panoramă impresionantă asupra Fluviului Dunărea, precum și asupra Municipiului Brăila, fiind o nouă emblemă pe drapelul orașului. Telegondola va atrage turiști din întreaga țară și din străinătate, generând venituri și creând noi locuri de muncă în industria turismului și a ospitalității. Pasagerii telegondolei vor avea ocazia să admire frumusețea naturală a Fluviului Dunărea și a Municipiului Brăila, precum și să cunoască mai bine cultura și istoria orașului nostru. Construirea telegondolei va contribui la dezvoltarea infrastructurii locale, îmbunătățind accesibilitatea și estetica zonei”, a declarat Alexandru.

Ca sursă de finanțare, liberalul a indicat că acest proiect ar putea beneficia de finanțare prin solicitarea de fonduri europene sau guvernamentale destinate dezvoltării turismului și infrastructurii locale. Dacă nu, printr-un parteneriat public-privat. Potrivit lui Alexandru, suma necesară realizării ”Telegondolei Dunării” s-ar ridica undeva la 10 – 12 milioane euro. Consilierul a mai adăugat că lungimea construcției telegondolei pe care și-a imaginat-o ar trebui să fie de 1,7 km. Traseul acesteia ar trebui să pornească din zona parcării Restaurantului ”RaAY” și până în zona adiacentă silozului de cereale de pe Faleza Dunării.

Costul estimativ s-ar situa între 10 – 12 milioane euro.

 

O idee similară  există deja în Strategia de Dezvoltare a Municipiului Brăila

Interesant de precizat este că primarul Marian Dragomir a ținut să le atragă atenția consilierilor PNL și să îi întrebe de ce au râs în timp ce liberalul Ionel Alexandru își prezenta acest amendament.

”Domnule Drogeanu (n.r. – consilierul Alexandru Drogeanu), pe dumneavoastră o să vă întreb prima dată: De ce râdeați când domnul Alexandru Ionel își prezenta propunerea pentru buget? Dumneavoastră râdeați! De ce? Eu notam. Este o diferență. Eu am luat în serios amendamentele de la PNL”, a afirmat Dragomir.

Drogeanu a spus că avea alt motiv să râdă, nu amendamentul lui Alexandru, însă nici acesta, nici ceilalți consilieri PNL Brăila nu au dorit să divulge mai multe informații legate de situația comică pe care o constataseră. Trecând dincolo de acest moment, primarul i-a transmis lui Alexandru că ideea sa este bună, dar că a fost deja prinsă într-o formă similară în Strategia de Dezvoltare a Municipiului Brăila. Totuși, edilul-șef a ținut să adauge că în ciuda criticilor care i se aduc pentru că asfaltează, consideră necesară încheierea acestui capitol în primul rând și abia când toți cetățenii orașului vor avea asfalt pe străzile pe care locuiesc, va lua în considerare investiții mari în proiecte privind distracția și turismul.

”Domnule  consilier Alexandru Ionel o să vă citesc punctul 24 dintr-un document public al Municipiului Brăila: «Revitalizarea Falezei Dunării: zonă verde, drumuri, alei, inclusiv facilități pentru activități culturale și de agrement», unde avem introdusă într-adevăr în Strategia Primăriei Municipiului Brăila și zona de telegondolă. Dar nu este una dintre prioritățile noastre, ca urmare a faptului că mai avem mult de lucru. După ce vom termina lucrările în oraș, atunci ne vom îndrepta atenția și către zona aceea”, a mai spus primarul.

În contextul în care alți consilieri PNL Brăila au criticat proiectul de buget, Dragomir a avut o intervenție pe tema faptului că liberalii încearcă doar să câștige capital de imagine, deoarece, din punctul său de vedere, dacă într-adevăr ar fi dorit altceva, ar fi venit cu amendamente în timp ce bugetul se afla în dezbatere publică, astfel încât să se poată identifica și surse de finanțare și eventual să se realizeze devize de lucrări.

Alexandru a dorit să puncteze, la rândul său, că ideea pe care a prezentat-o în plen privind ”Telegondola Dunării” aparține unor tineri brăileni proaspăt reveniți în România după ce au fost în afară, care își doresc să rămână aici.

 

Momentul  votului

După încheierea discuțiilor pe tema bugetului, secretarul general al municipiului Brăila, Ion Drăgan, a intervenit pentru a atrage atenția asupra faptului că amendamentul propus de Alexandru nu întrunește condițiile legale pentru a fi integrat în proiect atât de simplu. În primul rând, pentru că nu a fost indicată o sursă de finanțare concretă, dar și pentru că ideea exista deja în strategia municipalității.

”Referitor la discuțiile care s-au purtat până acum, singurul amendament care s-a formulat ar fi includerea în buget a sumei de 10 – 12 milioane  euro pentru  telegondolă. Dar am două aspecte  din punct de vedere tehnic. Dacă discutăm  despre o idee, aceasta  este deja consfințită  în Strategia de Dezvoltare a Municipiului Brăila, la punctul  la care domnul primar a făcut referire. În privința includerii acestei sume, la ora actuală în buget, vă spun că din perspectiva art. 44, din Legea 273 a Finanțelor Publice Locale acest lucru nu este posibil. Pentru că suma nu are în spate o documentație tehnico-economică, aprobată de dumneavoastră. Sumele  care  se  prind  în buget au în prealabil o documentație tehnico-economică  aprobată, ceea ce nu este cazul aici. Așa încât, un astfel de amendament, chiar dacă ar fi aprobat, nu ar putea să fie pus în practică la ora actuală”, a subliniat Drăgan.

Întrebat dacă își menține amendamentul, Alexandru a precizat că da, totuși după ce i-au fost prezentate aspectele tehnice amintite, acesta a fost de acord să renunțe la votarea propunerii sale. Bugetul Brăilei a fost aprobat în forma sa inițială.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro