Isi fac bautura din resturi de fructe, piine si zahar
In cursul anului 2005, cei peste 600 de detinuti din Penitenciarul de Maxima Siguranta Braila au primit 10.391 de vizite, 1.680 de colete, au trimis 7.600 de scrisori familiilor lor si au vorbit de 11.560 de ori la telefon, de pe fixul instalat special in cadrul inchisorii. Practic, fiecare vizita, fiecare colet, scrisoare ori convorbire telefonica a insemnat, pentru cadrele institutiei, un plus de vigilenta, dat fiind ca detinutii nu se straduiesc sa respecte regulamentele din interiorul institutiilor privative de libertate, unii fortind, deseori, nota, fie pentru a oferi informatii celor din afara sistemului, pentru a-si "aranja", astfel, afaceri judiciare, fie pentru a obtine obiecte sau produse interzise in sistemul de penitenta. Sectorul "Vizita" din Penitenciarul de Maxima Siguranta Braila este cel mai solicitat, cel mai "fierbinte" din intreg sistemul: o data, fiindca aici se produc intilnirile dintre infractori si familii sau terti, iar apoi fiindca tot aici vin pachetele cu alimente, produse igienice si/sau imbracaminte, ori in colete, exista riscul de-a se afla si produse sau obiecte interzise in sistem: bani, obiecte taioase, droguri, mobile, bijuterii, alcool... Si anul trecut, cel putin, conform bilantului intocmit de Penitenciarul de Maxima Siguranta Braila, detinutii au reusit in citeva rinduri sa insele vigilenta cadrelor de aici. Iata: "Activitatea de paza, supraveghere si escortare s-a desfasurat in conditii de normalitate, dar, totusi, trebuie sa aratam ca au fost si citeva cazuri izolate in care nu a fost manifestata suficienta vigilenta din partea unor cadre, fapt ce a condus la descoperirea de obiecte interzise (telefoane mobile, bauturi alcoolice etc.) cu ocazia perchezitiilor efectuate. De aceea, trebuie sa acordam o atentie sporita in executarea misiunilor pe care le avem, sa nu uitam locul si cu cine ne desfasuram activitatea, ca pe viitor sa nu mai inregistram evenimente de acest gen".
Asa am aflat ca, uneori, cadrele au descoperit produse interzise chiar in celulele detinutilor, neputindu-se preciza daca infractorii au apucat sa foloseasca obiectele respective, recte sa dea telefoane in afara inchisorii, sa "aranjeze" o declaratie de martor sau nu. Apoi, detinutii isi fac alcool artizanal, pun piinea la fermentat cu zaharul, cu resturi de fructe sau coji de cartof. Cadrelor le place sa creada ca, pina acum, au reusit sa descopere obiectele respective inainte de a fi folosite. Acestea spun ca unii infractori au fost in posesia obiectelor interzise intre citeva ore si citeva zile. Destul, s-ar putea spune. "La ei totul poate constitui obiect de troc. S-au descoperit bani, bijuterii, mobile si alcool. Acestea s-au gasit cu prilejul perchezitiilor periodice sau inopinate. Pe unele le folosesc, pe altele le dau pe tigari. Si pasta de ras sau de dinti pot fi ascunzatori pentru unele obiecte interzise. Se intimpla ca aceste obiecte sa treaca de sectorul "Vizite", in primul rind fiindca avem cadre putine, iar datorita lipsei fondurilor, nu se pot achizitiona aparate speciale de detectat metalele sau alte obiecte. Controlul coletelor se face prin sondaj si... manual. De regula, se controleaza fiecare colet, insa nu neaparat in toate produsele. Uneori mai scapa. Ei ascund telefoanele in piine, cozonac, chiar si in salam sau in conserve. Au tehnici ingenioase. Da, am descoperit si bani, si bijuterii, ei le dau la schimb, cum ziceam. Noi avem doar un detector de metale, dar acesta este foarte vechi, un detector tot din acela de mina, care tiuie si la pachetele de tigari, detectind, mai degraba, folia pachetului", ne-a declarat magistrat Gheorghe Cucu, directorul Penitenciarului de Maxima Siguranta Braila. Din aceeasi sursa am mai aflat ca, tot prin sectorul "Vizite", detinutii primesc alcool in peturile de apa plata. Apa este scoasa cu o seringa, apoi se introduce alcool si se mascheaza orificiul creat in pet, topindu-se o bucatica din plastic. Acestea sint metode pe care le stiu, deja, si cadrele si le preintimpina. Nici pasta de dinti nu este un produs ca oricare altul in penitenciar. Aceasta poate deveni, in anumite combinatii, un drog artizanal usor. Ce patesc detinutii care "gresesc"? Li se taie din drepturi: pachete, vizite, telefoane.
Pentru eliminarea acestor situatii, conducerea inchisorii brailene a avertizat esalonul superior: "Pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii Sectorului de Siguranta Detinerii si Regim Penitenciar, pentru anul 2006, propunem urmatoarele: schimbarea, cu prioritate, a cadrului legislativ referitor la detinerea condamnatilor, incadrarea cu prioritate a grupelor de interventie pentru penitenciare de maxima siguranta. Tinind cont de situatia creata la sfirsitul anului 2005, cind, prin incetarea raporturilor de serviciu a unui numar de doi ofiteri si 10 agenti s-a creat o lipsa acuta de personal, propunem analiza acestei situatii la nivelul conducerii ANP (Agentiei Nationale a Penitenciarelor) pentru deblocarea si incadrarea privind conditiile de participare, organizare si desfasurare a concursurilor, pentru ocuparea posturilor vacante si avansare".