Telefoane mobile descoperite in camerele detinutilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Telefoane mobile descoperite in camerele detinutilor

Curatenia de toamna, la Penitenciarul Braila, a inceput cu "scuturarea" tuturor celulelor de telefoanele mobile ce au fost introduse in unitate prin diferite modalitati. Din acest motiv, ieri, doi detinuti au ajuns in camera de izolare dupa ce i-au amenintat pe ofiterii carora trebuia sa le predea telefoanele, fiind necesara intrarea trupei de interventie pentru a fi imobilizati. De altfel, de la inceputul anului, in camerele detinutilor au fost gasite peste 30 de telefoane mobile, iar in urma cu citeva saptamini a fost descoperit si un transport, care insa a apucat sa intre doar pina in curtea institutiei. La acel moment, cadrele au gasit 9 mobile ascunse in sacii cu zarzavat, ce fusesera introduse, cel mai probabil, la GAZ-ul din Silistea, unde lucreaza o parte dintre detinuti.
Avind informatii ca persoanele private de libertate incalca regulamentul de ordine interioara detinind obiecte interzise, conducerea Penitenciarului a decis efectuarea de perchezitii inopinate cit mai dese, sub indrumarea unui ofiter. Astfel de controale s-au desfasurat si in ultimele doua zile, atit la regim inchis si maxima siguranta cit si la cel semi-deschis. Cu aceasta ocazie s-au gasit telefoane mobile si incarcatoare, obiecte ascutite si cartele SIM, printre camerele cu probleme numarindu-se si cea in care este "cazat" Ionel Graur, de unde, ieri dimineata, angajatii Penitenciarului au ridicat 5 telefoane mobile si un cutit. Conducerea institutiei se confrunta, insa, cu o problema, deoarece detinutii nu recunosc niciodata ca bunurile le apartin. In aceste conditii, s-a decis sa se intocmeasca rapoarte de incident tuturor celor din camera respectiva. Totusi, de fiecare data se gaseste cite unul care sa ia faptele asupra sa, scapindu-i de raspundere pe ceilalti.
Descoperirea vine exact in momentul in care Graur incearca sa scape de inchisoare, dupa ce a executat doua treimi din pedeapsa si a intrat, automat, in Comisia de Liberare Conditionata. Considerat lider al unei retele de trafic de carne vie care actiona in mai multe zone ale tarii, Graur a fost condamnat, in 2005, pentru savirsirea infractiunii de lipsire de libertate, la o pedeapsa rezultanta de 5 ani si 3 luni inchisoare, urmind sa se libereze in septembrie 2009. Luna trecuta, propunerea Comisiei a fost admisa de Judecatoria Braila, dar Parchetul a declarat recurs impotriva deciziei, care se va judeca la instanta superioara, respectiv Tribunalul Braila.

Pinsi cu mita-n sac, detinutii au devenit violenti

Desi perchezitia se incheiase cu citeva ore in urma, in jurul prinzului, ofiterii Penitenciarului au fost nevoiti sa o ia de la capat. In timp ce verificau televizoarele din camere detinutilor, unul dintre supraveghetori a auzit sunind un telefon mobil si a dat alarma. Astfel, s-a descoperit ca doi dintre detinuti, condamnati la cite 8 ani inchisoare pentru tentativa la omor calificat, aveau asupra lor doua telefoane. "Cind li s-a cerut sa le predea, ei au devenit violenti si au inceput sa ameninte cadrele si familiile acestora. Am autorizat intrarea trupei de interventie si pentru ca nici atunci nu s-au conformat, s-a trecut la imobilizarea lor. In acel moment, cei doi detinuti au scos telefoanele din buzunare si le-au calcat in picioare, incepind sa ameninte, din nou. Cei doi au fost introdusi in camera de izolare, urmind sa dispun eliberarea lor cind voi considera ca nu reprezinta un pericol", a declarat magistrat Ionel Gilca, directorul Penitenciarului Braila.
Cei doi au fost dusi la cabinetul medical pentru a se verifica daca au fost raniti in timpul conflictului, urmind sa fie introdusi intr-un program de evaluare psihologica. Comisia de disciplina va analiza situatia, luind in considerare si antecedentele lor, ambii avind si alte rapoarte de incident, unele tot pentru violenta, dar asupra altor detinuti. In acest caz, conducerea Penitenciarului va sesiza Parchetul sub aspectul savirsirii infractiunii de ultraj, care va dispune masurile ce se impun.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro