România a pierdut timp si bani, putea atrage investiţii de sute de milioane de euro prin aşa numitul plan Juncker, dar toate cele 200 de proiecte trimise la Bruxelles, în 2014, de Guvernul Ponta au fost respinse. Cabinetul Cioloş a venit şi el cu 21 propuneri de proiecte, dintre care 5 sunt acum sunt analizate de experţii Comisiei, declară ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, într-o scrisoare adresată lui Victor Ponta.
O listă de 33 de pagini de proiecte a trimis Guvernul Ponta la Bruxelles în decembrie 2014. Guvernanţii sperau ca macar o parte din cele 200 de proiecte să primescă finanţare prin Fondul European pentru Investiţii Strategice, adică aşa-numitul Plan Juncker. Planurile variau de la construcţia de autostrăzi până la reabilitarea de biblioteci. Valoarea sărea de 62,5 miliarde de euro. Cum însă, toate erau proiecte ale statului şi de interes local, şi nu în parteneriat public privat, niciunul nu a primit finanţare. Un eşec pe care ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, îl impută acum lui Victor Ponta, transmite Digi24.
Proiecte de aproape jumătate de miliard de euro
„Sub mandatul actualului Guvern, în 2016, au fost deja transmise la Comisia Europeană cinci proiecte din domeniul Energiei şi Transporturilor care au trecut de faza de analiză a Comisiei Europene, fiind publicate oficial, şi care pot atrage finanţare de la bănci şi alţi investitori", arată Cristian Ghinea.
Valoarea celor cinci proiecte se ridică la 484 de milioane de euro. Trei dintre ele sunt derulate de compania de stat ELCEN Bucureşti, iar restul de o firmă privată de taxi aerian şi de o companie din domeniul agriculturii bio. Transporturile au mai înaintat o listă cu încă 16 proiecte.
Dan Costescu, ministrul Transporturilor: „S-a făcut o echipă unde media este undeva sub 30 de ani de promotori. Ei îşi testează proiectele cu investitorii, stabilesc mecanismele de finanţare, plusează pentru anumite fonduri. România a adus 16 proiecte noi din cele 70 care au fost prezentate pentru planul Juncker. „
Construirea autostrăzii Craiova-Piteşti, realizarea centurii de Sud a Bucureştiului şi întreţinerea şoselor de mare viteză spre Constanţa şi Piteşti se alfă pe această listă. La fel şi extinderea aeroporturilor Băneasa şi Otopeni, dar şi electrificarea căii ferate dintre Constanţa şi Mangalia.
Politicienii răspund prin jigniri
Victor Ponta a înţeles să răspundă scriind despre „urechişti şi funcţionari de mâna a şaptea de la Bruxelles". E replică la replica pe care i-a dat-o ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Acestuia i s-a alăturat Marius Bostan, ministrul pentru Societatea Informaţională, care îi acuză pe politicieni de lipsă de profesionalism şi corupţie.
Într-o scrisoare adresată lui Victor Ponta, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, l-a acuzat pe fostul premier că minte în legătură cu rata absorbţiei fondurilor europene, dar şi că a întârziat un proiect important de infrastructură.
„Repetaţi obsesiv că România are absorbţie zero şi că e singura ţară din Uniunea Europeană în această situaţie. Domnule Ponta, fie dezinformaţi, fie manipulaţi cu bună ştiinţă (...) Dacă românii nu aveau ghinionul să vă aibă prim-ministru, autostrada Piteşti - Sibiu ar fi fost acum mai bine de jumătate construită", a scris Cristian Ghinea pe o reţea de socializare.
Fostul premier răspunde într-un limbaj de cartier. Victor Ponta spune că actualul Executiv, „format din urechişti, funcţionari de mâna a şaptea de la Bruxelles", am încheiat citatul, nu ar fi reuşit să atragă bani europeni, să facă investiţii sau să crească încasările la buget. El adaugă că „tehnocraţii lui Iohannis" sunt incompetenţi, neserioşi şi nu mai fac nimic altceva decât politică.
Totodată, ministrul Fondurilor Europene îl acuză pe fostul premier ca i-a dat lui Sebastian Ghiţă marile contracte IT.
„În procesul de debirocratizare început de Guvernul Cioloş ne-am lovit des de sisteme informatice prost croite, ineficiente şi scumpe, dar mai ales incapabile să comunice unele cu altele. Întrebând cum s-a ajuns la asta, funcţionarii dau din umeri şi şoptesc: <<Ghiţă>>„, a mai arătat Cristian Ghinea.
Şi ministrul Comunicaţiilor rupe tăcerea
Ministrul Comunicaţiilor reclamă şi el corupţia ultimilor ani. „Ce s-a întâmplat în ultimii ani în România a fost o lipsă de management şi de decizie pe mai multe paliere, neprofesionalism pe foarte multe paliere, corupţie pe extrem de multe alte paliere. Nu putem sta pasivi când ţara este supusă unor presiuni care o distanţează de la cursul normal al lucrurilor.", spune Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor.
Este al treilea ministru al Cabinetului Cioloş care reacţionează în ultimele zile la atacurile venite dinspre clasa politică. Pe lângă Cristian Ghinea, şi Costin Borc a ţinut să demonteze acuzaţiile Elenei Udrea legate de privatizarea Romcim, după ce aceasta l-a acuzat că ar fi făcut trafic de influenţă în acest caz. Vicepremierul a arătat că s-a reîntors în ţară la câteva luni după finalizarea privatizării.