Mergi la conţinutul principal

"Teatrul nu este doar un eveniment, ci un mod de viaţă!"

Tot pentru a marca Ziua Mondială a Teatrului, astăzi, de la ora 17.00, în sala Studio se vor da premiile concursului de interpretare "Poezia inimilor tinere", iar de la ora 19.00, în sala Mare este organizat un spectacol, în care invitat special este Nicu Alifantis.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului au transmis mesaje importante preşedintele Uniter, actorul Ion Caramitru şi Augusto Boal din Portugalia, important dramaturg, profesor, scriitor, teoretician şi regizor, creator al metodei teatrului oprimaţilor. Aşa cum era de aşteptat, în ambele intervenţii s-a vorbit despre teatru în contextul crizei, însă din diferite puncte de vedere. "Anul trecut, în luna septembrie, am fost surprinşi de o revelaţie teatrală: noi, cei care credeam că trăim într-o lume sigură, în ciuda războaielor, a genocidurilor, măcelurilor şi torturilor care se întâmplă, desigur, departe de noi, în locuri sălbatice şi izolate, nouă, celor care trăiam în siguranţă cu banii noştri depuşi la vreo bancă respectabilă sau încredinţaţi vreunui agent de bursă, ni s-a spus că aceşti bani nu există, că totul era virtual, o invenţie fictivă a unor economişti care nu erau deloc fictivi, dar nici demni de încredere sau respectabili. Totul nu era altceva decât un spectacol jucat prost, cu o intrigă întunecată, în care câţiva oameni au câştigat mult şi mulţi oameni au pierdut totul. Unii politicieni din ţările bogate s-a întâlnit în secret şi au găsit nişte soluţii magice. Iar noi, victimele deciziilor lor, am rămas spectatori în ultimul rând de la balcon. Când privim dincolo de aparenţe, vedem opresori şi oprimaţi în toate societăţile, grupurile etnice, genurile, clasele şi castele sociale; vedem o lume nedreaptă şi crudă. Trebuie să creăm o altă lume pentru că ştim că acest lucru este posibil. Însă depinde de noi dacă vom crea această lume cu mâinile noastre, jucând pe scenă şi în propria noastră viaţă. Participaţi la «spectacolul» ce este pe punctul de a începe şi, odată întorşi acasă, jucaţi-vă propriile dumneavoastră piese împreună cu prietenii şi uitaţi-vă la ceea ce nu aţi putut vedea niciodată: lucrurile evidente.

Teatrul nu este doar un eveniment, ci un mod de viaţă! Suntem cu toţii actori: a fi cetăţean înseamnă nu doar a trăi într-o societate, ci a o schimba", a transmis dramaturgul portughez Augusto Boal. Actorul Ion Caramitru, în mesajul său a pornit tot de la criza economică şi s-a întrebat de ce mai vine, totuşi, lumea la teatru. "Astăzi, spre deosebire de trecut, teatrul nu există ca o insulă a libertăţii, ci, mai ales, ca un refugiu în faţa laşităţii, a lipsei de acţiune şi idei. Ieri, publicul ieşea în stradă, astăzi, schimbă guvernele în Cişmigiu. Aşteaptă ca alţii să se mişte şi uită că în sine are potenţial revoluţionar. În plină criză, teatrul îşi deschide porţile unui public interesat parcă mai mult de matematica simţirilor şi mai puţin de surpriza descoperirilor de sine. La prima vedere n-ar fi nici o diferenţă, dar, o clipă mai târziu, câtă diferenţă! Şi, totuşi, Teatrul nu poate lipsi din viaţa noastră de zi cu zi. E ca o boală incurabilă căreia i se caută degeaba antidot. Şi nu vaccinul te poate vindeca de el, ci numai încăpăţânarea de a rămâne viu şi mângâiat de muze. Azi, e Ziua Mondială a Teatrului! Doamne, ce coincidenţă! E şi ziua noastră de acces la casa de bilete. Ce coadă, domnilor! Câtă bucurie! Şi ce bani puţini", a spus şi preşedintele Uniter, actorul Ion Caramitru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro