Mergi la conţinutul principal

Teatrul "Maria Filotti" a reprezentat cu succes Romania la Chisinau

Singurul spectacol invitat la Festivalul National de Teatru de la Chisinau a fost "Visul unei nopti de vara", al Teatrului "Maria Filotti", directia de scena Victor Ioan Frunza. Spectacolul a fost ales chiar de directorul festivalului de la Chisinau, Larisa Turea, care l-a vazut in cadrul festivalului de teatru de la Braila. In festival au participat sapte teatre din Chisinau si altele din Balti. Au fost jucate trei spectacole pe zi, la care s-au adaugat conferinte pentru analizarea spectacolelor vizionate si concerte de muzica in spatiul teatral, pentru aceste doua tipuri de actiuni fiind luat drept model festivalul de teatru brailean, a spus directorul de la "Maria Filotti", Veronica Dobrin.
Din juriu au facut parte critici de specialitate si directori de teatre din Republica Moldova, Rusia, dar si Romania - criticul Doru Mares. "Spectatorii au primit cu mare interes reprezentantia noastra. Nu au mai fost bilete la vinzare cu trei zile inainte de spectacol, iar sala de 500 de locuri a fost arhiplina. Am avut si ceva dificultati tehnice. Instalatia de lumini a adus-o de la Braila pentru ca ce aveau ei nu ne ajuta. Pentru a rezolva financiar problema deplasarii am apelat la Ministerul Culturii, care ne-a alocat 90 de milioane pentru cheltuielile de deplasare. La reprezentatia noastra a fost si Ambasadorul Romaniei in Republica Moldova, Filip Teodorescu. Ne-a oferit un cos cu flori, a spus ca spectacolul nostru a fost cel mai bun dintre cele exportate de Romania in Republica Moldova, ca a vazut multe reprezentatii cu “Visul”, dar ca de aceasta data a fost altceva, un alt mod de gindire, alte solutii regizorale si scenografice, foarte reusite. Si cronicarul de la Moscova a fost incintat de noi", a povestit directorul Veronica Dobrin.
Teatrul "Maria Filotti" a participat si la spectacolul oferit de Ambasada Romaniei la Chisinau, cu "Remember Maria Tanase", interpretat de Wanessa Radu si Cornel Cristei. Spectacolul s-a desfasurat la Filarmonica Republicii Moldova. In prima parte a evoluat violonista Cristina Anghelescu, iar in partea a doua a fost spectacolul brailenilor. Interpretarea lor a stirnit minute in sir de aplauze intr-o sala cu peste 700 de persoane, intre care au fost si mai multi ambasadori. Dupa acest concert a fost oferit un cocteil si cei doi artisti ai nostri au fost foarte solicitati, toata lumea voia sa discute cu ei, sa ii felicite, a mai spus directorul Veronica Dobrin.

Festivalul a promovat cu precadere textele contemporane din Republica Moldova

Textele promovate in Festivalul National de Teatru de la Chisinau au fost atit contemporane, cit si clasice, dar s-a remarcat dorinta organizatorilor de a promova in special dramaturgia contemporana din Republica Moldova. "Am remarcat spectacolul “Oameni ai nimanui” care vorbea despre exodul basarabenilor in intreaga lume pentru a avea o viata mai buna si necazurile prin care trec acolo, “Golanii revolutiei moldave”, care vorbea despre elanul intelectualitatii de a introduce in Moldova grafia latina si de a promova unirea cu Romania, elan din care acum nu a ramas mai nimic, si "Povesti de familie" care prezenta realitati din Kosovo. Acest din urma spectacol a primit cele mai multe premii. Este regizat de un tinar promitator, Mihai Fusu, pe care am incercat sa-l aduc la Braila sa monteze un spectacol, insa in 2007 are deja angajamente in Elvetia, in Franta, in Republica Moldova si nu mai are timp. Foarte apreciat a fost si spectacolul “Si cu violoncelul ce facem?”. Am fost invitata chiar sa fac parte din juriu, dar nu am putut accepta, insa am putut sa ofer la Gala, chiar eu, premiul pentru cel mai bun actor. Consider ca a fost un festival reusit, iar noi am reprezentat cu succes nu numai Braila, ci Romania. Ambasadorul Romaniei in Moldova a spus ca, din pacate, Romania face foarte putin pentru romanii din Moldova si ca este de datoria noastra sa ne indreptam si spre aceste relatii", a mai spus directorul Veronica Dobrin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro