Dobrin a facut si un calcul rapid, privind valoarea veniturilor proprii, intr-un an, pentru a convinge executivul ca nu poate suporta singura aceste cheltuieli: "Eu va asigur ca teatrul, la ora aceasta, este la o linie valorica apreciata in presa de specialitate, am vrea sa fim prezenti la festivalurile la care sintem invitati, am vrea mai multe productii, si sa avem un buget la nivelul anului trecut, este greu sa ma gindesc ca pot face productie teatrala. Sigur ca pot fi trimisa la venituri proprii, dar va fac un calcul simplu: 170 de spectacole posibile intr-un an, inmultit cu o medie de 200-250 de spectatori, inmultit cu 30.000 lei biletul - pentru ca nu poti sa nu dai cu 50% mai putin pensionarilor si elevilor - fac un venit de circa 1,2 miliarde lei. Restul, din inchirieri, sa zic ca ma duc la 2 miliarde lei. Dar in aceste conditii nu putem sa facem fata unei competitii profesionale, daca vrem ca teatrul sa fie o mindrie pentru noi".
"Directia pe care mergeti dumneavoastra nu este cea pe care am stabilit-o de comun acord"
Rugamintile Veronicai Dobrin l-au lasat rece pe primarul Constantin Cibu, care a fost chiar uimit ca aceasta n-a inteles ca, dinspre Primarie, nu trebuie sa se mai astepte la cine stie ce sustinere financiara. Cibu i-a explicat Veronicai Dobrin ca daca vrea sa faca proiecte de amploare, indiferent in ce scop, n-are decit sa faca singura rost de bani: "Daca va aduceti aminte, in toamna anului trecut, cind am discutat despre teatru, noi am spus unde vrem sa ajungem, si v-am dat exemple teatrele din strainatate, din marile orase, care se autofinanteaza. Eu speram ca dumneavoastra ati inteles atunci aceasta directie, ca astazi sa veniti sa-mi cereti mai multi bani decit anul trecut. Directia pe care mergeti dumneavoastra nu este cea pe care am stabilit-o de comun acord. Va spun inca o data, luati exemplul teatrelor din marile orase, care nu sint subventionate de catre Primarie. Gasiti solutii pentru cresterea veniturilor proprii, dar nu apelati intruna la Primarie, ca toata lumea ne cere noua bani. Nu se poate, ca nu avem de unde. Eu am inteles ca vreti sa faceti sa fie frumos, sa aveti trupa de 200 de actori, sa lucrati cu 10 regizori straini, dar ineficienta acestei activitati e clara. Inseamna ca nu ati inteles nimic din ce am discutat in toamna anului trecut. E un colectiv de 100 de oameni, poate e prea mult, nu?".
In ajutorul directorului teatrului a sarit consilierul PD Mihaela Picu, ce s-a declarat in favoarea sprijinirii acestei institutii, cu ceva mai mult decit suma alocata la fiecare inceput de an, ca buget. Picu a fost de parere ca teatrul nu este butic cu marfuri de vinzare, caruia sa-i calculezi rentabilitatea: "Eu ma duc foarte des la teatru, si de aceea, este evident ca sustin propunerile doamnei director. Imi place acolo, si nu numai mie, tuturor ne place, si are dreptate doamna director, cind spune ca de fiecare data cind este vorba despre o vizita mai protocolara, cind e vorba sa ne mindrim, pe toti ii ducem la teatru. Dar ca orice mindrie, si aceasta costa. In momentul in care noi spunem ca Teatrul "Maria Filotti" nu are aprobarea Pompierilor, este o chestiune foarte grava. Daca spunem ca ne dorim acel festival international de teatru la Braila, pentru care acum doi ani am luptat cit am putut si a fost o adevarata mindrie, eu nu inteleg de ce unele activitati mai mult sau mai putin culturale sint atit de mult incurajate, iar teatrul nu este. Dvs., domnule primar, spuneti ca sint 100 de oameni, la teatru. 100 de oameni, pentru ditamai cladirea, e mult?! Sa fim seriosi. Cladirea aceea are o marime, este nevoie de un anumit numar de oameni pentru intretinere, incepind de la femei de serviciu, continuind cu electricienii, de exemplu, si terminind cu paznicii. A pune intr-un algoritm de calcul arta, mie ni se pare de-a dreptul excentric".