• cele două spectacole sunt programate pe 6 și 7 ianuarie, iar bilete pot fi achiziționate de pe site-ul www.blt.ro sau de la agenția teatrală
Teatrul ”Maria Filotti” Brăila începe anul 2024 în forță, cu două spectacole extraordinare:
Sâmbătă, 6 ianuarie – ”Gaițele” de Al. Kirițescu, regia Radu Nichifor, ora 18.00, Sala Mare. “Gaițele” reprezintă una dintre cele mai valoroase comedii de moravuri din dramaturgia românească și unul dintre cele mai longevive spectacole din repertoriul teatrului brăilean. Piesa face parte din așa-zisa trilogie burgheză a lui Kirițescu: comedia “Marcel și Marcel” sau “Anișoara și ispita”, scrisă în 1923, apoi “Florentina” în 1925 și “Cuibul de viespi”, cum s-a intitulat în 1930. Comedia s-a jucat prima dată la Craiova de trupa “Bulandra”, apoi, în multe variante, pe mai toate scenele țării, cu un succes enorm.
Spectacolul se adresează în egală masură atât tinerei generații, dar și publicului matur, avizat și dornic de comedie. Acțiunea se petrece “cam prin vara anului 1930”, în casa Anetei Duduleanu, văduva marelui moșier Tasse Duduleanu, casă în care bătrâna locuia împreună cu fiica cea mică, Margareta, soțul acesteia, Mircea Aldea, și două servitoare - Zamfira și Fraulein. Într-o casă în care dominau urletele, meschinăriile, egoismul și ironia dusă la extrem, Mircea Aldea este un intrus, intrat forțat de împrejurările căsătoriei cu Margareta Duduleanu, care se macină încet, încet până ajunge la disperare.
Distribuția: Monica Ivașcu, Elena Andron, Ramona Gângă, Corina Borș, Dan Moldoveanu/Silviu Debu, Cătălina Nedelea, Flori Popa, Iulia Vasilescu/Sânziana Cristina Butoi, Zane Jarcu, Marcel Turcoianu și Valentin Terente. Decoruri și costume - Vioara Bara, muzică Cornel Cristei și Marian Ecmegian.
Duminică, 7 ianuarie – „Scene din viața Mariei Filotti” de Matei Lucaci-Grünberg și Sever Bârzan, regie Matei Lucaci-Grünberg, ora 18.00, Sala Mare. Un spectacol biografic, comic și trist în același timp, bazat pe viața personală și profesională a celebrei actrițe Maria Filotti. Povestea începe în “La Belle Epoque”, traversează cele două Războaie Mondiale și perioada interbelică, și se sfârșește în anul 1956, în plin comunism. Pe parcursul vieții, Maria Filotti se intersectează cu figuri importante ca: Aristizza Romanescu, Agatha Bârsescu, Papanel Cantacuzino dar și cu gropari, polițiști, cabiniere și așa mai departe. Călăuza care conduce publicul prin cele mai importante etape ale acestui destin este nimeni altul decât fiul marii actrițe, Ion Filotti Cantacuzino. El o iubește și o judecă, o admiră și o invidiază. Își observă mama cum supraviețuiește și cum trebuie mereu să aleagă între dimensiunea personală și cea profesională a propriei vieți.
Distribuția: Ramona Gângă, Valentin Terente, Monica Ivașcu, Silvia Tariq, Elena Andron, Dragoș Ioniță, Sever Bârzan. În alte roluri: Ioana Comșa, Eduard Stan, Maria Caplea, Maria Dinulescu (elevi). Instrumentiști: Mario Robert Ștefan (acordeon), Gabriela Constantin (vioară), Luca Marin (pian), Marius Iulian Neagu (percuție). Scenografia - Andreea Tecla, coloana sonoră - Sever Bârzan.
Bilete pot fi achiziționate de la agenția teatrală sau online, de pe site-ul www.blt.ro.