• interviu cu Lucian Sabados, managerul celei mai importante instituţii de cultură din oraşul nostru • Sabados dezvăluie detalii istorice foarte interesante pentru publicul larg
Au trecut 50 de ani de când Teatrul din Brăila poartă numele actriţei “Maria Filotti”, născută la 9 octombrie 1883 în localitatea Batogu, actriţă care a debutat pe scena teatrului care îi poartă numele în 1905, în rolul Giocondei. La 15 aprilie 1969, la 20 de ani de existenţă a Teatrului din Brăila ca instituţie profesionistă de spectacole, s-a luat decizia de a prelua denumirea de Teatrul “Maria Filotti”. Managerul instituţiei culturale, Lucian Sabados, consideră că acest eveniment trebuie marcat nu doar de Teatrul “Maria Filotti”, de actori sau de iubitorii de spectacole, ci este extrem de important ca brăilenii să ştie şi să se mândrească, pentru că Teatrul din oraşul nostru reprezintă o istorie spectaculoasă.
- În această perioadă, la Teatrul “Maria Filotti” se derulează o serie de evenimente de importanţă majoră atât pentru teatru, cât şi pentru oraşul Brăila. Printre acestea, sărbătorirea a 70 de ani de teatru profesionist şi 50 de ani de când instituţia de spectacole poartă numele unei mari artiste, un ambasador al teatrului românesc: Maria Filotti. Ce reprezintă această aniversare pentru instituţia pe care o conduceţi?
- Aşa este. Este un an cu foarte multe aniversări, dar şi cu o comemorare. Sunt mai multe cifre rotunde care, în mod simbolic sunt legate de o istorie îndelungată şi destul de bogată a instituţiei noastre, pentru că teatru se face la Brăila de peste 170 de ani. Dar, din punct de vedere al existenţei unei instituţii profesioniste de spectacole, putem vorbi de 70 de ani. Iniţial, a fost Teatrul de Stat Brăila-Galaţi, care, după 2 ani, a preluat denumirea de Teatrul de Stat Brăila, iar în 15 aprilie 1969 a primit numele unei mari artiste, născută foarte aproape de Brăila, Maria Filotti.
- În ce context istoric şi de la cine a pornit ideea ca teatrul din Brăila să poarte numele Mariei Filotti?
- Studiind monografia Teatrului, nu reiese explicit a cui a fost ideea, probabil, a diriguitorului de atunci. Este posibil ca importantul actor al nostru, Dumitru Pîslaru, care a fost ani de zile şi directorul Teatrului, să fi fost unul dintre iniţiatori. În momentul în care Teatrul a intrat în reparaţii, pe baza unor expertize îngrijorătoare, pentru că, în 1966 chiar se vorbea că solul nu permitea o folosinţă în deplină siguranţă, din cauza unor hrube care au fost acoperite la începutul anilor 1950, s-a luat decizia reparării Teatrului şi nu construirea unui alt teatru. Reparaţia s-a finalizat în anul 1969, la 20 de ani de existenţă a Teatrului din Brăila ca instituţie profesionistă de spectacole şi s-a luat decizia de a prelua denumirea de Teatrul “Maria Filotti”. Nu se ştie cine a luat această decizie, dar eu cred că este vorba despre Dumitru Pîslaru, care, la acea dată nu mai era director al Teatrului, dar era secretar cu propaganda pe toată regiunea Galaţi, o funcţie foarte importantă. Actul propriu-zis este datat 15 aprilie, însă, redeschiderea Teatrului s-a produs în toamna lui 1969, la deschiderea stagiunii.
A fost o decizie importantă şi extrem de înţeleaptă că Teatrul din Brăila a preluat, la acea vreme, în condiţiile pe care le ştim, numele unei mari personalităţi teatrale.
- Brăila a dat lumii mari personalităţi. Maria Filotti nu a fost doar o mare actriţă, a fost un adevărat mesager al teatrului românesc peste hotare în perioada interbelică...
- Maria Filotti a reprezentat, în timp, o mare actriţă şi o mare profesoară de teatru, dar a fost şi o mare luptătoare pentru drepturile actorilor. Timp de patru ani, a fost preşedinta Sindicatului Actorilor din România, atunci când teatrul era foarte puternic, în perioada interbelică. De asemenea, a avut o ştiinţă managerială extraordinară. Compania Maria Filotti, care se afla în zona Sărindar, acum -Teatrul Mic, era una dintre cele mai puternice, pe vremea când în Bucureşti erau multe companii teatrale foarte bune. Maria Filotti a reprezentat foarte mult şi în dialogul dintre teatrele din România şi cele din Franţa. Ea a trăit peste 20 de ani la Paris şi a lucrat în trupa unuia dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Franţa la acea vreme-Louis Jouvet. Au trecut 50 de ani de când Teatrul “Maria Filotti” poartă acest nume şi este extrem de important ca brăilenii să ştie şi să se mândrească, pentru că este o istorie spectaculoasă.
- Spuneam la început că Teatrul “Maria Filotti” marchează în această perioadă mai multe evenimente. Ne puteţi spune despre ce este vorba?
- Senzaţional pentru mine este faptul că se împlinesc 100 de ani de la preluarea de către urbea brăileană a clădirii Teatrului, donată de către Dumitru Ionescu şi, tot 100 de ani se împlinesc, pe 19 mai, de la moartea lui Dumitru Ionescu, un adevărat filantrop, aşa cum a fost şi Nedelcu Chercea. Sunt evenimente ale Teatrului, dar pe care ar trebui să le cunoască toţi brăilenii.
- Vă mulţumesc şi vă doresc un an plin de reuşite!