* bilete la cele două spectacole se pot achiziționa online, de pe site-ul www.blt.ro, sau de la Agenția de bilete a teatrului * ambele spectacole se adresează tuturor categoriilor de public
După ce a doua ediție a Festivalului Internațional de Teatru și Arte Performative Brăila (17-25 septembrie) s-a încheiat cu succes, Teatrul “Maria Filotti” dă startul oficial al stagiunii 2022-2023! Noi premiere, noi regizori și multe surprize îi așteaptă pe spectatori în următoarea perioadă, iar prima dintre acestea este avanpremiera spectacolului “Când apare copilul!” de André Roussin (traducerea Andrei Bantaș), regia Laura Moldovan, scenografia Raluca Polea,.
“Venirea pe lume a unui copil este o responsabilitate care în familia Jacques generează o serie de conflicte, întrebări, încurcături comice, efervescente și intense. Când dulce, când amar, dinamic și optimist, textul lui Andre Roussin trece testul timpului prin abordarea unor subiecte extrem de actuale. Legea privind sancționarea avorturilor, oportunitatea politică, familia, iubirea, educația, toate se regăsesc într-o explozie de situații comice și neprevăzute”, afirmă regizoarea Laura Moldovan.
Avanpremiera va avea loc sâmbătă, ora 18.00, la Sala Mare, iar în distribuție îi veți regăsi pe actorii Valentin Terente, Ramona Gîngă, Adelin Ilie, Flavia Călin, Dan Moldoveanu, Emilia Mocanu și Flori Popa.
Primul weekend al stagiunii aduce în fața spectatorilor o altă premieră: “Naufragiat! - Fantasticele aventuri ale lui Louis de Rougemont (povestite de el însuși)” de Donald Margulies (traducerea Corina Moise), regia Andrei Huțuleac. Spectacolul a avut avanpremiera pe 17 septembrie, atunci când a deschis Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative Brăila, fiind apreciat de public și de critici. Iar duminică, pe 2 octombrie, de la ora 18.00, la Sala Mare, este programată o nouă reprezentanție. Iată de ce nu ar trebui să o ratați:
“«Naufragiat!» este rezultatul unui efort colectiv de a aduce în lumina reflectoarelor textul lui Donald Margulies, montat în premieră în România. Alături de actorii Ciprian Chiricheș, Blanca Doba, Nicholas Cațianis, Corina Borș, împreună cu scenografa Maria Nicolași light-designerul Lucian Moga, susținuți cu profesionalism de corpul tehnic al teatrului, am încercat să oferim publicului șansa de a se reîndrăgosti de un teatru curat, capabil să spună povești coerente, inteligibile și care emoționeză un spectru cât mai larg de spectatori, indiferent de vârstă sau de nivelul de educație. Îmi place să cred că am făcut un spectacol care se adresează celor mulți fără a sacrifica în niciun fel elementul altitudinar care le vorbește celor puțini”, spune Andrei Huțuleac, regizorul spectacolului.
Laura Moldovan: “Îmi place comedia, dar mai ales îmi place să spun lucruri serioase cu zâmbetul pe buze”
Asta ne-a mărturisit regizoarea Laura Moldovan, într-un interviu acordat cu câteva zile înainte de avanpremiera spectacolului “Când apare copilul!”. Aflată la prima colaborare cu Teatrul “Maria Filotti”, aceasta a ales textul lui André Roussin pentru că este o “comedie pe teme serioase”, piesa fiind chiar interzisă în anii '50 pentru că aborda un subiect incomod, cum este cel al avorturilor. Mai târziu însă comedia s-a jucat cu mare succes pe multe scene ale lumii. Iar sâmbătă, 2 octombrie, povestea ajunge pe scena Teatrului “Maria Filotti”.
“De ce această poveste? Îmi place să mă joc, îmi plac oamenii, îmi place viața, îmi place comedia, dar mai ales îmi place să spun lucruri serioase cu zâmbetul pe buze. Chiar dacă are situații extrem de comice, textul abordează subiecte dintre cele mai serioase. M-a atras tema avorturilor. Ușurința cu care se fac legi despre decizia pe care doar femeia o poate lua pentru ea este un subiect care merită discutat. Conflictul dintre generații, comunicarea dintr-o familie, fie în anii '50, fie în 2022, rămâne la fel de valoroasă ca temă de discuție. Trăim vremuri fragile în care relațiile părinți-copii sunt tensionate și disfuncționale. M-a atras și aspectul politic, nici el mai prejos, prezentat cu multă ironie și mult umor, dar punctat prin personajul ministrului care trece de la educație la apărare cu un firesc incredibil. Personajele sunt extrem de bine conturate de Roussin. Aparent familia perfectă din lumea bună, elita, nu este perfectă, manipulează. Toți sunt experți în arta manipulării și toți se confruntă cu aceeași problemă: venirea pe lume a unui copil. Valorile puse la rang de cinste sunt anulate cu cea mai mare ușurință când situația se modifică. Toata lumea iubește, toată lumea e surprinsă și reacționează diferit când primesc aceeași veste: că vine pe lume un copil. Cum își asumă asta? Fiecare personaj în felul lui!”, afirmă regizoarea Laura Moldovan.
Dincolo de zâmbete și râsete, spectacolul “Când apare copilul!” îi va face pe oamenii prezenți în sală ca la final să se gândească și să dezbată temele abordate în piesă.
“Eu cred că după acest spectacol publicul va avea foarte multe teme pe marginea cărora pot vorbi. Tema avorturilor după legea din Polonia, după discuțiile aprinse din acest an privind sancționarea avorturilor din SUA, lansează o discuție serioasă cu privire la dreptul femeii de a decide ce face cu corpul ei. Asumarea, reponsabilitatea, bucuria venirii pe lume a unui copil este un subiect care cu siguranță incită, ca să nu mai vorbesc de oportunismul politic”, ne-a mai spus regizoarea.
În ceea ce privește premiera de sâmbătă și întâlnirea cu publicul din Brăila, Laura Moldovan speră “să fie o întâlnire interesantă și cu zâmbetul pe buze”, în care să se strecoare întrebări la care “sosesc răspunsuri sau decizii în favoarea vieții, a bucuriei de a fi împreună”
“Viața este frumoasă, chiar dacă de multe ori plină de conflicte, și optimismul meu sper să ajungă la sufletele brailenilor!”, a transmis regizoarea Laura Moldovan.
Unde puteți achiziționa bilete la spectacole?
Bilete pentru avanpremiera de sâmbătă - “Când apare copilul!” și premiera de duminică - “Naufragiat!” se pot achiziționa online, de pe site-ul www.blt.ro sau de la Agenția de bilete a teatrului. Ambele spectacole se adresează tuturor categoriilor de public.