Mergi la conţinutul principal

Teatrul “Maria Filotti” în festival la Timişoara

• astăzi, 7 noiembrie, trupa actorilor brăileni va juca spectacolul CÂNTĂREAŢA CHEALĂ în oraşul de pe Bega, în cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a Festivalul European al Spectacolului– Festival al Dramaturgiei Româneşti

 

Teatrul “Maria Filotti” a fost selecţionat în cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR)  şi prezintă astăzi, 7 noiembrie, în oraşul de pe Bega spectacolul CÂNTĂREAŢA CHEALĂ.

“Cântăreaţa cheală” de Eugene Ionesco, după o traducere de Vlad Russo şi Vlad Zografi, este adaptat scenic şi regizat de Radu Iacoban. Scenografia îi aparţine lui Tudor Prodan, light design – Bogdan Gheorghiu. Distribuţia este următoarea : Ramona Gîngă (doamna Smith), Valentin Terente (domnul Smith), Corina Borş (doamna Martin), Silviu Debu (domnul Martin), Mădălina Anea (Mary), Adrian Ştefan (pompierul).

“M-am tot întrebat dacă Eugen Ionesco vorbeşte serios atunci când numeşte <<Cântăreaţa cheală>> o anti piesă. Există personaje, există scene cu iz de cauzalitate care generează situaţii dramatice şi dialog între personaje. Aparent, avem de-a face cu o piesă. Aparent, deoarece repetând cu actorii faini din trupa Teatrului <<Maria Filotti >> din Brăila şi înotând prin marea lingvistică a textului, ne-am dat seama că, până la un punct, Ionesco vorbeşte serios, dar şi glumeşte...

E un amestec de timiditate şi agresivitate, asa cum el însuşi afirmă într-un interviu, în fiecare dintre personajele aduse pe o scenă care nu se doreşte a fi scenă... E un spirit anarhic care se ascunde în spatele măştii de conformism, afişate de anti-personajele din <<Cântăreaţa Cheală>>.

Rezultă, aşadar, o comedie uneori agresivă, alteori tristă, alteori sărită de pe fix. Pe undeva, aşa cum ne situăm şi noi astăzi ca indivizi, într-o societate în care alienarea şi lipsa de comunicare devin din ce în ce mai prezente”, subliniază regizorul Radu Iacoban.

Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) este şi în acest an un loc de întâlnire a celor mai bune spectacole pe text contemporan de teatru românesc şi un punct de convergenţă al artelor performative în complexitatea lor. FEST-FDR este un eveniment organizat de Teatrul Naţional din Timişoara, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, al Primăriei şi al Consiliului Local Timişoara.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro