Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Teama de/pentru Basescu

Victoria presedintelui Basescu la referendumul de simbata a fost pe cit de impresionanta, pe atit de importanta pentru un electorat abuzat si ridiculizat de propria-i clasa politica. Criticii s-au napustit sa numere "procentele reale", avind in vedere ca cele 75 de procente nu se refera la intregul electorat roman, ci numai la cei 44% care s-au prezentat la vot. Din pacate, logica celor care numara procentele absolute e gresita pentru ca nimeni nu i-a impiedicat pe cei care nu au votat sa se prezinte la urne. Daca au ales sa nu voteze, inseamna ca au ales de buna voie sa nu fie reprezentati.
Revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni si suportul masiv care i s-a oferit in batalia cu Parlamentul nu a avut darul de a ma linisti. Ba mai mult, incepind de duminica seara, cind rezultatul votului era mai mult sau mai putin clar, am fost cuprins de o stare accentuata de neliniste, care s-a transformat in teama. In loc sa ma las cuprins de euforia victoriei, m-am trezit gindindu-ma nostalgic la victoria in alegeri a lui Emil Constantinescu, din 1996. Energia degajata de cele citeva mii de oameni care se adunasera in seara aceea de noiembrie in Piata Universitatii, bucuria si speranta ca Romania se va schimba in bine incepind chiar de atunci si ca vom avea un presedinte de care sa nu ne mai fie rusine au fost spulberate in urmatorii doi ani. Esecul lamentabil al Conventiei Democrate ca solutie politica si al presedintelui Constantinescu, inlocuit in 2000 de eternul Ion Iliescu, a aruncat Romania cu mult in urma restului tarilor din fostul lagar sovietic si a contribuit din plin la erodarea increderii in reusita democratiei la noi.
Traian Basescu a avut un parcurs furtunos in cei doi ani ca presedinte. A gasit, se pare, formula cistigatoare pentru a fi un conducator de succes al Romaniei: amestecul potrivit de consecventa politica, mindrie nationala, populism si aliante internationale. In ciuda erorilor facute, Traian Basescu construieste acum un model de presedinte al Romaniei care va fi greu de ignorat de viitorii candidati la Palatul Cotroceni. Iar voturile adunate simbata sint dovada clara ca electoratul roman isi pune toate sperantele pentru schimbarea in bine a tarii in persoana presedintelui Basescu.
Reconfirmat de romani, presedintele trebuie acum sa se tina de cuvint. A facut promisiuni mari de reformare a sistemului politic si electoral. A promis un referendum privind introducerea votului nominal, pentru care stie acum ca are sprijinul populatiei. A sustinut eliminarea coruptiei la toate nivelurile, de la mica spaga pina la deturnarea de fonduri europene catre buzunarele parlamentare. Nu le va putea face singur. Are nevoie de sprijin politic si pentru asta trebuie sa dea dovada de ceva mai multa intelepciune in alegerea partenerilor de guvernare. Romania asteapta cu sufletul la gura sa iasa din trecut si sa intre, in fine, in viitor. Iar responsabilitatea ii apartine acum lui Traian Basescu.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii