Mergi la conţinutul principal

Teama de faliment scoate fermierii în stradă

În cursul zilei de mâine, sute de fermieri brăileni vor participa la un marş de protest, urmat de pichetarea Palatului Administrativ, nemulţumiţi fiind de starea extrem de gravă în care a fost adusă agricultura pe timpul mandatului actualului Guvern. Mişcările de protest reunesc atât producătorii agricoli din toate sectoarele, cât şi sindicalişti, numitorul comun fiind, aşa cum au explicat, ieri, liderii organizaţiilor locale în cadrul unei conferinţe de presă, teama de faliment. "Calendarul măsurilor de protest a fost stabilit în cadrul ultimei sedinţe a Comitetului de criză denumit «Salvaţi agricultura!», care reuneşte reprezentanţi ai tuturor sectoarelor agricole precum şi ai domeniilor conexe. În acest context a fost stabilită o listă de revendicări comune, a căror rezolvare poate conduce rapid la salvarea de la faliment a acestui sector de activitate deosebit de important pentru economia naţională. Practic, noi, producătorii agricoli, suntem puşi în situaţia de a concura pe piaţa europeană cu omologi din ţări care asigură sub diverse forme subvenţii de la 300 - 400 euro/ha sau chiar peste 1.000 euro/ha, cum este cazul Greciei, de exemplu. De aceea, o mare parte dintre revendicările noastre fac referire la eliminarea de către Guvern a unor forme de sprijin financiar, decizie care are efecte dezastruoase", a explicat Costică Măcelaru, preşedintele Asociaţei Producătorilor Agricoli (APA) Brăila. De altfel, Ionel Lepădatu, reprezentantul organizaţiilor locale ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii (OUAI) a subliniat că, în lipsa subvenţiei în sector, agricultorii fac eforturi deosebite pentru a asigura din resurse financiare proprii irigaţiile, în condiţiile în care în alte ţări costurile cu irigaţiile sunt extrem de mici, iar modernizările în sistemul de irigaţii se fac pe banii statelor respective.

"Sunt comunităţi în judeţ unde singura sursă de venit se leagă de legumicultură"

În plus, sursa citată a punctat că se confruntă şi cu probleme generate din anii anteriori, când se acorda subvenţia la irigaţii. "Chiar în această dimineaţă Electrica a întrerupt furnizarea energiei către staţii în contul unor datorii care, practic, nu există. La mijlocul acestei luni compania a emis o notificare în care face referire la debite care însă au fost deja stinse, iar acum au întrerupt furnizarea. OUAI-urile din judeţ sunt cu plata la zi a energiei electrice aferente sistemului de irigaţii , dar mai există datorii reprezentând penalităţi aferente anilor 2007 şi 2008, când banii de subvenţie au venit cu întârziere. Dar pentru aceste penalităţi noi ne judecăm şi deja am început să câştigăm procese", a explicat Lepădatu, adăugând că, în această perioadă, au nevoie de irigaţii grădinile de legume dar şi terenurile ce vor fi pregătite pentru însămânţările de toamnă. "Sunt comunităţi în judeţ unde singura sursă de venit se leagă de legumicultură. În lipsa irigaţiilor oamenii vor pierde bani, dar din păcate acest lucru nu mai impresionează pe nimeni", a încheiat sursa citată.

La rândul său, Nicolae Ginghină, reprezentantul federaţiei sindicale "Agrostar" şi preşedintele organizaţiei sindicale a salariaţilor din Insula Mare a Brăilei, a punctat că agricultura a ajuns într-o situaţie foarte gravă în care teama de faliment îi determină pe producători, dar şi pe salariaţi să acţioneze împreună. "Nu există niciun resort de ordin politic în spatele acestor mişcări de protest, aşa cum în mod tendenţios s-a încercat să se inducă ideea. Doar teama de faliment este cea care animă atât producătorii, cât şi pe salariaţi, care-şi văd astfel periclitate locurile de muncă", a punctat sursa citată.

De menţionat că acţiunea de mâine, programată să dureze două ore, va demara la ora 10.00, când din Barieră vor pleca în marş circa 600 de protestanţi cu mai multe utilaje agricole, punctul terminus fiind o pichetare pe platoul din faţa Prefecturii. Calendarul protestelor continuă şi săptămâna viitoare, mai precis joi, 9 septembrie, când în Bucureşti vor protesta delegaţiile din partea tuturor judeţelor. Protestatarii au anunţat că sunt dispuşi să ajungă până la măsura extremă în care în 23 septembrie să blocheze vămile, dar şi drumuri naţionale şi judeţene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro