Conform noilor reglementari, ce vor intra in vigoare la 16 februarie si vor fi valabile pina la 31 decembrie, taxele vamale la importul de carne de porc vor fi mentinute la cotele actuale, in timp ce o serie de alte produse, precum carnea de porc mistret, legumele uscate, florile, usturoiul, ardeii, la care se adauga si diferite echipamente industriale vor fi scoase din categoria marfurilor care beneficiaza de reduceri temporare de taxe sau pentru care nu se achita astfel de obligatii.
Decizia este explicata de Executiv prin cresterea competitivitatii pe
piata interna si la export a produselor industriale finite fabricate in
Romania, ca urmare a unei presiuni mai reduse a preturilor la
materiile prime si semifabricate asupra costurilor de productie.
De pe lista produselor agricole sau industriale cu astfel de facilitati
fiscale vamale au fost excluse si produsele cu o pondere mica in
importul din tarile UE.
In ceea ce priveste taxele vamale pentru importul de carne de porc,
Guvernul a decis ca acestea nu vor fi modificate, dupa ce
procesatorii s-au opus unei astfel de masuri.
Initial, Ministerul Agriculturii dorea sa propuna Guvernului o taxa de
20% la importurile de carne de porc, dar a renuntat la aceasta
varianta dupa ce membrii Asociatiei Romane a Carnii au aratat ca
masura va determina inclusiv scumpirea carnii.
Taxele actuale la importul de carne de porc variaza intre zero si
45%, in functie de sortiment.
Taxele vamale pentru importurile de carne de pui, majorate la 70%
pentru sase luni
In schimb, taxele vamale pentru importurile de carne de pui vor fi majorate de la 45% la 70%, nivel care va ramine in vigoare pe o perioada de sase luni, pina la 15 august.
Purtatorul de cuvint al Executivului, Oana Marinescu, a explicat ca
decizia este in conformitate cu intentia autoritatilor de a proteja
producatorii interni, intrucit acestia au acumulat stocuri foarte mari,
pe fondul scaderii vinzarilor dupa aparitia gripei aviare.
Marinescu a precizat ca masura decisa luni de Guvern a fost
acceptata de Uniunea Europeana.
Majorarea taxelor vamale la importurile de carne de pui a fost
solicitata de reprezentantii crescatorilor de pasari din Romania. Ei
au aratat ca reducerea continua a preturilor de import pina la niveluri
considerate de dumping a condus la o concurenta neloiala a
importurilor, astfel ca taxa vamala de 45% nu mai este eficienta.