Mergi la conţinutul principal

Taxele medicilor de familie sunt ilegale

Medicii de familie au intrat în vizorul Casei Naţionale de Asigurări dar şi al Ministerului Sănătăţii după ce au fost reclamaţi de pacienţi că percep taxe pentru consultaţii, dacă nu au programare. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila a confirmat faptul că aceste taxe au fost declarate "ilegale", urmare a directivelor date de Ministerul Sănătăţii în urmă cu o săptămână, când la Târgu Mureş a avut loc o întâlnire cu toţi şefii de direcţii din teritoriu. "Ministerul ne-a anunţat că orice taxă percepută de medicii de familie pentru serviciile medicale este ilegală, deoarece coplata nu se aplică deocamdată", a declarat dr. Lavinia Craioveanu, directorul DSP Brăila. Potrivit unor reglementări legale, introduse în premieră anul acesta, medicilor de familie li se decontează de către casele de asigurări 20 de consultaţii zilnic. Din această cauză au fost introduse programările şi astfel medicii nu au mai acceptat să consulte alţi pacienţi gratuit în afara celor 20 deja programaţi. Excepţie de la aceste reguli fac toate urgenţele, copiii şi gravidele. În rest, orice pacient care solicită o consultaţie este taxat cu o sumă. La Brăila, nu s-a stabilit o sumă fixă pentru această taxă, fiind lăsată la latitudinea fiecărui medic. În urmă cu aproape două săptămâni, CNAS a anunţat că această taxă este ilegală, ca apoi şi ministerul să întărească afirmaţiile.
De partea cealaltă, medicii de familie susţin că această taxă nu face parte din sistemul de coplată, fiind permisă de normele de aplicare a contractului semnat cu Casa de Sănătate în luna aprilie, aşadar este legală. "Taxa şi coplata sunt două lucruri distincte, care nu trebuie confundate. În norme se prevede posibilitatea medicului de-a taxa solicitarea unui pacient care nu are programare, dacă se depăşeşte numărul de 20 de consultaţii într-o zi. Noi suntem limitaţi la aceste 20 de consultaţii programate pentru ziua respectivă. Peste acest număr, pe care îl raportăm la Casa de Sănătate ca servicii efectuate într-o zi, nu putem acorda reţete compensate sau bilete de trimitere", ne-a declarat dr. Viorica Naumov, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Brăila. Medicii de familie arată că au introdus această taxă deoarece Casa de Asigurări le decontează doar 20 de consultaţii zilnic. Practic, un medic de familie îşi face zilnic 20 de programări dar, în timp pot apărea urgenţe care sunt consultate gratis însă şi pacienţi care insistă să fie consultaţi în ziua respectivă, deşi nu au programare. Pentru aceştia din urmă, se poate face o reprogramare, dar dacă bolnavii insistă să fie consultaţi în ziua respectivă, mulţi medici percep taxa de 10 lei, justificând asta prin faptul că ei nu încasează bani pentru serviciul respectiv. În ceea ce priveşte faptul că unii pacienţi au reclamat că li s-au solicitat taxe de 50 de lei, dr. Naumov a declarat că nu are cunoştinţă de perceperea unor sume atât de mari de către medicii brăileni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro