• anul 2019 a venit cu o majorare a taxei de salubritate, care ajunge acum la 11 lei/lună/persoană, faţă de 9,5 lei cât a fost în 2018 • un calcul simplu ne arată că pentru o singură persoană efortul suplimentar pentru un an întreg este de aproape 20 lei • brăilenilor care vor să scape încă de acum, din ianuarie, de plata taxelor şi impozitelor, Primăria le sugerează să folosească platfoma online ghiseul.ro, astfel încât să scape de strestul statului la coadă • până la sfârşitul lunii martie se acordă bonificaţia pentru plata integrală – anticipată de 10% pentru case, terenuri şi apartamente şi de 5% pentru maşini
Pregătiţi ceva mai mulţi bani pentru plata taxelor şi impozitelor aferente acestui an, datorate bugetului municipalităţii! O privire de ansamblu ne arată că, în medie, creşterea la care ne aşteptăm este de maxim 3 procente. Nu pare mare, dar adunând şi trăgând linie, comparativ cu anul trecut, putem observa că, după ce ne vom achita dările locale vom plăti ceva mai mult. De exemplu, taxa de salubritate a crescut şi ea ajungând la 11 lei/lună/persoană, faţă de 9,5 lei cât a fost în 2018. Ca în fiecare început de an, “Obiectiv Vocea Brăilei” consemnează principalele schimbări care au intervenit odată cu intrarea în vigoare a noilor valori în funcţie de care se calculează taxele şi impozitele locale.
Astfel, brăilenii care urmeză să-şi achite obligaţiile fiscale trebuie să ştie că acestea au cunoscut o creştere atât la categoria contribuabili persoane fizice cât şi persoane juridice. Iată cum vor arăta lucrurile la acest capitol:
Dacă anul trecut impozitul pe apartament s-a calculat pornind de la o valoare impozabilă de 1.000 lei/metru pătrat, în 2019 punctul de plecare în acelaşi calcul este de 1.013,4 lei/mp, adică fix indexarea cu rata inflaţiei de 1,34%. Şi la impozitul pe terenul intravilan se observă o creştere: de exemplu, pentru zona A a oraşului, atât pentru persoane fizice cât şi pentru cele juridice, calculul pleacă acum de la 10.715 lei/mp faţă de 10.403 lei/mp anul trecut, ori 9.908 lei/mp cât a fost pentru 2017. Creşterea de 3% se aplică şi terenurilor cu construcţii din alte zone ale oraşului. Pentru celelalte categorii de terenuri (altele decât cele cu construcţii) creşterea este de 1,34%, adică doar cu rata inflaţiei. Dacă intrăm în zona extravilană, hectarul de teren arabil este impozitat anul acesta cu 55 lei, faţă de 53 lei, anul trecut, în timp ce pentru terenul pentru construcţii calculul pleacă de 34 lei/ha (33 lei/ha anul trecut).
Pentru maşini, ajustarea s-a făcut doar cu rata inflaţiei
La capitolul autoturisme, în categoria de capacitate cilindrică 1.600 cmc - 2.000 cmc, noul impozit este de 20 lei/200 cmc sau fracţiune din aceasta, faţă de 19 lei/200 cmc, cât a fost în 2018. Pentru cele cu capacitate peste 2.000 cmc, dar până în 2.600 cmc, noul nivel de impozitare este de 78 lei la fiecare 200 cmc, comparativ cu 76 lei/200 cmc cât a fost anul trecut. Tot cu rata inflaţiei a fost ajustat şi nivelul de impozitare a remorcilor, semiremorcilor şi rulotelor.
Discutând despre mijloacele de transport pe apă, impozitul din acest an pleacă de la 23 lei pentru bărcile de pescuit fără motor folosite pentru uz personal şi ajunge la 812 lei în cazul bărcilor cu motor având lungimea între 6 şi 12 m. Pentru un scuter impozitul este de 228 lei (221 lei în 2018).
Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism în mediul urban pleacă de la 6 lei pentru suprafeţele de până la 150 mp şi ajunge la 14 lei pentru suprafeţele de peste 750 mp, dar nu mai mari de 1.000 mp. Taxa pentru eliberarea unei autorizaţii privind lucrările de racorduri şi branşamente la reţelele publice de apă, canalizare, gaze, energie electrică, telefonie şi televiziune prin cablu este de 13 lei, pentru fiecare racord.
Pentru spectacolele susţinute pe raza municipiului, organizatorii trebuie să plătească în acest an o taxă de 2% din încasările din vânzarea de bilete sau abonamente, la fel ca şi anul trecut, iar pentru festivaluri, concursuri şi cenacluri se menţine la 5% din încasări.
Cei care şi-au planificat în acest an oficierea căsătoriei trebuie să ştie că taxa specială pentru oficiere în zilele nelucrătoare este de 170 lei, taxa pentru permiterea filmării ori fotografierii evenimentului este 30 lei, iar pentru tinerii care s-au gândidt să spună DA în faţa ofiţerului stării civile într-o altă locaţie decât sediul Primăriei Brăila, aceasta este de 150 lei/eveniment.
Ca o paranteză, din anul acesta trebuie să fiţi mult mai atenţi când vine vorba să tocmiţi fotograful, cameramanul şi lăutarii pentru că inspectorii fiscali au început deja să-i întrebe pe cei care au avut nunţile anul trecut dacă au cerut şi primit facturi pentru toate aceste servicii. De altfel, au solicitat deja de la primării listele cu oficierile de căsătorii şi au început verificările. Practic, Fiscul vrea să facă ordine şi în acest domeniu al organizării de evenimente, estimând aici o evaziune fiscală de milioane de euro, evident la nivel naţional.
Gunoiul ne costă mai mult
Revenind, un alt capitol bugetar care scoate ceva bani din buzunarele brăilenilor conştiincioşi este taxa de salubritate. De ştiut că în acest an avem de plătit 11 lei lunar de fiecare persoană faţă de 9,5 lei câte a fost anul trecut. Dar haideţi să vedem ce înseamnă pentru fiecare dintre noi majorarea cu 1,5 lei/lună a taxei de salubritate. Practic, este vorba despre un impact de aproape 20 de lei în plus pentru fiecare contribuabil pe întreg anul. Dacă în 2017, am plătit 114 lei/persoană/an, acum avem de achitat o taxă anuală de 132 lei/persoană (11 lei x 12 luni), ceea ce înseamnă un efort anual suplimentar pentru fiecare dintre noi de 18 lei. Mai departe, dacă extindem calculul, pentru o familie formată din 3 persoane, suma pe care o veţi achita în plus va fi de 54 lei/an. Evident, efortul suplimentar se măreşte dacă discutăm de o familie formată din 4 persoane: 528 lei pe an pentru o astfel de gospodărie. Regula plăţii acestei taxe spune că prima tranşă poate fi achitată până pe 31 martie, iar a doua, până la finele lunii septembrie. Altfel se percep penalităţi ca pentru orice restanţă fiscală.
Folosiţi ghiseul.ro!
Brăilenii care vor să scape încă din primele zile ale noului an de povara fiscală au putut să plătească încă de joi, 10 ianuarie, taxele şi impozitele locale. Tot de atunci s-a dat startul şi plăţii obligaţiilor fiscale locale prin intermediul platformei online ghiseul.ro. Primarul Marian Dragomir a ţinut şi în acest an să le reamintească brăilenilor, în special celor mai tineri, că pot plăti de acasă, online, cât se poate de simplu, fără a mai sta la cozi la ghişeele instituţiei. Mai mult, acesta chiar ne-a prezentat o situaţie a plăţii online şi la ghişee în ultimii trei ani, din care reiese că, deşi brăilenii încă nu s-au obişnuit să folosească platformele online pentru astfel de plăţi, tot mai mulţi aleg această metodă. Practic, din documentul respectiv reiese că prin platforma ghiseul.ro, în 2016 s-au înregistrat 1.310 plăţi cu o sumă încasată de 423.859 lei; în 2017 - 2.419 plăţi (însemnând o încasare de 892.101 lei), în timp ce în 2018 au plătit online 3.447 de persoane, iar suma încasată a fost de 1.282.521 lei. Cu alte cuvinte, o creştere destul de mare a numărului celor care au ales această metodă de plată.
Potrivit site-ului ghiseul.ro, în momentul de faţă, Municipiul Brăila are peste 6.000 de utilizatori, în timp ce oraşul Ianca doar 17 utilizatori.
Cei care preferă să plătească direct la ghişeele instituţiei taxele şi impozitele trebuie să se înarmeze cu răbdare pentru că, la fel ca şi în anii trecuţi, deja s-au format cozi în faţa punctelor de încasare, mai cu seamă la cele situate în zona centrală a oraşului, adică cel din Piaţa Traian şi cel de pe bulevardul Al. I. Cuza. Primii care vin la plată sunt bătrânii, cea mai conştiincioasă categorie de contribuabili. De asemenea, un nou val de plătitori se va înregistra pe ultima sută de metri a lunii martie, când expiră perioada în care se acordă acea bonificaţie pentru plata integrală cu anticipaţie a impozitelor locale.
După cum se ştie, bonificaţia pentru plata integrală anticipată, până la 31 martie, a impozitului pe terenuri şi clădiri este de 10%, în timp ce pentru mijloacele de transport reducerea acordată este de 5%.
Revenind, ghişeele la care se achită obligaţiile fiscale către bugetul local sunt cele deja cunoscute brăilenilor, mai precis, cele din clădirea amplasată în Piaţa Traian, nr 14; cele din bulevardul AL. I. Cuza nr. 105; în cartierul Radu Negru, pe strada Grigore Alexandrescu, bloc V1 - parter; în cartierul Brăiliţa - str. Dumbrava Roşie nr. 32; în cartierul Chercea - str. Comuna din Paris, Căminul Cultural Chercea. Ghişeele sunt deschise zilnic de la orele 08.00 până la 16.00, cu excepţia zilei de joi, în cazul căreia, la punctele de încasare din Centrul Istoric şi cel de pe bulevardul Al. I. Cuza, sunt deschise până la orele 18.00. (Vom reveni)
Valorile exacte, pe categorii, ale taxelor şi impozitelor locale aferente anului 2019 le găsiţi AICI.