Taxe mai mari pentru cei care lucrează de acasă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Taxe mai mari pentru cei care lucrează de acasă

Guvernul vrea să introducă un nou tip de contract de muncă pentru cei care lucrează de acasă, prin intermediul telefonului mobil sau al internetului. Acesta nu îi va avantaja, însă, cel puţin din punct de vedere financiar, pe angajaţi. De câştigat ar urma să aibă statul, care va încasa mai mult din taxe. Deocamdată, proiectul e în lucru la Ministerul Muncii.

 

Guvernul vrea să reglementeze munca de la distanţă, prin introducerea unui nou tip de contract de muncă - teleworking. Acest mod de lucru e frecvent mai ales în domeniul IT.

Tudor Constantin stă în Cluj-Napoca, însă e angajatul unei companii din Statele Unite.

Primul an a fost un pic mai ciudat, dar m-am obișnuit, adică nu pot să zic că simt lipsa interacțiunii cu colegii. Dacă vreau să văd oameni, mă duc la sală, mă duc la cumpărături, scot câinele la plimbare. Avantajele financiare le compnesează mult peste măsură”, spune Tudor Constantin.

Firmele şi experţii în resurse umane spun însă că noile contracte nu îi vor avantaja pe cei care lucrează de acasă. Măsura ar avea mai degrabă scopul de a atrage bani la buget.

Pentru cei care în acest moment au optat pentru varianta colaborării pe un PFA, obligativitatea impunerii unui contract de muncă va genera cu siguranță costuri mai mari la grila de impozitare pentru angajator”, spune Corina Diaconu, managerul unei firme de resurse umane.

Sper să se gândească foarte foarte bine și foarte atent acest proiect legislativ, astfel încât să nu impacteze un procent semnificativ de IT-iști care folosesc astfel de vehicule pentru a-şi fiscaliza banii”, spune Sorin Zaveliță, managerul unei firme IT.

Un IT-ist care câştigă 8.000 de lei pe lună trebuie să plătească statului aproape 900 de lei, dacă încasează banii printr-un PFA. Însă, dacă îşi face contract de muncă pe acelaşi venit net, taxele către stat urcă la aproximativ 6.000 de lei. 3.400 de lei trebuie plătiţi de angajat şi aproape 2.600 de angajator.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, „persoanele care vor lucra în regim de teleworking beneficiază de aceleași drepturi, garantate prin legislația și prin contractele colective aplicabile, ca și persoanele similare care prestează activități în sediul angajatorului”.

În prezent, doar 1% dintre salariaţii din România lucrează de acasă. Procentul ajunge la 30% în Olanda şi Suedia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro