• proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor locale aplicabile în anul fiscal 2023 se află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Municipiului Brăila • primarul Marian Dragomir a anunțat că, miercuri, Curtea Constituțională a României a respins ca nefondate contestațiile depuse la nivelul Ordonanței Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, care printre altele elimină măsura de majorare cu 50% a grilei de impozitare pentru clădirile deținute de persoanele fizice • edilul-șef a abordat acest subiect, marți, în timpul unei ședințe extraordinare a CLM Brăila, pentru a atrage atenția că exista riscul ca municipalitatea să fie nevoită să majoreze taxele și impozitele locale pe 2023 la un nivel exorbitant, însă ulterior a revenit cu precizarea că acest pericol a trecut, ca urmare a deciziei CCR • totuși, vor exista majorări în 2023, însă este vorba despre o actualizare a impozitelor și taxelor cu 5,1% rata inflației raportată la anul 2021
O situație încâlcită legată de stabilirea nivelului taxelor și impozitelor locale pentru anul 2023 le-a dat palpitații celor de la conducerea urbei. În prezent, municipalitatea a pus în dezbatere publică pe site-ul Primăriei proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor locale aplicabile în anul fiscal 2023. Acesta poate fi găsit, descărcat și consultat la rubrica Transparență Decizională. Așa cum am relatat și într-o altă ediție a cotidianului ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, un amendament la Codul Fiscal aprobat în luna octombrie în Senatul României propunea ca grila de impozitare pentru clădirile deținute de persoanele fizice să fie majorată cu 50%. Aceasta în condițiile în care impozitele locale pe teren și imobile se calculează prin aplicarea unei cote stabilite de consiliile locale, cuprinsă între 0,08 – 0,2%, asupra valorii impozabile a clădirilor, marjă pe care intervenția parlamentară de la vremea respectivă nu o schimba. Subiectul a stârnit nemulțumiri și deși Camera Deputaților a adoptat pe 16 noiembrie Ordonanța de Urgență nr. 16 dată de Guvern încă din luna august, deputații au venit totuși cu o serie de schimbări față de varianta Senatului. Printre altele, s-a decis amânarea creșterii impozitelor pe locuințe. Potrivit legii, acestea nu se vor mai majora până în 2025. Deputații au hotărât să aplice abia de la 1 ianuarie 2025 noul mod de calcul, pe baza grilei notariale și au renunțat la majorarea cu 50% a impozitelor, măsură care fusese introdusă în Senat, după o decizie a Coaliției de guvernare.
Cum USR-iștii și alți parlamentari neafiliați au atacat ulterior această lege modificată la Curtea Constituțională, exista riscul ca lucrurile să capete o cu totul altă rezoluție. De asemenea, situația a cam blocat primăriile, care nu știau cum să își realizeze proiectele privind taxele și impozitele locale în 2023.
Totuși Curtea Constituțională a României (CCR) a respins miercuri, ca nefondate acuzațiile, astfel că varianta legii cu modificările din Cameră, va intra în vigoare.
Stres suplimentar pentru Primăria Brăila la stabilirea taxelor și impozitelor
Tocmai această situație a fost semnalată de primarul Marian Dragomir, marți, la finalul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Municipal Brăila, când încă nu se știa ce decizie vor lua judecătorii CCR. Acesta a rugat consilierii dacă pleacă din oraș de sărbători să nu își uite tabletele acasă, pentru a putea participa la o eventuală ședință în ultimele zile ale lunii, generată tardiv tocmai de contextul amintit mai sus. ”Doamnelor și domnilor consilieri, nu știu să vă spun în momentul de față când vom face ultima ședință de Consiliu Local. Am rugămintea la cei care pleacă din localitate pentru diverse probleme, să își ia tabletele. Avem un cadru legislativ neclar în momentul de față vizavi de taxele și impozitele locale. Guvernul a stabilit acea creștere exorbitantă pentru populație. Noi, Primăria Municipiului Brăila, nu suntem de acord cu acea creștere! Am lansat în dezbatere publică actualizarea taxelor și impozitelor locale cu indicele de inflație pe anul 2021, ceea ce reprezintă aproximativ 5,1%, dar actul normativ care ne-ar permite acest lucru este contestat la Curtea Constituțională de două partide și de Avocatul Poporului. Pe data de 14 decembrie este termen în dosar. Nu știm exact ce va face Curtea Constituțională. Sperăm să găsească o rezolvare în beneficiul oamenilor, astfel încât să nu fim nevoiți să aplicăm acea prevedere legislativă, care pur și simplu nu ar trebui în această perioadă să genereze o creștere la taxele și impozitele locale. Noi nu suntem de acord cu acest lucru, dar dacă nu vom avea încotro vom fi obligați să respectăm prevederile legale. Până atunci, exact cum am spus și mai devreme, noi am lansat în dezbatere publică și am postat pe site doar actualizarea cu indicele inflației din 2021, așa cum prevede Codul Fiscal, fiind o chestiune imperativă în acest moment. Sperăm să nu apară nicio surpriză neplăcută pentru cetățeni, în primul rând, și apoi pentru noi, cei care vrând-nevrând, nu avem încotro și trebuie doar să aprobăm prevederile legale”, a declarat Dragomir, marți, cu precizarea că purtase discuții și la nivelul Asociației Municipiilor din România și că urma să plece în București pentru a participa la o întâlnire pe această temă cu premierul Nicolae Ciucă.
Situația s-a rezolvat la CCR
Miercuri, Curtea Constituțională s-a pronunțat și a respins ca neîntemeiate obiecțiile ce au fost aduse Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Contactat de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” și întrebat în legătură cu acest lucru, Dragomir a confirmat informația, precizând că taxele și impozitele locale pentru anul 2023 nu vor fi majorate cu 40 sau 50%, ci va avea loc doar o actualizare cu rata inflației de 5,1% pe 2021, așa cum Primăria deja a creionat proiectul pe care l-a pus în dezbatere publică.
”Da, s-a pronunțat Curtea Constituțională și a respins articolele sesizate pentru neconstituționalitate de către USR și AUR. Primăria Municipiului Brăila nu va fi nevoită să majoreze taxele și impozitele locale cu 40 – 50%, ci va aplica doar actualizarea cu 5,1% indicele de inflație pe anul 2021, anunțat de institutul național de statistică. Nu eram deloc de acord cu acea creștere. De aceea nici nu am vrut să o facem și mi-am asumat să punem în dezbatere publică și să pregătim totul cu varianta aceasta de actualizare cu rata inflației de 5,1% pe 2021. Și chiar vreau să subliniez că nu este o creștere, ci o actualizare cu rata inflației. Dacă era creștere trebuia să fie mai mare decât rata inflației”, a declarat Dragomir.
Într-adevăr, primarul a afirmat încă de la momentul discuțiilor pe tema modificării Codului Fiscal că nu susține varianta majorării impozitelor cu 50% așa cum fusese propus în Senatul României.
”Acum așteptăm să trimită înapoi la Curte, să se publice în Monitorul Oficial și apoi facem actualizarea cu rata inflației de 5,1%, nu acea creștere de 50%. Iar în ceea ce privește termenele, ne încadrăm”, a conchis edilul-șef.