Mergi la conţinutul principal
Pandemia afectează grav «vistieria» administraţiei Dragomir

Taxe şi impozite, minus de milioane

• primarul Marian Dragomir a precizat, recent, că există o diferenţă de peste 8 milioane lei la încasările din taxe şi impozite în perioada ianuarie - mai 2020, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut • explicaţia: pandemia de coronavirus a cam tăiat din elanul brăilenilor de a-şi achita dările la stat • edilul-şef a ţinut să puncteze că în ciuda acestui aspect, lucrările la străzile din municipiu, la parcări, dar chiar şi la parcurile de joacă, au continuat în toată această perioadă, chiar dacă bugetul municipalităţii a fost afectat de cheltuielile suplimentare pentru combaterea virusului COVID-19 • cert este că termenul de plată a taxelor şi impozitelor locale a fost prelungit până la 30 iunie, însă primarul Marian Dragomir a dorit să reamintească faptul că plăţile se pot face şi online

 

Brăilenii nu prea s-au mai înghesuit să îşi plătească taxele şi impozitele pe acest an, în special după izbucnirea pandemiei de coronavirus. Întrebat dacă toată această perioadă a afectat încasările municipalităţii în privinţa sumelor venite din partea contribuabililor, primarul Marian Dragomir le-a precizat redactorilor “Obiectiv - Vocea Brăilei” că situaţia nu este una tocmai roz. Edilul-şef a făcut o comparaţie între situaţia încasărilor taxelor şi impozitelor locale în perioada ianuarie - mai 2019 cu cea din aceeaşi perioadă a acestui an, iar rezultatul a reliefat o diferenţă destul de mare: peste 8 milioane de lei (1,6 milioane euro). Cert este că termenul limită până la care se pot plăti dările către stat, fără penalităţi, a fost prelungit recent, de la 30 martie, cât fusese iniţial, până la 30 iunie. Cu alte cuvinte, încă ar mai fi timp pentru recuperarea acestei diferenţe. Primarul Marian Dragomir a punctat că în ciuda pandemiei de coronavirus, a măsurilor ce s-au impus pentru combaterea virusului COVID-19 şi implicit a cheltuielilor suplimentare, municipalitatea nu a oprit lucrările la străzile din oraş, la parcări sau la cele deja demarate pentru reabilitarea locurilor de joacă destinate copiilor. Astfel, primarul a dorit să sublinieze că în opinia sa Primăria Brăila s-a descurcat onorabil până acum, în ciuda încasărilor reduse la capitolul taxe şi impozite. Edilul-şef a profitat de ocazie şi pentru a le reaminti brăilenilor că în momentul de faţă se pot efectua plăţi, foarte simplu, online, prin platforma Ghişeul.ro.

 

Încasări de taxe şi impozite la Brăila: 2019 vs. 2020

 

În ceea ce priveşte încasările impozitului şi taxei pe clădiri, potrivit primarului Marian Dragomir, din ianuarie şi până pe 26 mai (perioada luată în calcul pentru analiză), s-a înregistrat o diferenţă de aproape 5.919.000 lei între situaţia din 2019 şi cea din 2020. Mai exact, în 2019 se încasaseră deja aproximativ 18.629.000 lei, în timp ce în luna mai 2020, discutăm doar despre 12.710.000 lei.

Situaţia stă ceva mai bine în legătură cu impozitele şi taxele pe teren. În 2019 existau încasări de 4.600.000 lei până în luna mai, în timp ce în acest an s-au încasat doar 3.563.000 lei. Deci, o diferenţă de 1.037.000 lei.

în legătură cu impozitul pe mijloacele de transport, primarul Marian Dragomir a punctat că avem de-a face cu 1.819.000 lei mai puţini bani încasaţi în prezent, faţă de 2019. Practic, în perioada ianuarie - 26 mai 2019 se încasaseră 8.034.000 lei, în timp ce în acest an doar 6.214.000 lei.

Per total discutăm despre 8.774.000 lei mai puţin la taxele şi impozitele încasate în perioada ianuarie - mai 2020, faţă de suma care a ajuns la municipalitate din partea populaţiei în 2019.

Dragomir a dorit să sublinieze că în această schemă au fost luate în calcul şi sumele achitate online, nu doar cele în format clasic, la ghişeele Primăriei.

 

Cu bani mai puţini, dar cu lucrări în pandemie

 

Edilul-şef a dorit să le transmită brăilenilor că în ciuda pandemiei de coronavirus, în ciuda cheltuielilor suplimentare survenite în perioada stării de urgenţă, dar şi cea de alertă din prezent, Primăria a fost câte se poate de activă şi s-a îngrijit ca lucrările la nivelul oraşului să continue. Cel puţin intervenţiile la străzile din oraş, la parcări, dar şi la locurile de joacă pentru copii, acolo unde lucrările fuseseră deja demarate, a explicat Dragomir. Primarul a ţinut chiar să vină cu câteva exemple de străzi unde s-a lucrat intens chiar şi în pandemia COVID-19, dar şi unde se intervine în prezent la nivelul oraşului.

“Dacă facem un calcul, observăm că 8.774.000 lei este diferenţa în 2020 faţă de 2019, atunci când vine vorba despre încasările de taxe şi impozite la nivelul Municipiului Brăila. Cu toate acestea, lucrările Primăriei Municipiului Brăila nu au fost oprite. S-au asfaltat foarte multe străzi. Până în prezent, s-au asfaltat Străzile Celulozei cu Gheorghe Avramescu, Pontonieri, Octav Doicescu, Industriei, Cezar Petrescu - parţial, Ulmului - parţial şi Cometei la fel. S-a mai asfaltat în Centrul Istoric, I.L. Caragiale, Sebastian, Petru Maior, Ana Aslan, Strada Catolică, Nicolae Bălcescu. De asemenea, în timp ce noi vorbim (n.r. - vineri, 28 mai) se asfaltează în Cartierele Chercea şi pe Strada Odessa în Călăraşi 4. S-a asfaltat în Plantelor. Urmează Strada Progresul, toate străzile din Călăraşi 4, dar şi refacerea trotuarelor pe toate străzile unde s-a asfaltat. Se lucrează la peste 1.300 de locuri de parcare noi, în momentul de faţă. La parcurile de joacă, de asemenea. Noi nu am oprit lucrările de investiţii în infrastructură. Am oprit alte tipuri de lucrări de investiţii, este adevărat, dar cele din infrastructură nu au fost oprite şi nici cele care erau demarate anterior pandemiei, cum este cazul parcurilor de joacă”, a declarat Dragomir.

Întrebat dacă brăilenii au preferat să plătească taxele şi impozitele prin intermediul aplicaţiilor online în acest an, în special în contextul pandemiei de coronavirus, primarul a precizat că procentul este considerabil mai mare faţă de anii trecuţi.

“Da, se constată un procent destul de mare al plăţilor online faţă de anii trecuţi. Oricum, în condiţiile în care noi am încasat foarte puţin, deşi am continuat lucrările şi am avut cheltuieli suplimentare pentru combaterea COVID-19, eu consider că ne-am descurcat onorabil până în prezent”, a conchis edilul-şef.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro