Taxa pe lux a intrat în vigoare. Ce este formularul 216 și cum trebuie completat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Taxa pe lux a intrat în vigoare. Ce este formularul 216 și cum trebuie completat

• românii care dețin în proprietate case și mașini scumpe vor trebui să plătească impozite pentru bogățiile pe care și le permit • așa numita "taxă pe lux" a intrat în vigoare, iar formularul 216 va trebui trimis până la sfârșitul lunii septembrie pentru case și până în decembrie pentru mașini • ANAF a făcut public formularul 216

Ce este taxa pe lux
În primul rând, nu este un document obligatoriu care îi obligă pe to
ți românii să plătească impozite la stat. Acest impozit nou, introdus prin legea 296/2023 vizează, în mod particular, doar proprietarii de locuințe și mașini scumpe.
Mai exact, vorbim despre persoanele care au în proprietare clădiri reziden
țiale cu o valoare de peste 2,5 milioane de lei, adică 500 de mii de euro.
La fel,
și persoanele care au în proprietate autoturisme înmatriculate în România, ale căror achiziție depășește suma de 375 mii de lei, adică 75 de mii de euro.
Astfel, ace
ști proprietari vor trebui să plătească impozite mai mari.

Cum se completează formularul 216
Pe formularul 216 pe care trebuie să îl completeze to
ți cei care au proprietăți scumpe trebuie scris numele, prenumele, datele privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile.
Dacă o persoană de
ține o mașină ce valorează 100 de mii de euro, atunci va plăti un impozit la stat de 75 de euro, adică 0,3% din 25 de mii de euro, sumă ce reprezintă diferența dintre valoarea autovehiculului și plafonul neimpozabil.
În cazul impozitului pentru locuin
țe de lux, dacă aveți în proprietate un imobil în valoare de 1 milion de euro, veți plăti statului un impozit de 1.500 de euro, adică tot 0,3% aplicat la suma determinată, prin diferența dintre valoarea de piață a bunului și plafonul neimpozabil de 500 de mii de euro.

Cum este taxat luxul în Europa
România nu este primul stat care adoptă această taxă pe lux, sunt deja multe
țări care o aplică cu succes.
Spre exemplu, o astfel de taxă pe avere există deja de ani buni în
țări precum Franța, unde proprietățile care depășesc 1.300.000 de euro sunt supuse unei taxe între 0,5% și 1,5%, în funcție de valoarea proprietății. În Danemarca, proprietățile care depășesc aproximativ 400.000 de euro sunt supuse unei taxe de 3%, aplicată asupra diferenței care depășește acest plafon.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro