Taxa pe apa de ploaie. Liberalii continuă bătălia pentru eliminarea integrală, Dragomir anunţă că a scăzut oficial la jumătate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Taxa pe apa de ploaie. Liberalii continuă bătălia pentru eliminarea integrală, Dragomir anunţă că a scăzut oficial la jumătate

• preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă a declarat, recent, la finalul şedinţei extraordinare a Comitetului de Coordonare Local a organizaţiei municipale că liberalii vor solicita din nou în CLM eliminarea taxei pe apa de ploaie • dacă nu vor avea susţinerea celorlalţi consilieri, PNL-iştii ameninţă că vor solicita organizarea unui referendum pe această temă, vor ataca în instanţă hotărârile CLM, CJ şi ADI Dunărea privind apa, iar în final, vor încerca un referendum pentru dizolvarea Consiliului Municipal şi demiterea primarului • de cealaltă parte, primarul Marian Dragomir a anunţat că ieri a avut loc o şedinţă ADI Dunărea în care s-au aprobat coeficienţii care înjumătăţesc taxa pe apa pluvială •

 

Liberalii brăileni şi-au conturat, recent, planul de atac privind proiectul lor legat de eliminarea taxei pe apa de ploaie la nivelul Municipiului. La finalul şedinţei extraordinare a Comitetului de Coordonare Local a organizaţiei municipale ce a avut loc duminică, în urma căreia Adrian Tabarac a fost ales preşedinte, atât acesta cât şi liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, au vorbit despre cum vor aborda mai departe problema taxei pe apa pluvială. Aceştia au precizat că vor ridica din nou problema eliminării acestei taxe din facturile Companiei de Utilităţi “Dunărea”, în cadrul proximei şedinţe CLM Brăila, iar dacă nu vor avea sprijinul majorităţii au de gând să solicite organizarea unui referendum pe această temă, astfel încât brăilenii să aibă ocazia să îşi spună punctul de vedere. În paralel, Dănăilă a afirmat că liberalii vor ataca în instanţă toate hotărârile CLM Brăila, CJ Brăila, Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Dunărea privitoare la apă, deoarece este convins că legislaţia în baza căreia s-au realizat acestea, nu a fost lecturată în profunzime, astfel că hotărârile sunt “viciate”. De asemenea, dacă nici această soluţie nu va rămâne în picioare, liberalii au avertizat că vor solicita organizarea unui referendum pentru dizolvarea CLM Brăila şi demiterea primarului Marian Dragomir.

Edilul-şef nu s-a arătat îngrijorat de demersul PNL şi susţine că principalul vinovat în toată problema taxei mari pentru apa de ploaie, este chiar fostul viceprimar Alexandru Dănăilă, care a aprobat în trecut coeficienţii de calcul, ca reprezentant al Primăriei. Totodată, acesta a ţinut să anunţe că, ieri, în cadrul unei şedinţe a ADI “Dunărea” s-a aprobat înjumătăţirea taxei pe apa pluvială, în baza noilor coeficienţi propuşi de CLM.

 

Liberalii ameninţă cu acţiuni în instanţă şi referendumuri

Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă a anunţat că principala temă a lui Adrian Tabarac, în poziţia de lider al organizaţiei municipale a partidului va fi să promoveze mai departe demersul liberalilor de a elimina taxa pe apa pluvială din facturile CUP Dunărea.

“Subiectul principal pe care noi îl vom aborda în perioada următoare în CLM, va fi legat de iniţierea unui referendum pentru eliminarea taxei apei de ploaie din facturile cetăţenilor din Municipiu. Atât a celor care locuiesc la bloc, cât şi a celor care locuiesc la case. Legea prevede condiţiile în care putem iniţia un astfel de demers şi anume, să fie susţinut de o treime din consilierii locali, iar noi nu suntem astăzi o treime, dar sper ca ceilalţi consilieri să înţeleagă necesitatea unui astfel de demers şi să fie de acord cu aprobarea lui. În cazul în care nu îl vom putea aproba în CLM, trebuie spus că nici Consiliul Local, nici primarul nu sunt pe viaţă în aceste funcţii. Consilierii trebuie să înţeleagă că au o responsabilitate acolo, că au depus un jurământ, la fel ca şi primarul municipiului şi în cazul în care cetăţenii vor veni alături de noi în acest parteneriat despre care v-am vorbit, este foarte probabil să demarăm organizarea unui referendum pentru dizolvarea CLM şi demiterea primarului”, a declarat Dănăilă, cu precizarea că este extrem de important sprijinul venit din partea brăilenilor pentru realizarea acestui deziderat.

Sursa citată a mai punctat că pe lângă cele 10.000 de semnături strânse şi depuse la Primărie în decembrie 2017, pentru eliminarea taxei pe apa de ploaie, pe care PSD-iştii nu le-au luat în considerare, au reuşit să mai adune încă 5.000, astfel că liderul liberal s-a arătat încrezător că va avea susţinerea a cât mai multor brăileni nemulţumiţi.

“Vă pot spune astăzi că nu ştiu dacă cineva din CLM a citit toată legislaţia în domeniul furnizării apei şi canalizării. Adică legile de la care plecăm, cele care au stat la baza emiterii unor hotărâri de consiliu şi unor hotărâri ADI Dunărea. Şi vă spun că această legislaţie este viciată. Iar etapa a doua pentru noi este o acţiune în instanţă împotriva hotărârilor CLM, CJ Brăila, împotriva hotărârilor ADI Dunărea, pentru a se ajunge până la eliminarea apei de ploaie. Orice ar spune primarul, orice ar spune consilierii, apa de ploaie poate fi eliminată legal din facturile brăilenilor! Iar la următoarea şedinţă de CLM vom veni cu aceste dovezi, pe lege”, a conchis Dănăilă.

Precizăm că, pe ordinea de zi a proximei şedinţe ordinare a CLM Brăila, din 30 martie, există un proiect iniţiat de o parte dintre consilieri municipali liberali privind “Eliminarea taxei pe apa de ploaie”.

 

ADI Dunărea a aprobat înjumătăţirea taxei pe apa de ploaie

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, primarul Marian Dragomir a afirmat că dacă PNL şi fostul viceprimar Alexandru Dănăilă vor să facă un referendum, l-ar fi putut face cu ani în urmă, când au fost stabiliţi coeficienţii de calcul la apa de ploaie. Acesta a comentat ironic faptul că prin acest referendum PNL-iştii ar trebui să propună să îl demită pe Dănăilă, însă este prea târziu, deoarece acesta a trecut între timp în opoziţie.

“Eu sunt susţinător al eliminării apei de ploaie, dar eliminarea se face prin schimbarea legii şi nu prin hotărâre de consiliu local sau declaraţii populiste cu speranţa de a păcăli o parte a brăilenilor. Actuala formulă a apei de ploaie a fost impusă de Guvernul PD-PNL în februarie 2008, prin Ordonanţă. Membrii PNL aflaţi la guvernare în 2008 au impus actuala formulă a apei de ploaie. În perioada în care preşedintele PNL, domnul Dănăilă, era viceprimar s-au întâmplat toate aceste lucruri privind taxa pentru apa de ploaie. Atunci era viceprimar şi nu l-a interesat. A trebuit să ajungă în opoziţie ca să vadă ce era în timpul mandatului lui. Cred că i-ar prinde bine domnului Dănăilă şi partidului lui să rămână în opoziţie pentru că doar aşa îşi dau seama de toate prostiile pe care le-au făcut. Vă reamintesc, Compania de Utilităţi Publice „Dunărea” era în coordonarea directă a viceprimarului Alexandru Dănăilă”, a declarat Dragomir.

De asemenea, acesta a ţinut să anunţe că, ieri, a fost redusă la jumătate actuala taxă pentru apa de ploaie, după ce membrii ADI “Dunărea” au aprobat coeficienţi i de calcul propuşi de CLM Brăila.

“AZI, 26.03.2018, AM SCAZUT TAXA PE APA DE PLOAIE! Dar cu respectarea legii şi obţinerea aprobărilor, cu aplicare din martie 2018, astfel S2 (suprafeţe neconstruite) de la 0,08 la 0,04 şi de la S1 (suprafeţe construite) de la 0,6 la 0,4. La şedinţa ADI «Dunărea» de azi (n.r. - ieri) au participat 35 de primari din cei 44. Toţi primarii prezenţi (de la toate partidele) au înţeles explicaţiile privind legea care impune taxarea apei de ploaie fără a exista comentarii şi au votat în unanimitate scăderea coeficienţilor aprobaţi în 2013, a mai adăugat edilul-şef.

 

Dragomir: «Liberalii vin astăzi şi joacă demagogic, spunând că primarul a modificat sau a crescut taxa pentru apa de ploaie»

Mergând mai departe, primarul Marian Dragomir a insistat pe ideea prezentării unui scurt istoric al poveştii privind plata apei pluviale, dorind să sublinieze faptul că totul se datorează unei hotărâri a Guvernului PDL.

“HG 1591/18.12.2002 - formula apei de ploaie cuprindea la comun tot ceea ce însemna suprafaţă cu acoperiş sau suprafaţă de teren. Acea formulă era una care nu făcea distincţie ca cea de astăzi şi avea valoare de 0,041%. Era o formulă decentă, care nu a generat niciodată astfel de discuţii. Guvernul PNL-PDL susţine un ordin al ANRSC-ului (n.r. Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice) din vremea respectivă nr. 68 din 20.03.2007 prin care se instituie formula ca pentru suprafeţele pe care există construcţii să se plătească 0,9% şi pentru suprafeţele fără construcţii 0,12%. Ordonanţa Guvernului PNL-PDL 13/20.02.2008 impune taxarea diferenţiată conform celor menţionate anterior. Urmează în şedinţa ADI «Dunărea», Hotărârea nr. 3 din 14 .02.2013, prin care se stabileşte la nivelul ADI „Dunărea” reducerea acelor coeficienţi, care este votată de toţi primarii şi votată de toate consiliile locale, inclusiv de Consiliul Local Municipal Brăila. Ca urmare şi ei (liberalii) au votat lucruri şi au impus această taxă de ploaie. Mie îmi pare foarte rău astăzi că ei uită ce s-a întâmplat şi vin astăzi şi joacă demagogic, spunând de fapt că primarul Dragomir a modificat sau a crescut taxa pentru apa de ploaie, într-o perioadă în care eu nu eram primar al municipiului Brăila”, a declarat acesta.

Dragomir a mai precizat că i se pare curios cum pe Alexandru Dănăilă nu l-a interesat deloc subiectul apei de ploaie în perioada când era viceprimar, dar că a început să vadă problemele când a ajuns în opoziţie. Acesta şi-a exprimat speranţa ca liberalii să rămână în continuare în această situaţie.

“Minciuna are picioare scurte când găsim documentele care atestă că Dănăilă, viceprimar PNL a girat de la prezidiu actuala formulă a apei de ploaie!!! Şi din cauza lui brăilenii au plătit atât de mult la apa de ploaie!!!  Şi din cauza lui primăria are de plată pentru apa de ploaie aprox. 420.000 lei (90.000 euro) în fiecare lună. Din martie, taxa votată când Dănăila era viceprimar scade la jumătate”, a conchis Dragomir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro