Taxa "fast food" din România, în atenţia presei internaţionale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Taxa "fast food" din România, în atenţia presei internaţionale

Taxa "fast food" din România este dezbătută, vineri, de presa internaţională, mai multe publicaţii din SUA şi Noua Zeelandă publicând articole despre prima taxă de acest fel din Europa, dar şi despre tânăra româncă de 240 de kilograme care a născut recent.

Site-ul ShortNews.com abordează subiectul taxei pe alimente nesănătoase pe care România vrea să o introducă de la 1 martie, evidenţiind faptul că propunerea Ministerului Sănătăţii a fost primită cu reticenţă, mai ales de către reprezentanţii industriei alimentare. "Ministrul român al Sănătăţii spune că jumătate din populaţia României este obeză. (...) Recent o femeie de 240 de kilograme a dat naştere primului său copil, într-un spital special echipat pentru a trata persoanele obeze", scrie publicaţia online.

Site-ul de ştiri news.scotsman.com leagă planul de introducere a taxei pe alimente nesănătoase, prima taxă de acest fel din Europa, de faptul că o tânără de 240 de kilograme a născut recent primul său copil.

Publicaţia New Zeeland Herald numeşte iniţiativa Ministerului Sănătăţii taxa "McFat" şi scrie despre criticii proiectului, care spun că acest nou impozit va afecta românii de rând. Publicaţia din Noua Zeelandă adaugă faptul că pentru români, la ieşirea din comunism, un hamburger şi o băutură carbogazoasă au însemnat mai mult decât o simplă masă, o adevărată dovadă a independenţei câştigate.

Presa internaţională mai scrie că dacă planul va fi aplicat, România se va alătura altor ţări care încearcă să combată alimentaţia grasă şi să încurajeze obiceiurile culinare sănătoase, notând că Taiwan a introdus recent o astfel de taxă, Danemarca şi Austria au un impozit asemănător, Marea Britanie, Norvegia şi Suedia au interzis reclamele la mâncarea fast food la anumite ore ale zilei, iar Norvegia a introdus o taxă pe ciocolată.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat, la începutul lunii ianuarie, că Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă o taxă pe produsele tip fast-food, pe modelul taxei pe viciu, banii urmând a fi destinaţi programelor de sănătate şi de investiţii.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, spunea că această taxă, în alte ţări care au implementat-o, este variabilă în funcţie de consum, calculându-se în funcţie de preponderenţa E-urilor şi în condiţii de consum excesiv. "În momentul de faţă avem o creştere a incidenţei obezităţii şi diabetului la copii, lucru îngrijorător, care impune intervenţia cu o anumită măsură", a explicat Streinu-Cercel.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro