Mergi la conţinutul principal

Taxa de salubrizare pentru brăilenii din municipiu, stabilită la 17 lei/persoană/lună

* brăilenii din municipiu plătesc taxă de salubrizare de 17 lei/persoană/lună, iar operatorii economici sunt taxați cu 189 lei pentru fiecare metru cub de deșeuri preluate de operatorul unic dar, în timp, tarifele s-ar putea reduce, conform sloganului “Colectăm selectiv, taxa pe gunoi scade” * este vorba despre taxa pentru deșeuri reciclabile (plastic, metal, sticlă, hârtie-carton), care s-ar putea reducere cu până la 50%, după cum a anunțat Lucian Mocanu, managerul RER, firma care de la 1 martie este operatorul unic de salubritate din Brăila

 

 

 

 

De ieri, 1 martie, a început colectarea deșeurilor de la populație în Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), Brăila având acum operator unic de salubrizare: Asocierea RER, firma care a câștigat licitația de anul trecut. Cu două zile înainte, mai exact pe 27 februarie, prin Hotărârea de Consiliu Local Municipal nr. 115, taxa de salubrizare pentru utilizatorii casnici, persoane fizice, din municipiul Brăila, începând cu data intrării intrării în funcțiune a SMID, este de 17 lei/persoană/lună. În ceea ce privește utilizatorii non-casnici, persoane juridice, aceștia vor plăti 189 lei per metru cub de deșeuri preluate de operatorul unic.

În timp, însă, brăilenii ar putea da mai puțini bani pentru taxa de gunoi, după cum a afirmat în cadrul unei conferințe de presă Lucian Mocanu, managerul RER. Concret, pe măsură ce va crește gradul de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile (plastic, metal, sticlă, hârtie-carton) și taxa de salubrizare pentru această fracție poate scădea cu până la 50%.

În viitor, pentru aceste deșeuri reciclabile, cu cât colectăm o cantitate mai mare, dar și corect, fără impurificare, cu atât vor primi niște sume înapoi. Adică sunt organizații care decontează până la 50% din costurile cu aceste deșeuri reciclabile. Și cu cât vom colecta mai bine aceste deșeuri reciclabile și ele vor avea o calitate mai bună cu atât mai mult fiecare UAT va primi o reducere din aceste subvenții”, a explicat Lucian Mocanu.

 

Cum se va calcula taxa de gunoi

 

Tot în cadrul conferinței de presă, reprezentanții RER au explicat și cum se va calcula taxa de gunoi de la 1 martie atât pentru utilizatorii non-casnici, cât și pentru agenții economici.

Factura o facem către UAT-uri, către fiecare UAT, atât pentru populație, cât și pentru agenți. Adică factura va avea două poziții pentru populație, două poziții pentru agenți: deșeuri reciclabile, deșeuri reziduale. La fel la populație, la fel la agenți. Incasarea o vor face UAT-urile (...) Sunt două tarife ce au rezultat în urma licitațiilor: un tarif unic pentru deșeurile reciclabile, care de la 1 martie va avea valoarea de 568,63 lei/tonă și un tarif 2 pentru deșeuri reziduale care va avea o valoare de 511,56 lei/tonă cu TVA. Aceste tarife vor fi trimise către fiecare Primărie și se va calcula taxa pe gunoi în funcție de populație și numărul de agenți economici pe care îi are. Noi am făcut o recomandare cum să își stabilească taxa, iar fiecare Primărie are atributul acesta să își calculeze taxele. (...) Acum noi o să facturăm la UAT-uri. UAT-urile își fac o evaluare în funcție de cantitatea în tone pe care știu că o generează la nivelul comunei, înmulțit cu tariful respectiv și au o orientare de sumă pe care trebuie să o recupereze de la populație să ne poată plăti nouă”, au explicat reprezentanții RER.

Întrebați de ce tariful pentru deșeurile reciclabile este mai mare, Lucian Mocanu, managerul firmei, a explicat că și costurile de colectare sunt mai mari, însă UAT-urile pot beneficia de acea reducere de până la 50%. “Colectarea separată costă! E adevărat, costă mult! Numai că, făcându-o cum trebuie, putem primi niște bani înapoi”, a spus acesta.

 

Plătești cât arunci

 

Acesta este un alt obiectiv pe care autoritățile locale îl au în vedere în viitor, scopul fiind acela de a încuraja colectarea selectivă în rândul cetățenilor.

Poate e bine de știut că 20 dintre mașinile RER au și cântar pe ele. Deci începem să ținem la sistemul acesta de cât gunoi arunci, să se și cântărească, electronic, astfel încât, în câțiva ani de zile, să ajungem efectiv să cântărim tot gunoiul menajer și reciclabil. Adică o să ajungem la un moment dat la sistemul «plătești cât arunci»”, a declarat Francisk Chiriac, președintele Consiliului Județean.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro