Mergi la conţinutul principal

Taxa de salubrizare încinge spiritele la Brăila

Un grup de susţinători, membri şi reprezentanţi de vârf ai PDL Brăila s-au adunat, ieri, în faţa Instituţiei Prefectului în semn de protest faţă de noile biruri impuse de muncipalitate. Echipaţi cu trompete şi bannere anti USL, pedeliştii au transmis că actuala conducere n-a făcut decât să aducă taxe în plus şi promit că astfel de acţiuni vor mai avea loc dacă nu vor fi ascultaţi.
Ieri, după ce primarul muncipiului Brăila, Aurel Simionescu, a propus în şedinţa CLM o serie de modificări la taxe locale, ce urmează să intre în vigoare în 2014, reprezentanţii din opoziţie au ieşit în stradă şi şi-au scandat nemulţumirile. Concret, acestea sunt legate de mărirea taxei de salubrizare, care urmează a fi rotunjită de anul viitor de la 6,80 lei la 7 lei/pers/lună şi instituirea unor taxe speciale de salubrizare, pentru deţinătorii de grădini şi crescătorii de animale. Astfel, de anul viitor, brăilenii care deţin grădini vor fi nevoiţi să scoată din buzunare 0,40 lei/lună/100 mp, iar cei care au în ograda proprie bovine, porcine, cabaline, măgari, catâri, ovine sau caprine: 1,20 lei/ cap animal/lună pentru porci, oi, capre, 6 lei pentru bovine şi 12 lei pentru cabaline, măgari şi catâri. PDL-iştii le numesc "taxe aberante" şi le contestă vehement şi în sălile de şedinţe, dar şi în stradă.
Prezent la manifestare, preşedintele PDL Brăila, Alexandru Nazare, a explicat: "Instituirea unei taxe de salubritate era scrisă alb pe negru, nu erau dubii dacă se instituie sau nu aceste taxe de la 1 ianuarie. Dar făcând opoziţie în Consiliul Local în şedinţa de astăzi, primarul a anunţat că n-o s-o mai instituie de la 1 ianuarie, probabil că la 1 martie". În plus, Nazare s-a arătat dezgustat de faptul că Brăila este pe locul 37 în ţară ca alocare bugetară. "Protestăm civilizat pentru tot ceea ce nu se întâmplă la ora actuală în Brăila. Să fie pe locul 37 din ţară ca alocare bugetară mi se pare o ruşine pentru un judeţ care pretinde că este destul de bine reprezentat la Bucureşti. Brăila n-a primit niciun ban. Guvernanţii USL tratează Brăila de parcă n-ar exista pe hartă", a fost comentariul deputatului PDL. Tot ieri, reprezentanţii PDL au depus şi un memoriu la Prefectura Brăila, în care semnalează, printre altele, şi poziţia codaşă a Brăilei la alocarea bugetară. La manifestare au mai participat, pe lângă reprezentanţii PDL, şi consilierul independent Simona Drăghincescu şi, surpriză! Constantin Cibu, fostul senator UNPR.

Taxa de salubrizare devine obligaţie fiscală

Tot pentru anul viitor, pe lângă acei 20 de bani în plus la taxa de salubrizare, municipalitatea şi-a propus să revină la sistemul de plată din 2004, potrivit căruia cetăţenii vor plăti acest serviciu ca obligaţie fiscală. Altfel spus, brăilenii nu vor mai face aceste plăţi lunare la asociaţiile de locatari/proprietari sau direct către agenţii de salubritate (cei care locuiesc la curte), ci le vor achita la ghişeele de taxe şi impozite ale primăriei. Totul, pentru a se încasa cât mai mulţi bani la bugetul local şi, implicit, pentru a se evita situaţiile în care preşedinţii asociaţiilor de locatari "uită" să-şi achite datoriile către prestatorii de servicii de salubritate. "Ca să înţelegem bine, nu este vorba despre o nouă taxă ci se doreşte înlocuirea relaţiei financiare pe care cetăţeanul sau asociaţia de locatari o are cu o firmă de salubritate. Deci, cetăţenii nu mai plătesc la asociaţie ori prestatorul de salubritate, ci plătesc la municipalitate, care crează un cont separat ce va fi folosit numai pentru prestarea serviciilor respective şi se fac plăţile din acest cont. Raţiunea este financiară. Colectarea impozitelor noastre este de peste 90%. Colectarea în rândul proprietarilor, cetăţenilor şi salubriştilor este de 60-62%. Am mai mers pe această formulă undeva în anii 2002-2004, dar s-a renunţat la ea pentru că atunci nu s-a creat un cont special în care să se depună aceşti bani. Şi toţi banii s-au dus undeva la grămadă şi în felul acesta s-a rămas cu datorii la agenţii de salubritate. Când am venit eu primar erau vreo 37 de miliarde de lei datorii la agenţii de salubritate", a explicat edilul-şef.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro