Mergi la conţinutul principal

Taxa de salubritate, redusă la 9,5 lei

• aceasta este propunerea cu care administraţia Dragomir va veni joi, în ultima şedinţă ordinară din an a Consiliului Local Municipal • dacă proiectul va primi girul consilierilor, anul viitor vom achita o taxă de salubritate de 114 lei/an, cu 18 lei/an/persoană mai puţin decât am plătit în 2017 • propunerea de reducere a taxei la 9,5 lei vine după ce luna trecută plenul CLM a respins un proiect similar propus de consilierii liberali care gândiseră o reducere la 6 lei/lună/persoană a taxei • consilierul municipal Bogdan Botea (PND) promovează ideea scutirii la plata acestei taxe în cazul minorilor şi o redistribuire a sarcinii fiscale • în continuare municipalitatea are probleme în colectarea taxei, tot mai mulţi brăileni încercând să eludeze această obligaţie fiscală

 

În sfârşit un pas concret spre uşurarea poverii fiscale a brăilenilor: municipalitatea vine cu propunerea reducerii taxei de salubritate de la 11 lei/lună/persoană la 9,5 lei/lună/persoană. Există un proiect de Hotărâre a Consiliului Local Municipal în acest sens care ar urma să fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei CLM de joi, 21 decembrie, după cum ne-a confirmat edilul şef Marian Dragomir. Reducerea de 1,5 lei/lună/persoană nu pare a fi una consistentă, dar dacă facem calculele vom observa că în cazul unei familii formată din 3 persoane, de exemplu, economia care se va face pe întreg anul viitor ar fi de 54 lei, şi de 72 lei pentru o familie formată din 4 persoane. Mult, puţin, rămâne la aprecierea fiecăruia dintre noi, dar este cert faptul că, anul acesta, au “dispărut” din evidenţa de plată a taxei circa 1.700 de brăileni, ca efect direct al majorării taxei la 11 lei, faţă de 7,15 lei/lună/persoană cât a fost în 2016, de exemplu. Mai trebuie adăugat şi faptul că propunerea de reducere a taxei vine după ce luna trecută a fost respinsă la vot propunerea consilierilor liberali care înaintaseră ideea unei taxe de 6 lei/lună/persoană.

“Am făcut calculele ca să vedem cum poate să fie mai mică taxa decât anul acesta. Dar fundamentat din punct de vedere economic, pe cantităţi, pe persoane, cu justificare şi fără populism. Urmează ca în proxima şedinţă a CLM să venim cu o propunere de reducere a cuantumului taxei la 9,5 lei/lună/persoană, totul, cum spuneam, pe baza calculelor şi justificărilor economice”, ne-a declarat primarul Brăilei, Marian Dragomir, adăugând că reducerea vine şi în contextul în care proprietarul gropii de gunoi de la Muchea, SC “Tracon” SRL, a renunţat la solicitarea de majorare a cuantumului tarifului aferent depozitării deşeurilor.

“Le-am spus că nu suntem de acord cu aşa ceva (celor de la Tracon - n.r.). Ei trebuie să justifice foarte bine astfel de cereri deoarece sunt într-un contract. Astfel de lucruri s-au mai întâmplat şi în trecut. Inclusiv în mandatul meu am mai avut discuţii privind creşterea tarifului şi nu am fost de acord atunci. Şi tariful nu a crescut. Altă dată a mai fost majorat un pic. Între timp, dumnealor au renunţat referitor la solicitarea de rectificare a tarifului”, a explicat sursa citată.

 

După majorarea consistentă a taxei la 11 lei, peste 1.700 de brăileni s-au fofilat de la plată

De asemenea, primarul a insistat asupra unui “paradox” în ce priveşte balanţa cu persoane plătitoare a taxei în oglindă cu cantităţile de deşeuri colectate. Potrivit unei raportări, de dată recentă, pe această temă, numărul persoanelor luate în evidenţa de plată a taxei de salubritate a scăzut de la un an la altul, în timp ce cantităţile de gunoi efectiv colectate şi depozitate au tot crescut. De exemplu, în 2015, primul an în care s-a implementat taxa de salubritate (7 lei/lună/persoană) au fost declarate 137.045 persoane, fiind colectată atunci cantitatea totală de 45.692 tone de gunoi. În 2016, taxa a fost ajustată cu indicele de inflaţie urcând la 7,15 lei/lună/persoană, iar ca efect numărul persoanelor declarate la plată a scăzut nesemnificativ la 137.006 persoane, însă cantitatea de deşeuri depozitată a urcat la 48.823 tone. Anul acesta, odată cu aplicarea în tarif a taxei suplimentare de 80 lei/tona de deşeu din cauză că nu colectăm selectiv gunoiul de la populaţie, taxa de salubritate a urcat la 11 lei/lună/persoană. Ca efect imediat numărul brăilenilor din evidenţa de plată a scăzut la 135.294 persoane, aşadar cu circa 1.700 persoane faţă de 2016. Culmea, cantitatea de gunoi depozitată a crescut însă, estimarea indicând o atingere a pragului de 50.700 tone. Ce înseamnă asta? Evident este o dovadă că brăilenii încearcă să fenteze taxa de salubritate în ideea de a-şi uşura pe cât posibil povara fiscală a familiei, 132 lei/an/persoană, echivalentul, dacă vreţi, a impozitului anual la un apartament cu o cameră.

“S-a colectat în municipiul Brăila o cantitate net superioară de gunoi faţă de anul trecut. Cantitatea de gunoi estimată pentru 2018 a crescut faţă de cantitatea din anul 2017, care şi ea este mai mare decât cea colectată în anul 2016. Constatăm că de la an la an, producem mult mai mult gunoi. Noi plătim cât producem. În perioada în care s-a plătit acea taxă suplimentară la Fondul pentru Mediu de 80 lei pe tonă, în loc să se depună cantitatea pe care noi am estimat-o s-a depus o cantitate mult mai mare la care s-a adăugat şi acea taxă de 80 lei/tonă. Sunt calcule matematice. (...) Se vede foarte clar diferenţa. Deci în realitate, s-a plătit mai mult decât s-a estimat ca urmare a faptului că noi în municipiu am propus o cantitate mai mare de gunoi decât cea estimată”, a comentat pe acest subiect primarul Marian Dragomir.

 

Primăria mai are de încasat aproape 3 milioane restanţe la taxa de salubritate

Revenind la statistica Primăriei Brăila privind taxa de salubritate, datele cuprinse arată că anul acesta, până la începutul lunii noiembrie, s-au încasat 14,47 milioane lei (reprezentând puţin peste 81% din valoarea estimată a fi încasată), la care se adaugă aproape 0,7 milioane lei, restanţele aferente anilor 2015 şi 2016. “Având în vedere că există un număr semnificativ de persoane rău-platnice Primăria Municipiului Brăila, prin Direcţia Finanţelor Publice Locale, derulează procedurile legale de recuperare a sumelor restante la plată de la aceştia”, se punctează în materialul primăriei.

De altfel, ideea a fost subliniată şi de către Ionuţ Bardaş, din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Locale: “În anul 2015 au mai rămas de recuperat 951.109 lei, realizându-se o încasare de 91,77%. În 2016 - au mai rămas de încasat 1.153.762 lei. Anul acesta, la data de astăzi mai sunt de încasat 2.977.507 lei, ajungându-se la o încasare de 83,54% din suma aferentă anului acesta. Totodată, în 2017 s-au recuperat 717.170 lei din restanţele anterioare. Sumele restante sunt în procedura de executare. Urmează a fi executate prin popriri sau plata benevolă a celor care îşi achită de obicei impozitele şi taxele locale la finele anului. Noi avem o procedură, realizăm un punctaj împreună cu asociaţiile de proprietari, cu SUPAFLC-ul pentru identificarea persoanelor care nu şi-au depus declaraţii în vederea achitării acestei taxe, cu Direcţia de Asistenţă Socială. Procedura este în derulare pentru recuperarea sumelor restante”, a explicat sursa citată.

 

Proiectul PNL privind reducerea taxei de salubritate la 6 lei, respins din faşă

Consilierii municipali ai PNL Brăila au propus în şedinţa ordinară a CLM de luna trecută un proiect de hotărâre privind modificarea taxei speciale de salubrizare prevăzută în anexa 1 la HCLM nr. 431/22.12.2016. Pe scurt, aceştia au solicitat eliminarea de pe facturi a 4 lei care până nu demult reprezentau taxa suplimentară de mediu. Proiectul liberalilor a primit însă aviz negativ de la toate cele 5 comisii de specialitate ale CLM. După lungi dezbateri, proiectul a fost totuşi supus votului. Astfel, propunerea liberalilor privind taxa de gunoi de 6 lei pe lună/persoană a fost respinsă cu 7 voturi “pentru” din partea consilierilor PNL şi a consilierului independent Lucian Căprariu şi 19 abţineri ale majorităţii.

Tot cu această ocazie şi PND-istul Bogdan Botea a dorit să vină cu un amendament la proiectul de hotărâre prin care să se specifice foarte clar că taxa de salubritate ar trebui plătită doar de către persoane majore, precizând că în forma actuală hotărârea de CLM încalcă prevederi din Codul Fiscal. Botea a vorbit despre faptul că există cazuri în care un singur părinte cu mai mulţi copii are de plătit o taxă de gunoi mai mare decât ar fi normal. Chiar şi aşa, la propunerea edilului-şef, consilierul a înţeles să renunţe la amendament pentru a reveni ulterior cu un proiect de hotărâre de sine stătător care să fie supus dezbaterii Consiliului. Primarul Marian Dragomir a ţinut să sublinieze că o asemenea schimbare ar produce mari nemulţumiri în rândul cetăţenilor care nu au copii, deoarece taxa ar trebui recalculată, iar unii cetăţeni ar putea plăti mai mult.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro