Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Taxa de prima inmatriculare este o porcarie

Parlamentarii de Braila considera ca in formula si la cuantumul actual, taxa de prima inmatriculare este aberanta si nu face decit sa dauneze Romaniei, prin reactiile negative pe care le stirneste. Desi, in principiu, sint de acord ca tara noastra trebuie sa isi protejeze productia interna de automobile si mediul, politicienii braileni cred ca mentinerea taxei de inmatriculare la nivelul impus si sustinut de premierul Tariceanu nu reprezinta o solutie si nici o abordare corecta a problemei.
Astfel, senatorul PSD Aurel Simionescu ne-a declarat ca, desi este de acord cu ideea de taxa de inmatriculare si ce ar presupune ea, crede ca nivelul acesteia este mult prea mare pentru a fi acceptat: "Eu inteleg si apreciez ideea de a proteja mediul si productia interna insa mi se pare mult prea mare. Pentru o masina Euro 3 sa ajungi sa platesti cit nu face, mi se pare absurd. Recunosc ca aceasta taxa e o modalitate de a reduce numarul rablelor care ar ajunge in Romania, dar mi se pare exagerat de mare. Nu se sprijina nici concurenta...Repet, sint de acord cu principiile pe care a fost ea instaurata, dar nu la acest cuantum".
La rindul sau, senatorul PLD Dan Sabau s-a aratat de parere ca taxa ar putea avea valoare doar daca s-ar aplica la toate masinile, indiferent daca sint autohtone sau din import: "Mi se pare ca acum se face o discriminare care nu isi are locul. Se elimina din start concurenta, nu se sprijina, asa cum ar trebui. Daca se doreste neaparat sa se aplice o asemenea taxa, sa se faca in limite rezonabile la toate masinile, nu numai la cele din import. Atunci nu s-ar mai elimina concurenta. Eu inteleg ca s-a spus ca taxa ar fi menita sa protejeze mediul, dar sper ca aerul european a lui Tariceanu sa nu fie numai o spoiala".

"Taxa aceasta trebuie desfiintata sau macar diminuata drastic"

In ceea ce il priveste, deputatul PD Horia Vasioiu s-a aratat de parere ca aceasta taxa este o "porcarie": "Trebuie menajata productia interna, dar nu asa. Se ajunge la 9.000 de euro, pai nu face masina cit costa taxa. Daca s-ar gasi o alta fomula mult mai lejera care sa fie platibila, situatia ar fi cu totul alta. S-ar proteja si productia interna ... Cert este ca taxa aceasta trebuie desfiintata sau macar diminuata drastic".
Deputatul PLD Gabriel Sandu considera ca taxa de prima inmatriculare atenteaza la libera concurenta si ca ea trebuie eliminata: "Taxa asta e menita nu sa protejeze productia interna ci pe cea a grupului de interese din care Tariceanu face parte. Stim cu totii implicatia lui in acest domeniu economic. Taxa asta e absurda, iar Romania face jocul altora".
La rindul sau, deputatul PSD Mihai Tudose impartaseste opinia colegului democrat, si anume ca taxa e o "porcarie": "De acord cu ideea sprijinirii productiei interne si a mediului, de acord cu limitarea importului de fiare vechi, dar nu asta e calea. Avem RAR (Registrul Auto Roman). Poate amenda pe cei care nu respecta normele in vigoare, de asemenea putem pune taxa de prima inmatriculare pentru masinile sub Euro 3, dar nu pentru Euro 3 si Euro 4. Ca aia nu e masina care polueaza. Asa, umblam cu autobuze vechi de cind lumea care polueaza tot in jur, dar nu o sa putem cumpara unele noi ca ne costa prea mult taxa. Si ce am rezolvat? Am ramas cu acelasi parc auto invechit si poluant, ca ne costa taxele prea mult. In loc sa ecologizam parcul auto, il invechim si mai tare".
Deputatul PSD Alin Teodorescu considera ca scandalul iscat in jurul taxei de prima inmatricuare reprezinta o situatie in care toata lumea are dreptate, dar in proportii diferite: "Si guvernul are dreptate cind spune ca nu vrea toate rablele din Europa in Romania si ca vrea sa protejeze productia interna. Si Comisia europeana are dreptate cind spune ca taxa incalca directiva privind discriminarea si libera concurenta. Sa nu uitam ca Polonia a fost amendata pentru asta si la urma a trebuit sa respecte directiva. Eu ca persoana as respecta directiva europeana, dar, pina la urma, depinde numai de ce va decide Tariceanu. Sa respecte directiva sau cele impuse de cercul de interese pe care il reprezinta in acest caz".

PSD va sesiza Curtea Constitutionala referitor la taxa de prima inmatriculare

Precizam ca, senatorul PSD Cristian Radu Georgescu a anuntat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca formatiunea din care face parte va sesiza Curtea Constitutionala referitor la taxa de prima inmatriculare, cerindu-i sa se pronunte in legatura cu aceasta. Potrivit lui Georgescu, ministrul Sulfina Barbu a recunoscut ca banii proveniti din taxa de prima inmatriculare reprezinta o masura fiscala si nu una ecologica, iar acestia sint varsati la bugetul statului.
"In loc sa fie cheltuiti pentru apararea oamenilor, banii sint varsati la bugetul statului, fara nici o destinatie precisa, incalcindu-se practic Constitutia. PSD va cere Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra acestei taxe care nu are o destinatie clar stabilita - articolul 139 aliniatul 3 din Constitutie spune ca sumele reprezentind contributiile la constituirea unor fonduri se folosesc, in conditiile legii, numai potrivit destinatiei acestora", a mai adaugat senatorul social-democrat.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii