In ambele cazuri, cererile nu au fost aprobate deoarece, in opinia conducerii Agentiei Domeniilor Statului (ADS), contractul de arenda este reziliat.
ADS considera contractul nul
Asociatia Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (AUAI) Insula Mare a Brailei este singura din Romania careia Ministerul Agriculturii nu i-a aprobat transformarea in Organizatie a Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI), conform Legii nr. 138/2004. Dosarul de transformare din AUAI in OUAI trebuia sa cuprinda date privind forma de exploatare a terenului (proprietate, arenda, concesiune etc.), in cazul de fata, Contractul de arenda nr. 1/2001 incheiat intre "TCE 3 Brazi" si ADS. Cum procesul privind valabilitatea acestui contract nu este definitivat, ADS a instiintat Ministerul Agriculturii ca din punct de vedere legal contractul este nul, iar Ministerul nu a aprobat dosarul. "Din acest motiv, in IMB, nu s-au acordat subventii pentru irigatii in sezonul 2006, conform legii, singurii care beneficiaza de acest sprijin find producatorii agricoli organizati in OUAI", a precizat Dan Ionel, directorul general al Sucursalei Arges - Ialomita - Siret a Administaratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare - ANIF.
IMB - cea mai mare suprafata irigabila comasata din Romania
Iata ca, in ceea ce priveste arendasul din IMB, Ministerul Agriculturii a ramas ferm pe pozitii, tot anul trecut lui Tarita refuzindu-i -se si subventia de 1,5 milioane de lei/ha, sub forma de cupoane agricole, in valoare totala de 54 miliarde de lei.
De precizat ca, daca subventia la irigatii ar fi fost aprobata, "TCE 3 Brazi" si-ar fi putut uda linistita toate suprafetele fara sa scoata mai nimic din buzunar, cele 3 milioane de lei/ha acordate in 2006 acoperind aproape integral costurile acestui serviciu. De ce, e simplu de inteles: IMB este cea mai mare suprafata irigabila comasata din Romania, 40.000 ha, deci e rentabila; si, in plus, e si cea mai usor si ieftin de udat, datorita pozitiei geografice, IMB fiind in treapta 0 de pompare.
Si, totusi, in IMB s-a irigat
Totusi, pe fondul conditiilor meteo deosebite, din a doua parte a verii, arendasul a irigat anul trecut, la pret integral, 27.000 ha, din care 23.000 ha udarea I si 4.000 ha udarea I si II.
In plus, sperind ca pina la declansarea sezonului de irigatii 2007 problema contractului se va rezolva, "TCE 3 Brazi" a incheiat deja cu ANIF contract de prestari servicii pentru 18.200 ha.
Intrebat despre acest subiect, Culita Tarita s-a aratat extrem de suparat. Singurul comentariu pe care a dorit sa il faca a fost: "Cind or sa invete si alde Flutur ce inseamna agricultura, atunci o sa fie bine, pina atunci, asa o sa ne chinuim".
In restul judetului, cereri pentru 44.000 ha
Dupa cum va precizam intr-un articol anterior, si in sezonul de irigatii 2007, vor primi subventii din partea statului, in valoare de 450 lei/ha, doar producatorii agricoli organizati in OUAI care incheie contracte cu ANIF si achita contributia proprie la tarifele anuale, pina la data de 31 ianuarie 2007. Pentru ceilalti beneficiari neorganizati statul nu acorda subventii insa, pentru a primi apa la cerere, ei trebuie sa achite 30 % avans din factura pe 2007. Pina in prezent, in afara celor 18.200 ha contractate in IMB, in judet au mai fost contractate 44.000 ha. Nu toata aceasta suprafata indeplineste insa toate conditiile impuse de lege pentru ca ANIF sa dea drumul la apa, fie amenajarile nu sint eligibile, nu cumuleaza 20% cereri, fie nu sint achitate contributiile si avansurile.
Cereri mai multe pe zona de nord a judetului
Concret, pe Unitatea Braila Nord, care cuprinde zona Cazasu- Silistea - Movila Miresii - Maxineni - Tichilesti - Unirea - Urleasca, suprafata posibil irigabila este de 78.200 ha (nu se iau in calcul amenajarile distruse pentru care punerea in functiune a sistemului ar atinge sume fabuloase). Pe aceasta Unitate, ANIF a incheiat, la solicitarea beneficiarilor, contracte de irigare pe 26.000 ha, din care suprafata eligibila adica exista cereri pentru mai mult de 20 % si este achitat avansul sau contributia proprie, 22.800 ha. "Aceste suprafete sint pe treptele I si II de pompare, iar 1.000 m.c. de apa ar ajunge la maxim 300 lei", a precizat Dan Ionel.
In sud, irigatiile usuca buzunarele
Pe Unitatea Braila Sud, care cuprinde zona Calmatui - Gropeni - Chiscani - Terasa Viziru - Ialomita - Ianca - Surdila Greci - Gradistea - Faurei - Jirlau, suprafata posibil irigabila este de 77.000 ha. Pe aceasta Unitate, ANIF a incheiat, contracte de irigare pe 18.000 ha, din care platit avans sau contributie pentru 13.700 ha. "Aici se ajunge pina la treapta a VI de pompare a apei si deci pretul poate ajunge si la 900 lei/1.000 m.c. De aceea sint multe retineri pe aceasta unitate, costurile sint foarte mari, pe zonele indepartate chiar nerentabile pentru fermierii care nu sint organizati in OUAI", a explicat directorul ANIF.