"Din punctul nostru de vedere, contractul de arenda este reziliat"
Pe rolul instantelor de judecata, intre ADS si "TCE 3 Brazi", se afla doua procese. Este vorba despre litigiul privind constatarea nulitatii absolute a masurii de reziliere a Contractului de arenda nr. 1/28.08.2001 si cererea reconventionala formulata de ADS privind constatarea nulitatii absolute a contractului si evacuarea SC "TCE 3 Brazi" SRL din Insula Mare a Brailei, care se judeca in fond la Tribunalul Bucuresti, si litigiul aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie avind ca obiect contestatia in anulare formulata de SC "TCE 3 Brazi" impotriva Deciziei nr. 2658/19.04.2005 pronuntata in Dosarul nr. 10042/2004 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin care s-a admis recursul ADS si s-a mentinut masura rezilierii contractului de arenda.
Oricum, sustine Barna Tanczos, "din punctul nostru de vedere contractul de arenda este reziliat, arendasul trebuia sa plece din IMB imediat dupa incheierea recoltarii. S-a tras de timp din pacate, si nu avem o hotarire definitiva si irevocabila. Cert este ca, pentru fiecare zi pe care o petrece in Insula, dl Tarita va fi obligat sa plateasca "lipsa de folosinta a terenului", o suma ce va fi stabilita in Consiliul de Administratie al ADS".
Si, ar mai avea ceva de facut Tarita in tot acest rastimp, sa se prezinte in fata procurorilor Departamentului National Anticoruptie, care, in octombrie 2005, au redeschis dosarul IMB.
Pina una-alta, insa, arendasul isi vede linistit de treaba: a semanat peste 15.000 ha de griu, aproape 13.000 ha de rapita, vreo 2.000 ha de orz si a arat mai bine de 20.000 ha in vederea insamintarilor de primavara, ca doar este sigur: nu va putea fi "izgonit" cu una, cu doua de pe "pamintul in care a investit atit".
Instanta a recunoscut contractul de vinzare - cumparare a activelor IMB
In afara litigiilor cu arendasul, ADS, insa, mai are un adversar: Constantin Dulute, patronul SC "Agricost" SRL Iasi, proprietarul celor mai importante active din Insula Mare. In toamna 2004, acesta a cerut ADS in concesionare prin metoda atribuirii directe, adica fara licitatie, 58.607 ha din IMB, Solicitarea, sustine patronul "Agricost", a fost facuta in baza Legii nr. 249/2003, conform careia terenurile cu destinatie agricola care nu fac parte din capitalul social al societatilor comerciale vor fi atribuite direct spre concesionare investitorilor care au cumparat actiuni sau active ce implica necesitatea exploatarii unui teren cu destinatie agricola. Prin cerere de ordonanta prezidentiala, "Agricost" a solicitat obligarea ADS de a nu publica sau organiza vreo licitatie privitoare la concesionarea sau arendarea terenului, iar daca a declansat vreo procedura in acest scop, sa dispuna suspendarea de indata. Prin Sentinta civila nr. 762/12.11.2004, Tribunalul Braila a admis cererea formulata de SC "Agricost" SRL Iasi, cum a fost formulata. Impotriva acestei hotariri, ADS a formulat recurs, Curtea de Apel Galati a respins recursul ADS si a mentinut dispozitiile Sentintei civile nr. 762/12.11.2004, a Tribunalului Braila.
Astfel, ADS este obligata sa nu publice si sa nu organizeze nici o licitatie privitoare la concesionarea sau arendarea terenului agricol din IMB pina la solutionarea definitiva si irevocabila a litigiului cu Dulute.
In acest context si ADS a deschis actiune impotriva proprietarului activelor, prin care a cerut constatarea nulitatii absolute a contractului de vinzare. Asa ca, si cu Dulute, ADS se infrunta tot in doua procese: litigiul care are drept obiect concesionarea prin metoda atribuirii directe a terenului in suprafata de 56.000 ha, care se afla in stadiul de apel, inregistrat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti sub nr. 4155/2005, cu termen de judecata 10.03.2006 si Dosarul nr. 2040/2005 al Tribunalului Braila avind ca obiect actiunea ADS, in contradictoriu cu SC "Agricost" SRL Iasi si SC "IMB" SA privind constatarea nulitatii absolute a contractului de vinzare - cumparare nr. 97/2004 prin care "Agricost" a dobindit imobilele in temeiul carora a solicitat concesionarea prin atribuire directa a terenului din Insula Mare a Brailei. "In acest caz, instanta s-a pronuntat in data de 8 decembrie 2005, dar sentinta nu ne-a fost comunicata, deci nu stim cum a solutionat instanta aceasta cauza" a precizat Barna Tanczos.
"La termenul din 8 decembrie, instanta a respins cererea ADS, dar nu am primit sentinta ca sa vedem motivatiile. Oricum, sentinta va putea fi atacata pentru ca abia sintem la prima instanta. La felul cum decurg lucrurile, insa, eu sint convins ca procesele nu se vor incheia pina la finele acestui an, pentru ca ei trag de timp. Nu inteleg de ce, chiar mi se pare dubioasa tergiversarea aceasta, parca nu ar fi interesul lor sa termine cit mai repede. Daca nu se intimpla nimic, eu sint categoric, in februarie, cind va expira actualul contract de inchiriere cu "TCE 3 Brazi", il voi prelungi pentru ca ADS nu da semne ca ar fi interesata sa terminam odata", a precizat Constantin Dulute.
Un ordin ministerial surpriza
Culmea, insa, in declaratii, nici una din partile implicate in conflict nu a facut referire la un ordin al ministrului Flutur, dat in august 2005, care rezolva simplu si fara echivoc problema - Ordinul nr. 804/2005 pentru aprobarea Instructiunilor privind stabilirea suprafetelor de teren cu destinatie agricola ce se atribuie direct, prin concesionare, conform prevederilor HG nr. 354/2005.
La CAP. 3, aliniat 3, ordinul precizeaza: "Pentru amenajari de Imbunatatiri funciare se va concesiona prin atribuire directa teren cu destinatie agricola, dupa cum urmeaza:
a) pentru amenajarile de irigatii, orezarii, prin care se asigura
aprovizionarea controlata a solului si plantelor cu cantitatile de apa
necesare dezvoltarii culturilor si cresterii productiei agricole,
cuprinzind lucrari de captare, pompare, transport, distributie si
evacuare a apei, se atribuie direct In concesiune suprafata de
teren cu destinatie agricola pe care acestea sunt amplasate efectiv,
precum si zona de protectie a acestora;
b) pentru amenajarile de drenaj si de desecare, cuprinzind
lucrari de colectare, de transport si de evacuare In emisari a apei In
exces, se atribuie direct In concesiune suprafata de teren cu
destinatie agricola pe care acestea sunt amplasate efectiv, precum
si zona de protectie a acestora; (...)
Pentru amenajarile de Imbunatatiri funciare cu sisteme Ingropate
nu se atribuie direct spre concesionare teren cu destinatie agricola".
Ordinul, nici daca era dat special pentru Insula Mare a Brailei, nu putea sa rezolve mai bine litigiile ADS-ului cu Dulute. Pentru ca, este clar, acum proprietarul activelor nu mai are nici un drept de a cere si de a primi teren prin atribuire directa. Asa ca, daca vrea pamint in Insula, Dulute nu are decit sa participe la licitatie, aceasta bineinteles cind vor fi intrunite toate conditiile legale pentru organizarea ei.