• consilierii municipali au aprobat în ședința ordinară din această lună prețurile și tarifele pe care societatea Administrația Piețelor și Târgurilor (APT) SA le va percepe începând cu 1 ianuarie 2024 • acestea au fost majorate aproape în totalitate • consilierul municipal PNL Brăila Constantin Sârbu a intervenit pentru a le lua partea piețarilor brăileni, însă nu s-a bucurat de prea mare succes • tot cu această ocazie consilierii au aprobat și valoarea redevenței pe care SC APT o va plăti către municipalitate anul viitor, de asemenea majorată
Veste proastă pentru cei care își câștigă existența desfășurând activități comerciale în piețele și târgurile din Brăila. Începând de anul viitor Primăria Brăila a majorat prețurile și tarifele pe care Societatea Administrația Piețelor și Târgurilor (APT) SA Brăila le va percepe de la piețari. Hotărârea a fost luată în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Municipal ce a avut loc pe 14 decembrie. Tot cu această ocazie, consilierii au aprobat și valoarea redevenței pe care SC APT SA o are de plătit către Primărie în 2024, de asemenea majorată cu 13,8% (actualizare cu rata inflației). Ambele proiecte au venit la inițiativa consilierilor municipali PSD Sorin Boșneag și Cornelia Neacșu, membri în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) la APT.
Revenind la prețurile și tarifele pentru cei din piețe, potrivit documentației proiectului de hotărâre ce s-a aflat la mapa consilierilor locali, piețele și târgurile din Municipiul Brăila sunt clasificate după zona amplasării și după tipul de activitate. Astfel: în Zona A intră Piața Centrală și Concordia, în Zona B, Piața Microhală, Piața Săracă, Piața Viziru și Piața Apollo. În Zona C se clasează Piața Radu Negru Central și Piața Libelula. În Zona D, Piața Radu Negru Biserică, Piața Vidin, Piața Doi Cocoși, Fânărie și Târgul Obor. Toate sunt piețe mixte, cu excepția târgului, care este agroindustrial.
SC APT va împărți piețele și târgurile din Brăila pe sectoare de desfacere privind activitatea acestora. Mai exact: legume și fructe; flori, semințe, răsaduri; lapte și produse derivate, ouă; pește, carne și preparate din carne; produse agroalimentare industrializate; produse industriale nealimentare; păsări; animale; cereale; mijloace de transport; materiale de construcții; produse meșteșugărești (dogărie, rotarie, harnașament, diverse); prestări servicii; obiecte de ocazie.
Prin acest proiect, aleșii au aprobat nivelul minim de pornire a prețului pentru licitații/negocieri directe în ceea ce privește activele publice special amenajate, libere de sarcini. Prețul este diferit pentru fiecare categorie de piață, totuși aici valorile au rămas identice cu cele din 2023. Cele mai mari prețuri de pornire pentru spațiile comerciale sunt în Piața Concordia și Microhală: 60 lei. Pentru spațiile auxiliare, tot în Concordia, 24 lei, la fel și pentru teren 28 lei. În Piața Mare prețul de pornire pentru spațiile comerciale este de 56 lei, pentru spațiile auxiliare de 20 lei, iar pentru teren 28 lei. Prețurile sunt per lună.
Cum arată tarifele pentru piețe
Tot în acest proiect se precizează că tariful pentru închirierea tarabelor a fost stabilit în funcție de sector și zonarea piețelor. Începând cu anul 2024 taxele încasate în baza contractului de închiriere sunt diferențiate pe sectoare de activitate și zonare. În acest an toate aceste tarife înregistrează creșteri. De exemplu, pentru Sectorul legume, fructe, zarzavat: cei din Zona A vor avea de plătit 11,40 lei/buc/zi în cazul tarabelor mijlocii, în loc de 10 lei cât a fost în 2023, respectiv 13,10 lei pentru tarabele mari, în loc de 11,50 lei. Cei din Zona B, 12 lei în loc de 10,50 lei pentru tarabe mijlocii, respectiv, 13,10 lei, în loc de 11,50 lei pentru cele mari; din Zona C - 10,80 lei în loc de 9,50 lei în cazul tarabelor mijlocii, respectiv, 11,40 lei, în loc de 10 lei pentru tarabe mari. Iar în zona D 10,30 lei față de 9 lei cât era până acum pentru tarabele mijlocii și 10,80 lei, față de 9,50 lei pentru cele mari. Și aceste tipuri de majorări de aproximativ 13,80% se aplică la toate sectoarele.
În ceea ce privește tarifele zilnice pentru comercializarea en-gross de legume, fructe și zarzavat, direct din mijloacele de transport (pentru Târgul Obor sau alte locații din piețe stabilite ulterior) sunt următoarele: 8,50 lei/tonă/zi în loc de 7,50 lei/tonă/zi cât a fost în 2023. Pentru ocuparea suprafeței platou cu mijloacele de transport: 2,30 lei/mp/zi. Tariful pentru ocuparea ocazională a platoului cu rulote: 5,70 lei/mp/zi. Iar pentru depozitare și comercializare de materiale de construcții, materiale lemnoase în Obor, tariful rămâne de 1 leu/mp/zi. Creșteri se înregistrează și la tarifele pentru expunerea mijloacelor de transport în vederea comercializării acestora în Târgul Obor în cadrul Târgului auto. Toate prețurile și tarifele includ TVA. Cei interesați să consulte noile tarife pot face acest lucru pe pagina online a cotidianului ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, în cadrul acestui articol, accesând următorul link.
PNL-iștii au încercat să sară în ajutorul piețarilor, dar fără succes
În ceea ce privește valoarea redevenței pe care APT trebui să o achite către municipalitate, precizăm că și aceasta a fost ajustată cu rata inflației aferente anului 2022, în procent de circa 13,8%, conform datelor statistice publicate de INS pe site-ul Ministerului Finanțelor. Astfel se înregistrează o creștere de la 205.185 lei/an la 233.500,53 lei/an. Respectiv, de la 17.098,75 lei/lună, la 19.458,38 lei/lună. Redevența se va achita trimestrial de către APT.
În timpul dezbaterilor de la proiectul privind stabilirea prețurilor și tarifelor pentru cei din piețe, consilierul municipal PNL Brăila Constantin Sârbu a ținut să aibă o intervenție, pentru a atrage atenția că vremurile sunt extrem de dificile pentru toată lumea și că municipalitatea ar putea să facă un efort pentru a nu majora aceste prețuri și tarife din piețe.
”Să știți că situația agenților economici din piețele brăilene este destul de critică. Nu are rost să mărim acele tarife, taxe, cum vreți să le spuneți, cât situația economică este cea care este. Sunt din ce în ce mai puține închirieri. Nu am văzut de către Consiliul de Administrație sau de către reprezentanții noștri din Consiliul Local în AGA să realizeze un plan de restructurare, de restrângere a cheltuielilor, de eficientizare a cheltuielilor din APT SA. Și efectiv an de an se cresc aceste taxe. (...)Nu o să votăm acest lucru până când nu vom vedea într-adevăr un plan efectiv pentru eficientizarea actului de management și a bugetului. Vă dați seama, cel care stă în frig acum în piață să plătească 500 – 600 lei pe o tarabă?! Este ceva enorm. Nu îi încurajăm. Și așa au acum destul de multe pierderi cu modificările, renovările și construcția din Piața Mare, ar trebui să fim mai îngăduitori un pic. APT poate supraviețui și reconsiderându-și cheltuielile”, a declarat Sârbu, însă nu a primit niciun fel de răspuns din partea PSD-iștilor.
Cele două proiecte legate de Piețe au fost supuse votului și aprobate cu 18 voturi ”pentru” și 5 voturi ”împotrivă” din partea liberalilor în cazul proiectului cu tarifele din piețe, deoarece PNL-istul Petrică Popa a anunțat că nu participă la vot. Respectiv, cu 18 voturi ”pentru” și 6 voturi ”împotrivă” din partea PNL-iștilor, la cel privind redevența APT.