Tariceanu sustine ca afacerea Sterling s-a desfasurat in cadrul legal stabilit de guvernarea PSD | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tariceanu sustine ca afacerea Sterling s-a desfasurat in cadrul legal stabilit de guvernarea PSD


Tariceanu a facut prezentarea, de la inceput, a "afacerii Sterling". Astfel, contractul de explorare si impartire a productiei a fost aprobat prin HG 570/ 1992, in timpul Guvernului Stolojan. Contractul are la baza o licitatie tinuta in cursul anului 1990, pentru 15 perimetre de petrol si gaze, iar partea romana era reprezentata de catre Rompetrol S.A., la acea data detinuta integral de catre stat. Theodor Stolojan a afirmat, recent, ca in perioada in care a fost premier, Sterling a primit contract doar pentru explorare, nu si pentru exploatarea zacamintelor de hidrocarburi din Marea Neagra si din Transilvania.
In anul 1998, spune fostul premier Tariceanu, Sterling Resources a intrat cu o participare de 16,67% in consortiul care detinea licenta pentru perimetrele Midia si Pelican. "Cu alte cuvinte, sunt total false afirmatiile potrivit carora Guvernul pe care l-am condus a cedat perimetrele de exploatare in anul 2008 si la fel de falsa este afirmatia potrivit careia firma Sterling a intrat in Romania in timpul in care eu eram ministru al Industriilor si Comertului (in perioada Guvernului CDR condus de Victor Ciorbea - n.r.). Firma a intrat in asociere in 1998, eu nu mai eram ministru la acea data, mandatul meu s-a incheiat la finele anului 1997", a subliniat presedintele PNL.
Fostul premier a mai explicat ca, in 1995, odata cu inceperea procesului de privatizare a Rompetrol, calitatea de reprezentant al statului roman, in contractul de explorare si impartire a productiei, a fost preluata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Potrivit lui Tariceanu, modificarea esentiala a aparut in anul 2002, prin schimbarea Legii Petrolului 134/1995 prin OUG nr. 47/2002.
Fostul premier a mentionat ca guvernarea PSD 2001-2004 a inlocuit nu numai impartirea productiei cu plata redeventei, dar a si plafonat redeventa prin OUG 47/2002. El a mai afirmat ca redeventa prevazuta in contractul cu Sterling Resources se incadreaza in prevederile legii 238/ 2004, promovata si aprobata in perioada guvernarii PSD, dar, prin Legea de privatizare a Petrom nr. 555/2004, nivelul redeventei nu poate fi modificat pana in anul 2014.
Un alt aspect pe care Tariceanu a tinut sa-l sublinieze este dreptul de concesionare, care nu a revenit Romgaz sau altei companii de stat. "Niciodata, Romgaz nu si-a exprimat interesul pentru o eventuala asociere si domnul Iulian Iancu a fost director general al Romgaz si a fost si secretar de stat in Ministerul Industriilor. Ar fi trebuit sa stie aceste lucruri", a completat fostul premier.
Fostul premier a afirmat ca firma Sterling Resources a notificat ANRM in ianuarie 2007 pentru schimbarea contractului incheiat in 1992, iar in urma notificarii si a negocierilor purtate, ANRM a solicitat Ministerului Afacerilor Externe un punct de vedere privind situatia juridica a perimetrelor Midia si Pelican. Acest punct de vedere a fost primit de la MAE in cursul lunii octombrie 2007, fiind considerata admisibila explorarea in perimetrele Midia si Pelican, cu specificarea ca in zona de disputa, puteau fi efectuate operatiuni de extragere a titeiului si a gazului metan doar dupa delimitarea platoului continental al Marii Negre, a sustinut Tariceanu.
In fine, Tariceanu a subliniat ca Guvernul sau nu a favorizat cu nimic firma Sterling Resources, prevederile acordului fiind in conformitate cu Legea 238/ 2004 si asemanatoare cu cele incheiate cu celelalte firme care beneficiaza de exploatari petroliere. "Pe platoul continental al Marii Negre, mai exista doua perimetre de explorare, dezvoltare si exploatare, detinute de Petrom, respectiv Histria si Neptun, cel din urma in asociere cu Exxon Mobil", a subliniat el.
Cat priveste OUG 101/2007, invocata in Parlament de Emil Boc, Tariceanu a subliniat ca firma Sterling nu a beneficiat de prevederile ei, "ci a mers pe legile dinainte".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro