Mergi la conţinutul principal

Tariceanu a discutat cu directorii unitatilor energetice problema gazelor

Premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Economiei, presedintii agentiilor de reglementare in energie si directorii societatilor de stat din domeniu au analizat, la sediul Guvernului, situatia aprovizionarii cu gaze naturale, dupa ce livrarile de gaze importate din Rusia au scazut.
Sefii autoritatilor implicate in gestionarea problemei energetice au fost convocati la Palatul Victoria de seful Guvernului pentru a identifica masurile care ar trebui adoptate in cazul unei eventuale crize, astfel incit furnizarea de gaze catre populatie sa nu fie afectata, iar intreprinderile sa functioneze, din acest punct de vedere, la parametrii normali.
La discutiile conduse de premierul Tariceanu, care au inceput ieri la ora 14.30, au participat ministrul Economiei si Comertului (MEC), secretari de stat din ministerul de resort si Ministerul Administratiei si Internelor, presedintii Agentiei Nationale pentru Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale, Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei si Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, vicepresedintele Agentiei Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei, directorii generali ai Termoelectrica si Nuclearelectrica, directorul general adjunct al Hidroelectrica, precum si reprezentanti ai Dispeceratului General al Gazelor si ai departamentului de resurse energetice din MEC.
Ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor economice, vicepremierul Gheorghe Pogea - convocat la aceasta intilnire - a lipsit de la discutii, aflindu-se in concediu in Austria, pina la 6 ianuarie. El a primit acordul premierului Tariceanu pentru a-si continua concediul, pe motiv ca situatia aprovizionarii cu gaze nu este, in prezent, atit de grava incit sa impuna participarea tuturor membrilor Cabinetului.
Rusia a reluat, marti, livrarea cantitatilor normale de gaze naturale catre statele europene, reducind astfel embargoul impus Ucrainei, fara insa ca disputa sa fie incheiata, dupa ce compania rusa de gaze Gazprom a redus, duminica trecuta, livrarile catre Ucraina.
O serie de state europene au consemnat, la rindul lor, reduceri ale cantitatilor de gaze naturale livrate de Rusia, iar Statele Unite ale Americii au cerut Moscovei sa nu utilizeze domeniul energetic drept mijloc de atingere a unor obiective politice.
Si Romania a fost afectata de aceste divergente, livrarile de gaze importate din Rusia scazind, luni, cu aproximativ 25%.
Autoritatile de la Moscova au anuntat insa ca livrarile de gaze pentru clientii europeni vor reveni, marti, seara, la niveluri normale.
La finele anului trecut, Ministerul Economiei si Comertului a transmis autoritatilor ruse o scrisoare oficiala in care preciza ca se asteapta ca Rusia sa respecte contractele privind livrarile de gaze catre Romania, conform intelegerilor din luna noiembrie.
Romania are incheiate doua intelegeri pentru livrarea de gaze naturale din Rusia, dintre care un contract de baza incheiat cu compania ruso-germana Wintershall si un contract al Transgaz, pentru efectuarea serviciilor de tranzitare prin Romania a gazelor naturale din Rusia catre tarile sud-est europene.
La jumatatea lunii decembrie, Gazprom a avertizat ca va reduce, incepind cu aceasta luna, cantitatea de gaze naturale livrate in Europa, daca o disputa cu Ucraina asupra preturilor nu va fi solutionata.
Ucraina doreste sa beneficieze de un nivel scazut al preturilor gazelor livrate de Gazprom, in schimbul taxelor de tranzit pentru livrarile destinate statelor europene, efectuate prin conducte aflate pe teritoriul sau, conform unui contract semnat in urma cu trei ani.
In schimb, Gazprom solicita renegocierea contractului, astfel incit Ucraina sa plateasca gazele la pretul pietei.
Compania Gazprom asigura un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei prin intermediul conductelor care traverseaza estul continentului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro