Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tari europene si aeroporturi implicate in presupusele operatiuni ilegale ale CIA

Raportul prezentat, joi, de Dick Marty ofera detalii despre reteaua centrelor de detentie ale CIA, despre transferurile ilegale ale detinutilor suspectati de terorism si despre aeroporturile utilizate pentru aceste operatiuni in care ar fi fost implicate 14 tari europene, relateaza AFP.
Agentia France Presse prezinta o lista cu tarile europene acuzate de implicare in operatiunile ilegale ale CIA si cu aeroporturile utilizate de agentia de informatii americana in Europa, mentionate in raportul lui Dick Marty.
Raportul afirma ca o serie de state europene "pot fi considerate responsabile, la diferite niveluri, de incalcari ale drepturilor persoanelor" suspectate de terorism, in timpul transferurilor ilegale. Aceste tari sint Suedia, Bosnia-Hertegovina, Marea Britanie, Italia, Macedonia, Germania si Turcia.
Documentul vorbeste, de asemenea, despre state care "pot fi considerate responsabile de colaborare activa sau pasiva (in sensul ca au tolerat sau au neglijat obligatiile de supraveghere) in materie de detentii secrete si transferuri interstatale ilegale, in cazul unui numar incert de persoane, a caror identitate nu a fost stabilita".
Textul mentioneaza, in acest sens, Romania si Polonia ca tari in care au functionat centre secrete de detentie. Germania, Turcia, Spania si Cipru sint considerate tari "platforma" pentru avioanele folosite de CIA pentru transferarea ilegala a detinutilor. Irlanda, Marea Britanie, Portugalia, Grecia si Italia sint acuzate ca ar fi permis escalele avioanelor utilizate de CIA.
Raportul descrie si patru categorii de aeroporturi.
O prima categorie include aeroporturile unde avioanele utilizate de CIA au facut escale, in special pentru realimentare: Prestwick, Shannon, Ciampino-Roma , Atena, Santa Maria (Azore), Bangor si Praga.
In a doua categorie sint incluse aeroporturile "platforma", de unde sint lansate operatiunile: Washington, Frankfurt, Adana-Incirlik (Turcia), Ramstein, Larnaca (Cipru), Palma de Majorca, Baku (Azerbaidjan).
A treia categorie cuprinde aeroporturile catalogate drept "puncte de imbarcare punctuala" (cel mai probabil, aeroporturi unde un suspect a fost urcat la bordul unei aeronave cu o destinatie precisa): Stockholm-Bromma, Banjul (Gambia), Skopje (Macedonia), Aviano (Italia), Tuzla (Bosnia-Hertegovina).
A patra categorie include aeroporturile considerate puncte de transfer sau de debarcare a detinutilor: Timisoara/Bucuresti, Cairo, Amman, Islamabad, Rabat, Kabul, Guantanamo Bay, Taskent (Uzbekistan), Alger, Bagdad, Szymany (Polonia).
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii