Taranii au devenit imuni la otrava din fantani | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Taranii au devenit imuni la otrava din fantani

Nicio fantana din judetul Braila nu are apa potabila. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Braila, dupa ce in anul 2008 au analizat 142 probe si toate au fost necorespunzatoare. Nu mai putin de 60 localitati sunt aprovizionate cu apa de fantana, dar acestea sunt in majoritate neintretinute, nu au capace, ghizduri, acoperis sau panta de scurgere. "Fantanile fie au o cantitate mare de nitriti, nitrati, fie sunt poluate cu substante chimice, fie cu incarcatura bacteriologica foarte mare", a afirmat Delia Rasnoveanu, director executiv adjunct al Directiei de Sanatate Publica Braila. Nici apa din microinstalatii nu are o calitate corespunzatoare. Exista 28 localitati care sunt aprovizionate cu apa de suprafata de la cele 3 instalatii centrale apartinand S.C. Judeteana de Apa, direct sau prin microinstalatii intermediare si 35 localitati care sunt aprovizionate cu apa de profunzime furnizata de microinstalatiile locale din puturi forate. Potrivit datelor furnizate de conducerea DSP Braila, din microinstalatii cu apa de profunzime s-au recoltat 192 probe, din care 121 sunt necorespunzatoare atat chimic, cat si bacteriologic. De la cele cu apa de suprafata s-au recoltat 171 probe, dintre care 4 necorespunzatoare bacteriologic. In municipiu, principala problema constatata a fost excesul de clor din apa.
"In general, nu am avut epidemii legate de consumul de apa nepotabila, dar am avut permanent ba intoxicatii cu nitriti, ba afectiuni la copilul mic", a precizat Delia Rasnoveanu. In opinia directorului DSP, explicatia acestui fapt este o oarecare adaptare a organismului la conditiile de mediu. "Populatia este invatata sa consume apa din aceste fantani. In momentul in care am adus apa buna in cate o localitate, au avut diaree", a spus dr. Rasnoveanu. Cele mai grave probleme sunt in localitatile din Insula Mare a Brailei, unde populatia consuma de cele mai multe ori apa direct din Dunare. O rezolvare a problemei, asa cum o vede directorul DSP, ar fi accesarea de fonduri europene pentru realizarea retelelor comunale de apa potabila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro