Tancrad, cheia succesului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tancrad, cheia succesului

* tot "Tancrad" va reface şi platoul din faţa aceleiaşi clădiri, unde vor fi montate noi fântâni arteziene * alte circa 5 milioane de lei şi din acest contract * aceeaşi firmă va executa lucrări şi la proiectul de modernizare a Căii Călăraşilor * primarul Aurel Simionescu spune că procedurile de atribuire au fost cât se poate de transparente: licitaţii deschise cu etapă finală licitaţie electronică

Ghiciţi cine a câştigat şi licitaţia pentru reabilitarea întregii zone de promenadă, cu tot cu fântânile arteziene de lângă Palatul Administrativ? Dacă aţi zis din prima SC "Tancrad" răspunsul dumneavoastră este corect. Ei bine, firma gălăţeană, cea despre care am arătat în mai multe rânduri că are strânse legături cu şeful judeţului nostru - Gheorghe Bunea Stancu, este cea care a câştigat şi acest contract pe bani publici de la Primărie. Dacă tragem linia la acest moment vom observa cu "surprindere" că această companie a bifat pe lista sa de achiziţii, fie de una singură fie în asocieri, cam tot ce se putea la Brăila: de la reabilitarea unor artere rutiere principale până la amenajarea de spaţii verzi şi refacere de fântâni. Majoritatea acestor contracte babane vizează lucrări în cadrul unor proiecte gândite în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) al Brăilei, dar nu putem exclude din enumerare cel mai mare contract: reabilitarea bulevardului Dorobanţilor, unde "Tancrad" face parte din asocierea câştigătoare. La fel cum nu putem ocoli nici contractele de "deszăpezire" a judeţului încheiate chiar cu şeful de la CJ Brăila, Stancu. Am pus între ghilimele cuvântul deszăpezire pentru că vă aduceţi cu siguranţă aminte de starea jalnică a drumurilor judeţene pe perioada iernii care a trecut. Oricum ar fi, este vorba despre milioane de euro care se adună în contul companiei gălăţene care, iată, se pricepe la orice. Aşa o fi, nu zicem nu, dar tot avem un of: măcar dacă firma ar fi vărsat ceva bani la visteria locală. Ei bine, aici nu prea-i iese schema lui "Tancrad" pentru că, aşa cum ştiţi, firma fiind din Galaţi, îşi plăteşte dările, unde în altă parte decât la Galaţi. A făcut totuşi şi o concesie comunităţii locale cooptând ca salariaţi, pe perioadă determinată, şi brăileni. Însă majoritatea covârşitoare sunt muncitori necalificaţi ori fără "înalte" calificări.

Cea mai recentă reuşită a firmei gălăţene "Tancrad" este adjudecarea unui contract de peste 10 milioane de lei fără TVA, bani destinaţi reabilitării/modernizării uneia dintre zonele cele mai cunoscute, emblematice am putea spune, a oraşului nostru: porţiunea de promenadă cuprinsă între Calea Călăraşilor şi Faleza Dunării cu tot cu ansamblul de fântâni arteziene. Contractul a fost scos la licitaţie chiar de către municipalitate în cadrul unui ambiţios program de dezvoltare durabilă a urbei (PIDU) şi a avut ca etapă finală o licitaţie electronică, având unic criteriu de selecţie, "preţul cel mai mic". De punctat aici ar fi că edilul şef a anunţat încă din primăvară că a schimbat macazul cu atribuirea contractelor mari pe bani publici în sensul că a ales varianta prescurtată a licitaţiei deschise cu etapă finală licitaţie electronică. "Din experienţa precedentă în care contracte mari precum cele privind proiectele de reabilitare şi modernizare a bulevardului Dorobanţi sau a străzii Griviţa au fost adjudecate la mai bine de un an distanţă de la lansarea procedurii de atribuire, am ajuns la concluzia că este mult mai bună varianta cu etapă finală licitaţie electronică. Plus că este şi mai transparentă, dar mai ales scurtează foarte mult timpul de la lansarea procedurii de achiziţie publică până la începerea efectivă a lucrărilor", declara în primăvara acestui an primarul municipiului, Aurel Simionescu.
Aşa s-a întâmplat şi în cazul acestui proiect cu zona de promenadă şi fântâni arteziene: a fost organizată o licitaţie electronică. Bătălia virtuală pe oferte de preţ a avut loc chiar la începutul lunii trecute şi a început de la preţul estimat al contractului adică suma de 10.983.750 milioane de lei (fără TVA). Pasul de licitaţie a fost de 10.983,75 lei şi până la adjudecare au fost făcuţi 3 astfel de paşi. În concluzie, atribuirea contractului s-a făcut la un preţ de 10,95 milioane lei cu aproape 8.000 de euro mai puţin decât valoarea de pornire. În etapa finală de licitaţie electronică au ajuns cei de la "Tancrad" Galaţi şi asocierea formată din "Carroponte" Galaţi plus "Garden Center Grup" din Bucureşti. Rezultatul final îl cunoaşteţi deja.

Ambii contraofertanţi au experienţă în contracte pe bani publici

Dacă vă întrebaţi cine sunt asociaţii acestor două firme vă spunem că firma bucureşteană aparţine integral lui Ion Olteanu şi a mai câştigat la Brăila, de exemplu, contractul privind realizarea unui parc în cartierul Lacu Dulce cu un buget de 3,61 milioane lei. În ce priveşte firma "Carroponte" din Galaţi, are un singur asociat, pe un anume Marius Petcu. Societatea cu un capital de doar 200 lei, figurează că ar fi câştigat la licitaţie un contract de aproape 2,14 milioane lei încheiat cu CJ Brăila aferent pentru efectuarea de "Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale în cadrul proiectului «Modernizarea Ambulatoriului de Specialitate Integrat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila»". De asemenea figurează şi cu un act adiţional privind "Lucrări suplimentare specifice de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale şi a încăperilor destinate amplasării şi montării RMN în cadrul proiectului «Modernizarea Ambulatoriului de Specialitate Integrat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila»". Acest ultim contract a fost atribuit prin negociere directă şi are o valoare de aproape 160.000 lei.

"Tancrad" va moderniza şi platoul din faţa Palatului Administrativ

Tot în urma unei licitaţii electronice a ajuns "Tancrad" câştigătoare a unui alt proiect important al municipalităţii. Este vorba despre modernizarea platoului din faţa Palatului Administrativ. Această reuşită înseamnă încă vreo 5 milioane de lei, fără TVA, în visteria firmei gălăţene. O sumă frumuşică îi revine şi dintr-un alt mega-contract, tot cu Primăria Brăila, ce vizează modernizarea reabilitarea unui tronson din Calea Călăraşilor cuprins între Bariera Călăraşilor şi Palatul Telefoanelor. Per total, contractul are undeva la peste 37 milioane de lei, însă "Tancrad" nu este lider al asocierii câştigătoare formată din "Euro Construct" şi "Max Boegl". La fel cum nici în cazul asocierii câştigătoare a proiectului cu modernizarea bulevardului Dorobanţilor nu apare "Tancrad" ca lider. Dar este de aşteptat ca o parte bună din cele aproximativ 100 de milioane de lei, cât este valoarea contractului, să ajungă şi la firma din Galaţi. Ce a "ratat" până acum compania respectivă este contractul pentru reabilitarea tronsonului din Calea Galaţi cuprins între Dorobanţi şi strada Mircea Mălăeru precum şi proiectul cu înfiinţarea unui sitem de supraveghere video a întreg oraşului, gen "Big-brother". Primul contract a fost câştigat de "Tehnologica Radion" din Bucureşti, iar la cel de-al doilea lucrurile sunt încă neclare, existând la acest moment o contestaţie pe masa de lucru a membrilor CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor).

Ultimele adjudecări ale "Tancrad" sunt prin licitaţii electronice

Referitor la aceste reuşite ale "Tancrad", edilul şef Aurel Simionescu, reprezentantul beneficiarului lucrărilor ce sunt în derulare sau pe cale să înceapă, a explicat că atribuirile de contracte au fost transparente. "Au fost licitaţii electronice având unic criteriu de selecţie preţul cel mai mic. Aşadar, a fost o metodă transparentă de selectare a constructorilor în cadrul acestor proiecte gândite în cadrul PIDU. Aşadar, din acest punct de vedere, nu am ce să comentez. Din cele 4 licitaţii adjudecate până acum în cadrul PIDU, doar pentru două firma respectivă este adjudecatar unic (modernizarea platoului din faţa Palatului Administrativ şi zona de promenadă din lateralul aceleiaşi clădiri - n.r.), iar la a treia apare ca parte componentă a asocierii de firme desemnată câştigătoare (este vorba evident despre modernizarea Căii Călăraşilor - n.r.). Mai mult, la proiectul privind Calea Călăraşilor a existat şi o contestaţie tranşată de către CNSC şi, într-un final, respinsă, astfel încât procedura de atribuire a continuat cu semnarea contractului. De altfel există în mod evident o legătură între lucrările la Calea Călăraşilor, platou şi Esplanadă şi de aceea proiectele au fost gândite ca un tot unitar chiar dacă au fost scoase la licitaţie pe contracte separate de lucrări. Faptul că apare un singur adjudecatar în cazul acestora, cu excepţia de la Calea Călăraşilor unde firma este în asociere cu alte două companii, este un avantaj dintr-un anumit punct de vedere şi anume acela al controlului pentru noi, ca beneficiari, asupra calităţii şi ritmului de derulare a lucrărilor", ne-a declarat sursa citată. De asemenea, Simionescu a mai punctat că, pentru unele dintre proiecte, "Tancrad" a acceptat să angajeze temporar şi brăileni, însă cere personal cu un grad scăzut de calificare.

"Tancrad" are contracte pe bandă rulantă cu autorităţile locale brăilene

O analiză recent realizată de cotidianul "Obiectiv" arăta că grupul de firme "Tancrad" din Galaţi a reuşit performanţa ca, pe parcursul anului trecut şi a anului în curs, să încheie contracte pe bani publici în valoare de aproape 30 milioane de euro. Dintre acestea o treime, ca valoare, au fost semnate cu autorităţi locale brăilene, fie Consiliul Judeţean fie Primăria sau instituţii subordonate acestora. Contracte mari din punct de vedere al valorii mai apăreau, la momentul realizării analizei respective, pentru viabilizarea străzii Cimbrului din Brăila - 8,34 milioane de lei, dar şi pentru reperaţii/întreţinere străzi din municipiu - 8,04 milioane lei. De precizat este că, în ambele cazuri, "Tancrad" împarte banii din postura de lider şi cu alte firme asociate. De exemplu, în cazul contractului pentru lucrările curente de întreţinere/reparaţii străzi din oraş, cele 8 milioane de lei le împarte, atenţie, cu SC "Tancrad Construct" SRL Brăila, adică nimeni alta decât propria subsidiară din Brăila, cu sediul în clădirea Concivia! Mai trebuie spus că, la "Concivia" dictează prin "Bursagrirom", aşa cum este arhicunoscut deja, preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. De altfel, firma respectivă are o grămadă de adjudecări de licitaţii organizate de CJ Brăila, în general pentru întreţinere drumuri judeţene, grupate câte 2-3-4 astfel încât contractele să se încadreze valoric între 1 - 1,5 milioane lei.
Potrivit Registrului Comerţului, la SC "Tancrad" SRL Galaţi asociaţi sunt Cătălin-Cristian şi Adriana-Elena Stancic (10% respectiv 90% contribuţia la capitalul social al firmei de 2,5 milioane lei), iar la SC "Tancrad Construct" SRL Brăila cu sediul Calea Călăraşilor (sediul Concivia) nr. 161 etaj 3, asociaţi sunt Traian şi Cătălin-Cristian Stancic (90% respectiv 10% contribuţia la capitalul social de 300.000 lei).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro