• ieri, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila a avut loc evenimentul intitulat “Biblioteca vie”, în cadrul căruia aproape 150 de liceeni din municipiu şi judeţ au avut parte de o suită de prezentări • elevii au aflat ce înseamnă să fii poliţist, care sunt activităţile pe care trebuie să le desfăşoare dacă aleg această carieră şi au avut parte şi de un “spectacol” cu arme pus în scenă de “mascaţi” • pentru ca totul să fie mult mai palpitant, în cadrul evenimentului, un licean a cerut să testeze pe propria piele procedeul de imobilizare a unui infractor de către lucrătorul de la Acţiuni Speciale
Ziua de ieri a fost una cu surprize pentru aproape 150 de liceeni de la unităţile de învăţământ din municipiu şi judeţ, care au ajuns la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. A fost vorba despre evenimentul “Ziua Porţilor Deschise - Biblioteca Vie a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila”, organizat cu ocazia Zilei Poliţiei Române, sărbătorită pe data de 25 martie. Pentru a-i atrage pe tineri către această carieră, reprezentanţii instituţiei au prezentat tainele meseriei de poliţist, pe mai multe domenii, încercând să le arate elevilor avantajele. Şeful instituţiei, cms. şef Constantin Adrian Glugă, a scos în faţă un aspect extrem de important, de care liceenii trebuie să ţină cont atunci când îşi fac planuri de viitor şi aleg meseria de poliţist: “Poliţia este un mod de viaţă şi nu o meserie”. Asta înseamnă că, odată intraţi în acest “club exclusivist, care se cheamă Poliţie”, după cum l-a caracterizat inspectorul şef, ei trebuie să depună eforturi pentru a ajunge cât mai sus, acesta fiind totuşi obiectivul unui poliţist.
La acţiunea de ieri, care s-a adresat în special liceenilor din clasele a X-a şi a XI-a, interesaţi să urmeze o carieră de poliţist, s-au făcut prezentări diverse, care mai de care mai interesante, din care elevii au tras tras concluzii. Mulţi s-au arătat interesaţi de acest job şi au adresat întrebări, tocmai pentru a şti totul. Activitatea a fost susţinută de specialişti ai IPJ Brăila, atât din cadrul structurilor operative, cât şi din structurile suport (investigaţii criminale, poliţie rutieră, acţiuni speciale, comunicaţii şi informatică, resurse umane, cazier, criminalistică).
“Nu merge pe unde te duce drumul, ci mergi pe unde nu există şi lasă o urmă”
Deschiderea evenimentului a fost făcută chiar de către şeful IPJ Brăila, cms. şef Glugă, acesta vorbindu-le elevilor despre importanţa instituţiei Poliţiei. A scos în evidenţă aspecte interesante care, cu siguranţă, îi vor determina pe tineri să opteze pentru această meserie. Ofiţerul a explicat faptul că instituţia poliţiei a existat, de-a lungul timpului, sub diferite denumiri, a avut diferite forme de organizare, în schimb cu toţii au avut mereu acelaşi scop, de a apăra aceleaşi valori sociale. “Legat de această importanţă a instituţiei poliţiei, o spunea mai plastic, un fost ministru de interne, la inceputul secolului trecut, Vasile Lascăr, catalogat ca reformatorul poliţiei. Spunea că orice reforme am face, oricât de bune ar fi ele, ele ar fi de prisos dacă nu avem asigurate ordinea şi liniştea publică şi siguranţa interioară a statului. Sunt nişte cuvinte care subliniază importanţa muncii desfăşurate de miile de poliţişti. Am putea spune că este imperativ ca în fiecare societate să existe poliţia. Din perspectiva tinerilor, s-ar pune întrebarea de ce aţi alege meseria de poliţist. Am putea discuta foarte mult, dar în câteva cuvinte aş spune, în primul rând, pentru că este incitant, provocator, nu oricine poate face această meserie. În judeţul Brăila, la o populaţie de aproximativ 300 mii de locuitori suntem circa 800 de poliţişti, asta înseamnă un 0,25% din populaţia judeţului Brăila care exercită meseria de poliţist. Este destul de interesant să faci parte din acest club exclusivist, care se cheamă Poliţie”, a declarat comisarul şef. Acesta le-a explicat tinerilor că pentru a deveni poliţist, fiecare trebuie să intre într-o competiţie cu sine, pornind de la probele care trebuie susţinute pentru a fi admis la instituţia de învăţământ şi până la a se menţine în carieră şi a ajunge cât mai sus în această ierarhie a poliţiei. “Poliţia în sine oferă, spun eu, un orizont de dezvoltare profesională şi personală foarte generos. Un poliţist are şansa de a pleca de la cea mai de jos treaptă şi a promova pe diferite paliere şi ierarhii profesionale şi ajungând până într-acolo, încât să atingă domenii cu conotaţie internaţională, să poată lucra chiar şi în străinătate, în misiuni operative. Poliţia Brăila are poliţişti care au făcut şi fac acest lucru şi reprezintă Poliţia Română cu demnitate. În final trebuie să vă gândiţi la o simplă expresie «Poliţia este un mod de viaţă, şi nu o meserie». Sper că v-am trezit interesul faţă de această carieră şi lansez invitaţia de a face parte din acest «club al poliţiştilor» din judeţul Brăila. În decizia voastră de a alege această carieră îmi permit să parafrazez un eseist american, avem un motto interesant: «Nu merge pe unde te duce drumul, ci mergi pe unde nu există şi lasă o urmă». Sper să lăsaţi ceva în urma voastră, alegând cariera de poliţist”.
Un licean a cerut să fie imobilizat de “mascaţi”
În cadrul acţiunii de ieri, au fost prezenţi - şi unii au făcut scurte prezentări ale activităţilor desfăşurate - ofiţer Anca Oprişan, de la Serviciul de Resurse Umane, Emil Ciudin - ofiţer Birou Rutier, Nineta Sarău - ofiţer Compartiment Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Costescu Simona - ofiţer specialist Compartiment Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, un tânăr ofiţer, absolvent al Academiei de Poliţie în 2016, Hârjică - subinspector de poliţie, Laurenţiu Cotan - specialist Serviciul Criminalistic, Ciprian Petre - ofiţer specialist de la Serviciul Investigaţii Criminale (SIC) specializat în patrimoniul naţional, Nicolae Anton şef serviciu cazier judiciar, statistică şi evidenţă operativă.
Cea mai palpitantă a fost însă prezentarea din partea “Cavaleriei” IPJ, după cum au fost numiţi de şeful instituţiei, lucrătorii de la Serviciul Acţiuni Speciale. “Mascaţii”, cum îi numim noi, jurnaliştii, au avut parte de o surpriză. Un elev le-a cerut să facă o procedură de imobilizare, chiar solicitantul fiind “infractorul”, tocmai pentru a înţelege exact ce înseamnă acest lucru. I s-a explicat şi arătat cum se procedează.
La fel de interesantă a fost şi prezentarea făcută de portretistul din cadrul SIC, acesta arătând cum se identifică autorii unor infracţiuni, în baza unor semnalmente prezentate de martori. A vorbit despre un caz, cu atacatori de la o casă de amanet, când semnalmentele celor patru autori au fost date de un copil de numai 9 ani. Chiar dacă iniţial totul părea fără sorţi de izbândă, în baza imaginilor realizate de portretist, autorii au fost identificaţi şi au ajuns să plătească pentru faptele comise. Şi ofiţerul de la Biroul Rutier a vorbit despre experienţele sale şi cât de mult “s-a luptat” pentru a se face poliţist, întrucât asta şi-a dorit. Tânărul ofiţer al Academiei i-a îndemnat şi el pe tineri să aleagă această meserie.
În cadrul evenimentului de ieri, şeful IPJ Brăila a oferit diplome de onoare reprezentanţilor liceelor brăilene, care au fost operativi la activităţile poliţiştilor, precum şi jurnaliştilor.