Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Taifas cu psihologul

Vrem nu vrem, ne convine sau nu, in foarte scurt timp primavara va veni peste noi. Vor aparea izbucnirile de verdeata, vor aparea tinutele specifice primaverii, vor aparea si manifestarile specifice unei asemenea perioade. Nu stiu cit de pregatiti sintem sa iesim din iarna, sa ne asumam responsabilitatea pentru un nou anotimp, dar iata ca acest anotimp vine peste noi, cu izbucnirile lui florale, cu izbucnirile lui de culoare, de mirosuri, cu totul...
In fiecare anotimp de primavara ne simtim parca luati prin surprindere. Nu ne vaitam ca autoritatile locale atunci cind cade prima zapada si ca au fost luate prin surprindere, dar totusi...
Uneori chiar si bucuria, explozia de lumina, culoare, flori, evenimente ne poate lua pe nepregatite. Ajungem sa reactionam intr-un anumit fel, ajungem sa ne comportam intr-un anumit mod, ne miram de faptul ca lumea este atit de exuberanta ca si noi am devenit exuberanti, uneori ajungem sa nu ne recunoastem, dar... Asta este, vine primavara si trebuie sa ne-o asumam. Nu e deloc rau. Macar de am fi obligati in fiecare zi sa ne asumam asa ceva si sa ne purtam ca atare.

Laurentiu, 28 ani
Esti intr-o situatie destul de critica, spui tu. Ai fost crescut doar de mama, tatal parasindu-va inca de pe cind aveai tu virsta de trei ani. Mama nu s-a mai recasatorit, a incercat si chiar a reusit sa va creasca asa cum trebuie pe tine si pe sora ta, in ciuda greutatilor deosebite pe care le-a avut. Acum a venit vremea sa te casatoresti si tu, sora ta a facut-o deja, e la casa ei de aproape doi ani de zile. Mai rau este faptul ca mama ta nu este deloc de acord cu alegerea pe care ai facut-o tu, se opune cu vehementa acestei casatorii si lucrurile nu mai merg, v-ati blocat in acest punct. Tii foarte mult la parerea mamei, s-a dovedit a fi o parere buna in multe din alegerile tale, insa acum nu va potriviti deloc in opinia pe care o aveti. Te intrebi ce ar trebui sa faci, sa-ti asculti in continuare mama, care iti spune sa renunti la aceasta alegere, sau sa iti asculti sufletul si sa mergi alaturi de cea care iti place?
Stiu ca de obicei in astfel de cazuri recomand celor aflati in astfel de situatie - "asculta-ti inima". Sa ne gindim la faptul ca indiferent cit de multa dragoste si cit respect ai avea pentru mama ta, indiferent cite sacrificii a facut pentru tine, acum este vorba de o alegere pentru viata ta, alegere de care vor depinde multe pe mai departe. Nu neg faptul ca mama te iubeste, ca te-a ajutat sa iei decizii foarte bune in viata, dar, indiferent cit de multe ii datorezi mamei, vine o vreme in care chiar trebuie sa-ti iei propriile decizii. Nu vreau sa ma gindesc la ce este acum in sufletul mamei tale. V-a crescut cu mari eforturi, a facut multe sacrificii, dar, nu te supara, vine un moment in viata in care trebuie sa te gindesti si la tine, la cum va fi viitorul tau, la cel sau cea alaturi de care vei construi un asemenea viitor. Se pare ca tu esti acum intr-un astfel de moment. Nu crezi ca totusi tu trebuie sa iei o hotarire finala, chiar daca va aduce citeva lacrimi pentru unii?... Eu cred ca da.

Mihaela, 42 ani
Fiul tau, Matei, are 17 ani si este indragostit pentru prima oara. Sotul tau e plecat in Israel de aproape un an, iar tu trebuie sa ii tii locul si sa discuti cu fiul tau toate problemele care apar. Se vede cu ochiul liber ca Matei e indragostit, o spune oricine sta in preajma lui si iti pare rau ca nu ai reusit sa ti-l apropii pina in acest moment, caci, cu siguranta, ar fi avut ce sa iti spuna. Ai deja convingerea ca Matei a incercat sa iti spuna cite ceva, dar se pare ca tu l-ai respins, ca nu ai stiut sa te apropii de el, de problemele lui si nici nu stii daca este cazul sa o faci.
Eu zic ca este cazul sa o faci. Matei are nevoie de tine, mai ales acum. E subjugat banuiesc, de sentimentele pe care le nutreste pentru o anumita fata, are probabil o multime de intrebari, unele dintre ele poate nesemnificative pentru tine, dar importante pentru el.
E cazul sa ti-l apropii, e cazul sa afle ca ii esti nu doar mama, ci si partener adevarat. E singur, fara tata de o bucata destul de lunga de vreme. Are nevoie acum cu siguranta sa vorbeasca cu cineva, sa-si dea seama ca totusi conteaza foarte mult ce se intimpla cu el. Lasa-te antrenata in jocul lui, in nevoia lui de dragoste, in aparitia primului fior al primaverii sufletului, in tot ceea ce are el mai personal. Lasa-l sa vada in tine nu mama, ci prietena adevarata. Nu te sfii sa-ti arati sentimentele adevarate, dragostea, afectiunea. Nu te limita, nu te controla. Fii libera, fii plina de afectiune. Vei descoperi ca dragostea pe care o dai iti va fi intoarsa inzecit. Vei vedea ca increderea pe care i-o acorzi va va uni si mai mult, va da noi dimensiuni relatiei voastre. Si ai sa vezi ca merita. Te asigur.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii