Mergi la conţinutul principal

Taifas cu psihologul

Ne vine sau nu sa credem, sintem sau nu obisnuiti, primavara nu a reusit sa-si intre in drepturi. Chiar daca a fost 1 Martie, 8 Martie, chiar daca am facut apel la gingasii vestitori ai primaverii, se pare ca mai avem de asteptat. Pina cind vor disparea de tot zapezile de pe strazi, pina ce vor cinta toate pasarelele primaverii, se pare ca mai trebuie sa asteptam. Sa ne incarcam intii sufletul cu speranta, cu veselie si cu bunavoie.
Exista in fiecare suflet ceva care vibreaza la venirea primaverii. Avem nevoie sa descoperim acel ceva care e gata sa vibreze la ceea ce este mult asteptata primavara. Poate ca nu de primavara calendaristica avem nevoie, ci de primavara sufletului nostru. Sa stim sa ne educam speranta, sa stim ca in fiecare lucru ce ni se da, odata ce-l depasim, vom descoperi si cel putin o latura buna. Exista in fiecare suflet ceva care ar trebui descoperit si activat. Este acel ceva care iti va da cu siguranta puterea de a depasi ceea ce la unul sau altul dintre momente ti se pare greu de depasit. Doar Dumnezeu stie cind si cum trebuie depasit acel ceva de care avem nevoie. Uneori el poate veni din intimplare, alteori este rezultatul unei indelungi cautari . Fiecare dupa cum meritam.

Liviu, 38 ani
Fiul tau cel mare, Gelu, elev in clasa a douasprezecea la unul din liceele bune al orasului este tare nehotarit. Desi se descurca bine la majoritatea disciplinelor scolare, nu poti spune ca are o optiune clara pentru o anumita facultate. El si-ar dori cu totul altceva decit ati vrea tu si sotia ta. Voi il vedeti medic pe viitor, asa cum este traditia familei, el isi doreste sa devina inginer de sistem, ceva legat de calculatoare. Este un copil ascultator, nu v-a creat necazuri pina acum, dar se pare ca acum, in acest punct crucial al existentei voastre, lucrurile se schimba. Ma intrebi ce ar trebui sa faci , cum sa te comporti pentru ca totul sa fie in ordine.
Iti dai seama ca acum, in acest punct, planurile voastre au inceput sa difere, deocamdata la nivel de idei si iti e teama de modul cum ar putea evolua pe mai tirziu.
Interesant... ti-a convenit totul pina acum, ai fost multumit si chiar te-ai laudat cu faptul ca ai un copil ascultator. Acum insa, cind a inceput sa-si manifeste personalitatea, cind vrea sa ia primele hotariri, care ii pot defini viata, nu-ti mai convine. Eu zic sa-l lasi sa ia hotarirea singur, fara prea mult amestec din partea voastra. Modul vostru de a percepe lumea este diferit de al lui. Valorile pe care voi le-ati considerat fundamentale atunci, nu se mai potrivesc cu cele ale generatiei sale. E bine sa stim sa acceptam ca lucrurile s-au schimbat si ca trebuie sa ne schimbam si noi, pastrind intacte valorile de baza ale moralei, ale credintei, ale adevarului. Doar asa putem supravietui, doar asa putem depasi micile momente tensionate. Nu asta doresti?...

Emilia 24 ani
La insistentele alor tai, dupa terminarea facultatii te-ai intors in Braila. Nici vorba sa-ti gasesti ceva pe masura studiilor pe care le-ai facut. Abia daca ai reusit, dupa multe interventii si aminari sa iti gasesti un loc de munca. Intr-adevar, dar ai tai iti spun mereu sa fii multumita ca ti-ai gasit un loc de munca, ca ai un salariu rezonabil, ca nu ai apucat sa intri in rindul somerilor etc etc. Gindul tau este insa spre continuarea studiilor, ti se propusese deja la terminarea facultatii ceva de genul acesta, dar ar fi insemnat inca vreo citiva ani in Bucuresti.
Vocea sufletului iti spune sa mergi la Bucuresti, ceva insa te impiedica. Ai tai, cel putin mama, sint destul de bolnavi si nu ai vrea sa-i superi. Nu stii ce voce vrei sa asculti, cea a sufletului, care iti spune sa pleci si sa faci ceea ce iti place, sau cea a mintii, a ratiunii, cea care iti spune ca trebuie sa te sacrifici, sa ramii alaturi de ai tai, sa le fii acum sprijinul de care ar avea nevoie.
Am spus-o si alte dati, o spun si acum - asculta-ti inima. Vei avea timp destul in viata sa te sacrifici - acum fii ceea ce-ti place, ce te atrage, ce te intereseaza. Ai sa vezi ce rezultate bune vei avea daca vei face ceea ce vei face cu placere, cu pasiune. Si apoi, gindeste-te si la altceva - si ai tai ar fi multumiti sa stie ca tu te-ai realizat. Si asta conteaza, te asigur.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro