* desfășurată în perioada 10 - 16 iulie 2023, sub genericul „Patrimoniu de nota 10”, tabăra este rezultatul unui parteneriat încheiat între Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Județean Buzău și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova * studenții și cadrele didactice de la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, din Cahul au vizitat, printre altele, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Chihlimbarului de la Colți și Tabăra Internațională de Pictură „Vasile Grigore”, de la Hârșa
„Patrimoniu de nota 10”, tabără de educație de patrimoniu și practică arheologică, coordonată de conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I” și destinată studenților și cadrelor didactice de la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, din Cahul, Republica Moldova. Tabăra „Patrimoniu de nota 10” s-a desfășurat în perioada 10 - 16 iulie 2023 și este rezultatul unui parteneriat încheiat între Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Județean Buzău și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
În cadrul parteneriatului „Patrimoniu de nota 10”, în ziua de 12 iulie, studenți și cadre didactice din cadrul Univesității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, Republica Moldova, au vizitat spațiile expoziționale ale Muzeului Județean Buzău. Discuțiile cu specialiștii instituției au vizat „maniera de valorificare muzeală a patrimoniului cultural național, implementarea proiectului multianual „SmartMuseum”, introducerea noilor tehnologii în limbajul muzeal, strategiile de management cultural, precum și alte chestiuni de interes științific, în domenii precum impactul muzeelor în comunitate”. Au participat studenții anului I, Istorie și Educație Civică, precum și profesori de la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, din Cahul. De la Muzeul Brăilei „Carol I” au participat conf. univ. dr. Costin Croitoru, manager și Cornel Smeu, muzeograf la Serviciul Editura „Istros”.
În a doua zi de practică, studenții și cadrele didactice de la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” au vizitat Muzeul Chihlimbarului de la Colți, unde au discutat despre conceptul de „experiență muzeală”, despre satisfacția vizitării unui muzeu, despre plus valoarea cu care vizitatorul trebuie să plece din muzeu, dar și despre fluxul și dinamica vizitării unui muzeu de mici dimensiuni. Gazdele le-au vorbit studenților basarabeni despre evoluția Muzeului Chihlimbarului de la Colți, atât în ceea ce privește reabilitarea și reorganizarea expozițiilor de bază (analize, concepte și implementare), cât și din punct de vedere al strategiei digitale și de e-culture.
Reprezentanții muzeului au primit o donație de suflet, foarte importantă, de la nimeni altul decât strănepotul savantului Gheorghe Munteanu Murgoci, Constantin Murgoci.
În aceeași zi, studenții și profesorii de la Cahul, însoțiți de conf. dr. Costin Croitoru, coordonatorul proiectului, au fost gazdele Taberei Internaționale de Pictură „Vasile Grigore”, de la Hârșa, comuna Plopu, județul Prahova.
„Această oportunitate ne oferă posibilitatea de a explora și înțelege mai bine patrimoniul nostru cultural și istoric, aducându-ne contribuția în cercetarea și conservarea acestuia”, au precizat surse din cadrul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, din Cahul, prezente la eveniment.