Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat ieri că Parlamentul „începe să împartă suveranitatea în privinţa misiunii sale legiuitoare" cu Curtea Constituţională.
„Parlamentul începe să împartă suveranitatea în privinţa misiunii sale legiuitoare cu Curtea Constituţională. Această împărţire de suveranitate o acceptăm ca atare sau încercăm să o corectăm şi să lăsăm Parlamentul singura instituţie legiuitoare din România. Observam de curând, săptămâna trecută, CCR ia decizii care sunt obligatorii pentru Parlament, e un lucru nu ştiu dacă chiar inedit, dar aproape inedit", a susţinut Tăriceanu, la dezbaterile Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei.
Dezbatere publică
Întrebat la finalul şedinţei Comisiei ce a dorit să transmită, Tăriceanu a arătat că Parlamentul nu mai este singura putere legiuitoare în stat. „După cum vedeţi, Parlamentul nu mai este singura putere în stat legiuitoare, ci facem acest lucru de o anumită bucată de vreme împreună cu Curtea Constituţională, care legiferează la rândul ei în paralel cu Parlamentul. Nu am spus că CCR nu ar trebui să aibă un control de constituţionalitate, dar am această obiecţiune şi acest punct de vedere pe care îl ridic în dezbaterea publică, cu tot respectul pentru rolul Curţii Constituţionale. Însă cred că din onestitate nu pot să nu fac acest lucru, cred că e o chestiune care nu este observată numai de mine, ci şi de alţi probabil oameni politici şi specialişti în drept constituţional", a arătat preşedintele Senatului.
Separarea puterilor
Potrivit afirmaţiilor sale, partidele trebuie să hotărească care sunt principiile de revizuire a Constituţiei. „Ar fi bine să ne hotărâm revizuirea Constituţiei către ce se îndreaptă. Ne duce mai degrabă către întărirea prerogativelor prezidenţiale, către un regim prezidenţial sau parlamentar. E nevoie de o consolidare a modului în care este aplicat principiul separării puterilor în stat sau rămânem la ceea ce este? Suntem întăriţi cu independenţa puterilor în stat sau nu?", a mai spus Tăriceanu. Între timp, preşedintele Senatului a anunţat că Biroul Permanent a hotărât să solicite Comisiei juridice să redacteze, ca urmare a deciziei CCR din 8 aprilie, textul hotărârii Senatului prin care se constată rezultatul votului exprimat de senatori în data de 25 martie cu privire la cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova. „Dincolo de opiniile juridice şi politice, aşa cum am constatat azi în şedinţa BP din partea PNL, trebuie să respectăm întocmai decizia CCR, deci, de a redacta hotărârea. De altfel, în decizia CCR se spune foarte clar că în data de 25 martie s-a luat o decizie, ceea ce urmează în momentul de faţă este numai să redactăm hotărârea în aşa fel încât documentul, prin publicarea în Monitorul Oficial, să capete forţă juridică".