Mergi la conţinutul principal

Mini-remanierea, în impas. Premierul Tudose primeşte primul refuz, de la partenerul de coaliţie ALDE. Tăriceanu: Nu putem fi de acord cu demisia lui Viorel Ilie; i-am acordat deja sprijinul politic

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, că partidul nu poate fi de acord cu o eventuală demisie a lui Viorel Ilie din Guvern întrucât acesta a primit deja sprijinul politic al ALDE, iar Senatului a respins cererea DNA care viza urmărirea sa penală.

 

"Am discutat în Biroul Politic extraordinar al ALDE", a declarat, joi, Călin Popescu Tăriceanu. "Primul lucru luat în discuţie a fost acela al necesităţii de a ne afirma în continuare dorinţa de a menţine actuala coaliţie guvernamentală, de a acorda sprijin pentru guvernul de coaliţie", a punctat oficialul. Potrivit lui Tăriceanu, acest lucru urmăreşte "stabilitatea politică în România". Al doilea aspect discutat de ALDE, a recunoscut Tăriceanu, a ţinut de declaraţiile făcute de premierul Tudose în ultimele zile. 

"Considerăm că este dreptul primului ministru să propună, dacă este necesar, remanierea Guvernului", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la sfârşitul şedinţei ALDE. Acesta i-a reproşat lui Mihai Tudose că a aflat din spaţiul public acest lucru şi nu în interiorul coaliţiei.

Tăriceanu a declarat că înţelege "pe deplin" considerentele legate de competenţele şi performanţele miniştrilor, dar în ceea ce priveşte situaţia celor cu probleme penale, "acţiunea practică a DNA-ului", aici ALDE are un "punct de vedere clar". Ne întrebăm care mai este respectul pentru lege şi Constituţie al DNA, a punctat Călin Popescu Tăriceanu. 

"Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul României aşa cum îi convine", mai afirmă Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a reamintit că ALDE a luat o decizie acum două săptămâni, prin care sprijinul politic pentru ministrul Viorel Ilie este menţinut. Nu suntem de acord cu demisia acestuia din asemenea motive, a completat Tăriceanu şi a reamintit că în Parlament s-a dat vot de respingere pe solicitarea DNA în cazul Ilie.

"Mă aştept ca după reuniunea PSD să avem o discuţie cu premierul Tudose. Nu ştiu care va fi poziţia PSD, dar eu am să-i prezint clar şi în detaliu concluziile noastre", mai spune liderul ALDE. Acesta a refuzat însă să comenteze declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, făcute joi la Craiova. 

Întrebat de jurnalişti dacă formaţiunea pe care o conduce este pregătită să iasă de la guvernare, în caz că doleanţele sale nu vor fi satisfăcute, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns că ALDE respectă protocolul semnat.

Reacţia liderului ALDE vine la capătul mai multor luări de poziţie la cel mai înalt nivel, pe marginea crizei din zona guvernării.

Am discutat cu premierul şi el mi-a prezentat opţiunile domniei sale, dar aceste lucruri nu le voi anunţa eu, a declarat, la Craiova, preşedintele Klaus Iohannis. Eu cred că premierul este de bună-credinţă şi vrea să facă o echipă performantă, a adăugat şeful statului. În acest context, Iohannis a admis că, dacă doar pe calea remanierii se poate îndeplini acest deziderat, "atunci remaniere să fie". 

Astăzi se reuneşte şi Comitetul Executiv (CEx) al PSD, care va îi da un răspuns premierului Mihai Tudose în privinţa remanierilor pe care acesta a anunţat că doreşte să le facă în Executiv. Ar fi vorba de patru miniştri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro