Călin Popescu Tăriceanu a fost ales, ieri, în funcţia de preşedinte al Senatului, obţinând 93 de voturi. Candidatul Marius Obreja (propus de PNL) a întrunit 45 de voturi "pentru" şi 108 voturi "împotrivă", iar Dumitru Oprea (propus de PDL), 15 voturi "pentru" şi 133 de voturi "împotrivă". Alte patru voturi au fost anulate.Tăriceanu a anunţat, la începutul şedinţei, că în urma demisiei sale din PNL va activa în continuare ca independent, potrivit mediafax.ro.
Senatorul independent Călin Popescu Tăriceanu, susţinut de grupurile PSD, PC şi UDMR, a întrunit din partea senatorilor 93 de voturi "pentru", 60 de parlamentari votând împotriva alegerii sale. Anunţul a fost făcut în plenul Senatului de senatorul Laurenţiu Coca.
Votul a fost secret, cu buletine.
Antonescu: Atitudinea lui Tăriceanu, ruşinoasă
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost întrebat cum vede anunţul lui Tăriceanu şi al liderilor PSD de a-l susţine pentru a fi preşedinte al Senatului. "Este probabil cea mai ruşinoasă atitudine a unui fost preşedinte al PNL. PNL a avut mulţi preşedinţi, unii dintre ei au murit în puşcăriile comuniste, alţii dintre ei, chiar dacă au părăsit partidul - vezi Stoica, Stolojan - parcă totuşi nu au fost în situaţia atât de jenantă încât să ajungă la mâna şi la uşa PSD", a declarat Antonescu.
El a fost întrebat dacă această mutare, privind susţinerea lui Tăriceanu la şefia Senatului de către PSD, face parte din planul de a prelua parlamentari ai PNL.
"Este o încercare disperată, nu e prima. Şi atunci când se pregătea Guvernul Ponta III, domnul Ponta a spus clar şi a spus public că aşteaptă ca domnul Tăriceanu să rupă ceva de la PNL, oferindu-i pentru asta şi posturi în Guvernul respectiv. Nu s-a reuşit atunci, se încearcă acum, probabil se va încerca în continuare", a afirmat Antonescu.
Ponta: Încercăm refacerea USL
Premierul Victor Ponta i-a replicat, luni, liderului liberal Crin Antonescu, transmiţându-i că prin sprijinirea de către PSD a candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu la şefia Senatului se încearcă refacerea USL şi nu ruperea PNL, cum afirmă acesta.
"Se încearcă refacerea USL. Nu se încearcă ruperea a nimic", a comentat Ponta, răspunzând astfel acuzelor aduse de Crin Antonescu, potrivit căruia prin sprijinirea lui Tăriceanu la şefia Senatului s-ar încerca ruperea PNL din interior.
Ponta a precizat că el nu va răspunde acuzaţiilor pe care i le aduce Crin Antonescu şi că relaţiile dintre el şi Antonescu vor decurge de această manieră, fără ca liberalul să primească vreun răspuns la acuzaţii.
Explicaţia lui Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, înaintea votului din Senat, că USD i-a propus să candideze la şefia Senatului, iar el a acceptat acest lucru.
Călin Popescu Tăriceanu a spus că a avut o discuţie cu liderii PSD PC, UNPR şi UDMR privind candidatura sa la preşedinţia Senatului.
"Am acceptat această propunere, care mă onorează şi care în acest fel am convingerea că avem posibilitatea de a merge înainte cu programul USL angajat în faţa cetăţenilor cu o majoritate zdrobitoare la alegerile parlamentare. şi în acest fel sper să pot să-mi aduc o contribuţie importantă apărării intereselor lor şi angajamentelor pe care ni le-am luat", a spus Tăriceanu.
Întrebat despre faptul că liderul PSD Liviu Dragnea a spus că nu ar trebui susţinut de PSD pentru şefia Senatului, Tăriceanu a spus că nu doreşte să comenteze, precizând însă că el este senator independent.
Anterior, liderii PSD, PC, UNPR, UDMR s-au reunit în biroul Grupului PSD din Senat, pentru a discuta despre preşedinţia Senatului, la discuţii fiind prezent şi fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu.
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, declara recent că varianta ca pentru preşedinţia Senatului să fie propus Călin Popescu Tăriceanu "nu este exclusă", menţionând totodată că singura decizie luată până acum este ca în această funcţie să fie un senator care a candidat pe listele USL.
Preşedintele executiv al PSD Liviu Dragnea a declarat, duminică seară, că nu crede că PSD îl va susţine luni pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de preşedinte al Senatului, el arătând că va fi greu pentru PSD să îl susţină pe acesta la prezidenţiale.
„Iese urât din politică"
Pe de altă parte, senatorul Dan Mihalache (PNL) a declarat, luni, referindu-se la candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu la şefia Senatului din partea PSD, că acesta "iese din politică urât", fiind "o dezamăgire pentru toţi liberalii care au crezut în el".
"Un joc ieftin şi o idee foarte proastă, şi o mare dezamăgire, cred, pentru toţi liberalii care au crezut în Călin Popescu Tăriceanu, care iese urât din politică, ajungând să fie coada de topor a pesediştilor şi a noii majorităţi", a declarat Dan Mihalache, despre candidatura lui Tăriceanu la preşedinţia Senatului.
"Iese din politică urât, îmbătrâneşte urât", a adăugat Dan Mihalache.