Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, ieri, fără să-l întrebe nimeni, că a acceptat propunerea PNL Satu Mare de a reveni în partid. „Am spus mereu că sunt dispus să revin în PNL, demisia a fost un gest extrem de protest, doresc un scor cât mai bun PNL, accept invitaţia de a reveni în PNL", a declarat Călin Popescu-Tăriceanu într-o conferinţă de presă susţinută la Satu Mare. Preşedintele interimar PNL Satu Mare, Virgil Enătescu, precizează însă, într-un comunicat, că, în calitatea pe care o deţine, nu a invitat şi nu acceptă primirea lui Călin Popescu-Tăriceanu în organizaţia liberală.
"La Satu Mare, ca preşedinte interimar al Organizaţiei Judeţene Satu Mare, nu am invitat şi nu accept primirea lui Călin Popescu-Tăriceanu în organizaţia noastră. Menţionez că aici sunt probleme foarte mari din cauza diversiunii", menţionează Virgil Enătescu, în comunicatul transmis joi de PNL.
"Am luptat, lupt şi voi lupta împotriva divizării PNL la nivel naţional. Nici cei din Organizaţia Satu Mare nu sunt toţi de acord cu primirea lui Tăriceanu în organizaţia noastră", continuă el.
Virgil Enătescu mai spune că nu este de acord "cu păstrarea şi relansarea USL la Satu Mare şi de la Satu Mare".
Traseism şi diversionism
Tăriceanu se afla la Satu Mare pentru a susţine candidatura lui Ovidiu Silaghi la alegerile parţiale de duminică pentru un colegiu de deputat. Deşi iniţial desemnat candidatul PNL, recent Silaghi a demisionat din partid şi a devenit candidatul PSD-UNPR-PC.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat, joi, că ştirea privind reînscrierea lui Călin Popescu-Tăriceanu în PNL, venită de la Satu Mare, reprezintă o acţiune diversionistă a PSD, care intenţionează să mascheze citirea în plenul Parlamentului a moţiunii de cenzură.
"PSD încearcă o strategie de a scăpa de citirea moţiunii de cenzură şi au venit şi cu această ştire. Importantă e moţiunea", a spus Pocora.
Ea a precizat că Statutul PNL are prevederi pentru astfel de situaţii şi a arătat că înscrierea se face în organizaţia arondată domiciliului sau reşedinţei sau care se află în zona în care persoana în cauză îşi desfăşoară activitatea.
"Am văzut când domnul Tăriceanu a plecat, acum auzim că s-a răzgândit şi că şi-ar dori înapoi în PNL. Statutul PNL are prevederi pentru aceste situaţii, există obligativitatea de a respecta Sstatutul, de a te înscrie acolo unde domiciliezi, unde ai reşedinţă sau activităţi, sunt o serie de proceduri", a spus Pocora.
"Domnul Ponta şi PSD se încăpăţânează să spună că USL ar trăi pe undeva şi fac astfel de acţiuni şi diversiuni. Pe domnul Tăriceanu l-or fi invitat (să se reînscrie în PNL, n.r.) prieteni apropiaţi PSD", a spus Pocora.
Antonescu: Nu aş lua în seamă cererea de reînscriere
Liderul PNL Crin Antonescu a fost întrebat, joi, la Palatul Parlamentului, dacă preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a reînscris în PNL la Satu Mare, el arătând că nu ştie, dar că nu este exclus. Antonescu a declarat că nu ar lua în seamă o cerere de reînscriere în PNL depusă de Tăriceanu, el arătând că, dacă nu e clar despre tine, ca fost şef de partid, în ce partid eşti membru, atunci e o dovadă că trebuie să te retragi din politică.
"Atunci când ajung, când ai fost preşedintele unui mare partid, atunci când ai fost prim-mninistru, când eşti preşedinte al Senatului şi nu este clar despre tine dacă eşti sau nu membru al unui partid politic şi al cărui partid eşti, asta este o dovadă că ai ajuns într-o situaţie în care ar trebui să te retragi din politică", a comentat Crin Antonescu, întrebat dacă Tăriceanu este sau nu membru PNL în acest moment.
USL nu trăieşte şi nici nu va mai învia
Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a afirmat, întrebat fiind despre posibilitatea refacerii USL: "Vreţi să râd tare sau mai puţin tare?", adăugând că, "indiferent de rezultatul alegerilor, nu se va reface USL".
Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă este posibilă refacerea USL după alegerile europarlamentare, având în vedere că Victor Ponta continuă să promoveze acest proiect. "Vreţi să râd tare sau mai puţin tare?", a răspuns Iohannis.
El a adăugat că, "indiferent de rezultatul alegerilor, nu se va reface USL". "Sunt, chiar sunt, în poziţia să vă spun cu toată certitudinea că, indiferent de rezultatul alegerilor, nu se va reface USL începând de luni. Puteţi să desfaceţi această afirmaţie în câte bucăţele vreţi, dar o spun cu toată răspunderea", a afirmat prim-vicepreşedintele liberal.
Ponta o ţine pe-a lui
Premierul Victor Ponta consideră însă că "minţile PNL" ar trebui să înţeleagă că USL este un proiect comun în care oamenii mai cred.
Victor Ponta a declarat presei, joi, la Timişoara, că i se pare regretabil că liberalii au atacat la Curtea Constituţională Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Primul-ministru a adăugat că "proiectul politic USL" trebuie dus până la capăt.
"Sper că minţile PNL înţeleg că am început un proiect politic, USL, în care lumea are încă încredere şi pe care trebuie să îl ducem până la capăt", a afirmat Ponta.