La Brăila, omul de afaceri Gheorghe Caruz a devenit sinonim cu mirosul de porci emanat de crescătoriile sale. Situaţia durează de ani de zile şi, în ciuda protestelor vehemente ale brăilenilor şi a renumelui prost pe care şi l-a căpătat, Caruz continuă să susţină că nu el este de vină pentru duhoarea de bălegar ce otrăveşte periodic atmosfera oraşului. Nici numeroasele amenzi primite de-a lungul timpului de la Garda de Mediu nu l-au determinat să ia măsuri pentru protejarea mediului înconjurător şi implicit a brăilenilor. Dimpotrivă, ceea ce au descoperit recent Garda de Mediu, Poliţia şi Direcţia Sanitar Veterinară în curtea fermelor patronate de familia Caruz încalcă flagrant nu doar normele de mediu, ci şi cele mai elementare reguli de civilizaţie, fiind un adevărat atentat la sănătatea publică. Cantităţi foarte mari de cadavre şi resturi de porci au fost găsite îngropate sau aruncate pur şi simplu printre halele dezafectate ale fermelor în cauză. În loc să fie incinerate, aşa cum cere legea, cadavrele în putrefacţie, precum şi maldărele de intestine, oase sau piele rezultate din tranşarea animalelor erau lăsate în aer liber, la cheremul haitelor de câini şi al stolurilor de păsări ce se hrăneau nestingherite, ameninţând să împrăştie focarul de infecţie pe o rază de zeci de kilometri. În faţa unui asemenea tablou apocaliptic, comisarii de mediu şi inspectorii veterinari au aplicat amenzi ce totalizează 2,72 miliarde de lei vechi, iar Poliţia a deschis o anchetă penală ce s-ar putea lăsa cu puşcărie pentru cei responsabili.
În conferinţa de presă comună, Garda de Mediu şi Poliţia au arătat imagini foto ale dezastrului găsit în fermele lui Caruz Bombă ecologică
Totul a pornit de la o sesizare primită de Poliţie. În urma respectivei reclamaţii, poliţiştii au format echipe mixte cu comisarii Gărzii de Mediu şi inspectorii DSV şi, pe 9 noiembrie, au descins în două locaţii ale fermelor patronate de familia Caruz. Este vorba, în primul rând, despre fosta Platformă II ISCIP, situată la ieşirea din municipiu, pe Şos. Focşani, unde în prezent se află un incinerator al "Galco" SA, precum şi mai multe hale dezafectate ale "Soroli Cola" SA. Cea de-a doua locaţie se află tot la ieşirea din municipiu, însă pe Şos. Baldovineşti. Este vorba despre incintele societăţilor "Complexul de Porci" Brăila SA şi "Caruz" Brăila SA.
Ce a găsit echipa de inspectori care a acţionat în locaţia de pe Şos. Focşani aflăm dintr-o informare făcută publică, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Garda de Mediu Brăila. "Pe terenul cu hale din vecinătatea incineratorului de deşeuri de origine animală s-a constatat că s-au depozitat deşeuri de origine animală, reprezentate de masă gastro-intestinală, oase şi piei rezultate din abatorizarea porcinelor, în cantităţi foarte mari. Aceste deşeuri au fost depozitate ca atare, direct pe terenul dintre aleile de acces şi hale. Cea mai mare parte din deşeurile menţionate a fost îngropată în tranşee (gropi) ce au fost săpate în lungul halelor. De asemenea, s-a mai constatat că s-au depozitat oase de porcine în două dintre hale, în boxele de creştere ale acestora, iar într-una din hale s-a constatat că s-au depozitat oase în spaţiul de sub hală. Halele existente pe amplasament sunt într-un stadiu foarte avansat de degradare. Pe lângă deşeurile de origine animală au fost găsite şi plăci de azbociment deteriorate, în cantităţi foarte mari, ce provin de la acoperişurile halelor. După cum se ştie, deşeurile de azbociment sunt catalogate ca deşeuri periculoase", se arată în materialul de presă întocmit de Garda de Mediu. Tot de aici aflăm că la incineratorul de lângă Şos. Focşani, ce aparţine firmei "Galco" SA, ar fi trebuit să fie arse doar resturi provenite de la această societate, conform autorizaţiei de mediu, însă, de-a lungul timpului, au fost distruse prin incinerare deşeuri animaliere provenite şi de la celelalte societăţi ale lui Caruz, respectiv "Complexul de Porci" SA, "Caruz" SA şi "Soroli Cola" SA.
În locaţia de pe Şos. Baldovineşti, anchetatorii au descoperit, în cantităţi mai mici de această dată, cadavre de porcine, piei şi alte resturi depozitate într-o hală a "Complexului de Porci", precum şi în gropi săpate între hale.
În urma celor constatate, comisarii de mediu au amendat cu 75.000 lei noi societatea "Soroli Cola", cu 55.000 lei societatea "Galco" şi cu câte 50.000 lei firmele "Complexul de Porci" şi "Caruz". La rândul lor, inspectorii veterinari au amendat cu 30.000 lei firma "Soroli Cola" şi cu 12.000 lei firma "Galco" SA, retrăgând totodată autorizaţia de funcţionare a unui mijloc de transport al "Soroli Cola", ce a servit la transportarea cadavrelor şi resturilor de animale.
Cuantumul total al sancţiunilor primite de firmele lui Caruz se ridică, aşadar, la 272.000 lei (2,72 miliarde de lei vechi n.n.). Rămâne de văzut dacă aceste amenzi vor fi plătite. Din experienţa celor de la Garda de Mediu, este foarte probabil ca administratorii lui Caruz să conteste toate amenzile. "Din 2006 până în prezent am avut zece procese pe rol cu firmele patronate de familia Caruz, în urma contestaţiilor la amenzile aplicate acestor firme. Până în prezent, toate procesele au fost câştigate de noi, instanţele dispunând plata amenzilor. Acestea au fost preluate pentru executare de către Direcţia Finanţelor Publice Brăila", ne-a informat Valentin Costea, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Brăila.
Lui Gheorghe Caruz nu-i merge prea bine în ultima perioadă Pericol public
Concluziile trase de Garda de Mediu sunt elocvente: "Deşeurile de origine animală depozitate şi îngropate, precum şi deşeurile cu conţinut de azbest de pe amplasamentul situat pe Şos. Focşani poluează mediul şi constituie reale focare de infecţie şi de pericol pentru sol, subsol, apă freatică, atmosferă, precum şi pentru populaţie, accentuat de prezenţa unor vectori de transfer (păsări, câini comunitari, şobolani). Aceste fapte descrise mai sus au fost făcute cu bună ştiinţă, având în vedere că gropile sunt de mari dimensiuni şi bănuim că au fost săpate cu un utilaj, probabil excavator, iar transportul s-a realizat organizat, probabil cu mijloace de transport de tipul tractoarelor cu remorci, întrucât cantităţile de deşeuri sunt foarte mari. Luând în considerare toate aceste fapte, Garda de Mediu Brăila a formulat o sesizare penală către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului", a declarat Daniela Agache, comisarul şef al Gărzii de Mediu Brăila.
Inspectorul Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, a declarat, în cadrul conferinţei de presă de ieri, că s-a întocmit dosar penal împotriva firmei "Soroli Cola", în baza OUG 95/2005, privind protecţia mediului. "Potrivit art. 98 al OUG 95, cei în cauză riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă penală cuprinsă între 65.000 lei şi 70.000 lei", a declarat Jenel Şogor.
Societăţile administrate de familia Caruz au primit, de la Garda de Mediu şi DSV, dispoziţie ca până pe 10 decembrie, să trimită resturile de animale la incinerator şi să igienizeze toate locaţiile unde au fost depozitate ilegal deşeuri. De menţionat faptul că, foarte aproape de platforma de pe Şos. Focşani, unde se aflau toate acele mizerii, se găseşte localul "Green Club", unde familia Caruz cheamă clienţii pentru clipe de relaxare şi distracţie. În acte, crescătoriile de porci ale lui Gheorghe Caruz - cu excepţia "Galco", care are incinerator propriu -, au încheiat contracte de prestări servicii cu incineratorul "Cazacioc" de la Smârdan, unde ar fi trebuit să ajungă toate acele deşeuri de origine animală. Anchetatorii spun că nu prea au descoperit documente care să ateste faptul că deşeurile ar fi ajuns la acel incinerator.
Contactat telefonic, ieri, de reporterul nostru, pentru a-şi spune punctul de vedere, omul de afaceri Gheorghe Caruz a spus că nu poate vorbi deoarece este ocupat.
Se apropie termenul scadenţei
Lui Gheorghe Caruz nu-i merge prea bine în ultima perioadă. Zilele trecute, acesta a pierdut preşedinţia Patronatului Român al Crescătorilor de Animale. De asemenea, mai este foarte puţin şi îi expiră termenul până la care trebuia să facă investiţii de mediu, astfel încât să îşi poată păstra autorizaţia de funcţionare pentru "Complexul de Porci" Brăila SA. Reamintim că pentru societatea respectivă a existat un termen de conformare, din 2006 până în decembrie 2011, în care să se facă investiţii de protecţia mediului în valoare de câteva sute de mii de euro. În principiu, este vorba despre o staţie de epurare modernă, care ar fi redus semnificativ mirosul pestilenţial pe care ferma de porci îl emană în atmosferă. Deşi au existat atâţia ani la dispoziţia administratorilor fermei, investiţiile de mediu sunt departe de a fi finalizate. De aceea, după data de 31 decembrie 2011, autorităţile îi vor putea retrage "Complexului de Porci" Brăila SA autorizaţia de mediu, implicit autorizaţia de funcţionare.