Tărâţă a pierdut Insula Mare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tărâţă a pierdut Insula Mare

* este vorba despre SC "Agricost" SRL, proprietara activelor din IMB * "Am activele, iau şi terenul", o spune hotărât Constantin Duluţe, patronul "Agricost" * Culiţă Tărâţă recunoaşte că nu mai există nicio cale de atac şi că va trebui să predea pământul * "Unde-i lege, nu-i tocmeală. Asta e, îl dau", ne-a declarat liniştit, ieri, arendaşul celor aproape 59.000 ha din incinta Insulei * în ceea ce priveşte ADS, conducerea instituţiei precizează că are de recuperat de la Tărâţă aproape 1.000 de miliarde de lei vechi

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, prin hotărâre irevocabilă şi definitivă, că terenul din Insula Mare a Brăilei, exploatat din 2001 în baza unui contract de arendă de "TCE 3 Brazi" SRL Piatra Neamţ, firma deputatului Culiţă Tărâţă, trebuie concesionat prin atribuire directă, pe o perioadă de 49 de ani, firmei "Agricost" SRL Iaşi, a omului de afaceri Constantin Duluţe. Acţiunea prin care Duluţe a solicitat atribuirea celor 58.607 ha teren agricol din Insulă a început în 2004, la Tribunalul Brăila, imediat după ce "Agricost" a fost declarată câştigătoarea licitaţiei privind vânzarea principalelor active ale SC IMB SA, la acel moment societate aflată în lichidare judiciară. Prin Sentinţa Comercială nr. 6/13.01.2005, definitivă şi irevocabilă, instanţa brăileană a admis acţiunea SC Agricost SRL, astfel cum a fost formulată. ADS a declarat însă apel împotriva acestei hotărâri, care a fost respins prin Decizia nr. 333/09.06.2006 a Curţii de Apel Bucureşti. Dar şi această decizie a fost atacată cu recurs de juriştii ADS, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. După ani de procese, recent, Înalta Curte a respins ca nefondat recursul declarat de ADS împotriva Deciziei Curţii de Apel Bucureşti, obligând astfel instituţia, de fapt proprietara celor aproape 59.000 ha din incinta Insulei, să predea terenul.
"Eu am o hotărâre judecătorească irevocabilă şi definitivă, conform căreia ADS are obligaţia să îmi dea prin atribuire directă, în concesiune pe 49 de ani, terenul din Insula Mare, deoarece eu deţin activele acolo. Am activele, iau şi terenul. La acest moment sunt în negocieri cu ADS pentru semnarea contractului. Nu ştiu acum ce voi face după ce voi semna contractul, aceea va fi o altă etapă, deocamdată mă concentrez pe negocierile cu ADS. Ştiu că actualul arendaş, Culiţă Tărâţă, are acolo investiţii, dar cine spune că nu pot să i le cumpăr?! Totul e posibil, chiar şi să lucrez cu el, dar e prematur acum să mă pronunţ. Deocamdată n-am luat legătura cu Tărâţă, nici n-aş avea de ce, atât timp cât nu am contractul, dar după aceea bineînţeles că vom discuta. Din punct de vedere legal nu mai există nicio cale de atac. Negocierile cu ADS pot dura, avem deci timp să stabilim toate detaliile", ne-a declarat Constantin Duluţe, patronul "Agricost" Iaşi.

06imb2 Culiţă Tărâţă: "Unde-i lege, nu-i tocmeală. Asta e, îl dau" "Unde-i lege, nu-i tocmeală. Asta este, dăm terenul"

Actualul arendaş al pământului din Insula Mare a Brăilei, deputatul de Neamţ Culiţă Tărâţă nu pare însă îngrijorat de ceea ce va urma. Recunoaşte că nu mai există nicio cale de atac a acestei decizii, deci nu va avea încotro şi va trebui să predea terenul. El este însă convins că transferul nu va fi decât unul strict pe documente şi că în activitatea agricolă din Insulă nu se va schimba nimic. Încrederea lui se bazează pe faptul că, încă din 2004, când Duluţe a cumpărat activele fostei SC IMB, cele două firme au colaborat foarte bine, au existat contracte de parteneriat respectate de ambele părţi. "Are activele, are dreptul să concesioneze. Iar unde-i lege, nu-i tocmeală. Asta este, dăm terenul, hotărârea este definitivă şi irevocabilă. Asta nu înseamnă că nu vom mai lucra, avem contracte în derulare, colaborăm cu ei din 2004, de când au cumpărat activele. Vom merge mai departe în aceeaşi echipă", ne-a declarat, ieri, extrem de liniştit în ceea ce priveşte viitorul afacerii lui din IMB, deputatul, fost PSD, actual UNPR, Culiţă Tărâţă.
Singurul lucru care îl nelinişteşte este viitorul an agricol, care începe acum sub auspicii nu tocmai prielnice pentru fermieri. "Am avut un an agricol bun, cu rezultate bune, normale zic eu, având în vedere investiţiile pe care le facem noi în producţia agricolă. Marea tristeţe este seceta asta, că tot ce am câştigat anul acesta se poate pierde în anul următor. Ştiţi cum e viaţa agricultorului, cu un ochi râde, cu celălalt plânge".

10 minute. Atât a durat licitaţia

Constantin Duluţe a intrat în posesia celor mai importante active ale fostei SC "Insula Mare Brăilei" SA în data de 7 ianuarie 2004, în urma unei licitaţii publice deschise cu strigare. La acel moment, SC "IMB" se afla în lichidare judiciară, iar lichidatorul, firma "Sierra Quadrant" SRL Bacău, preciza că a ales metoda de valorificare în bloc a activului deoarece a considerat că este cea mai eficientă şi cea mai rapidă modalitate de vânzare. În 10 minute tranzacţia a fost încheiată şi asta pentru că la licitaţie a participat un singur ofertant, respectiv Constantin Duluţe, administratorul SC "Agricost" SRL Iaşi. Astfel, în doar 10 minute, el a devenit proprietarul celor mai importante active din IMB - "Baza IMB" cu locaţii în Insula Mare a Brăilei (ferme vegetale, ferme zootehnice, sectoarele mecanizare şi reparaţii, parcuri de conservare utilaje etc), sediul societăţii situat în municipiul Brăila şi sectorul nave, respectiv "Trecerea Bac" Stânca - la un preţ de 62,54 miliarde de lei plus TVA. În total, 75 miliarde de lei, de fapt preţul de pornire a licitaţiei.
Culmea, SC "TCE Brazi" SRL Piatra Neamţ, firma care lucra sub formă de arendă pământul din Insula Mare încă din 2001, de fapt cea mai îndreptăţită să râvnească la acele active, nu a participat la licitaţie. Motivul invocat la acel moment a fost acela că înregistra datorii şi, conform metodologiei de susţinere a licitaţiilor, nu avea drept de participare nicio societate debitoare către bugetele de stat.
Speculaţiile momentului erau însă altele: aflat în plin scandal mediatic legat de modul în care în 2001 preluase terenul, dar şi a litigiilor pe care le avea cu proprietarul terenului - Agenţia Domeniilor Statului, Culiţă Tărâţă a preferat să treacă în plan secund şi să scoată în faţă un apropiat al său. "Îl cunosc personal pe domnul Tărâţă, dar aşa, la modul general, am discutat recent telefonic cu dumnealui, i-am spus că afacerile sunt afaceri şi nu o să refuz nicio ofertă de colaborare cu nimeni. Sper pe viitor într-o colaborare, pentru că sunt conştient că am investit nişte bani şi că nu deţin decât nişte clădiri şi utilaje, deci trebuie în primul rând să încep o colaborare cu «TCE». Nu am venit în ideea să stric această colaborare şi sunt convins că voi găsi înţelegere", ne-a declarat, imediat după încheierea licitaţiei, Constantin Duluţe. Şi, drept dovadă că cei doi au colaborat foarte bine încă de la început, la toate acţiunile organizate în Insula Mare după semnarea contractului de vânzare a activelor cei doi apăreau mereu împreună.
Mai trebuie precizat şi că, la acel moment, SC "IMB" SA înregistra datorii totale de 807,8 miliarde de lei, din care către buget 693,83 miliarde de lei. "Cu banii obţinuţi din vânzare şi cu ce mai avem de încasat, 160 miliarde de lei de la «Reen» şi 40 miliarde de la «TCE Brazi», vom reuşi să îndestulăm creditorii în proporţie de 10- 15%", explica, tot la sfârşitul licitaţiei, Dan Anghel, lichidatorul "IMB".

06imb3 Constantin Duluţe: "Am activele, iau şi terenul" ADS vrea de la Tărâţă aproape 1.000 de miliarde de lei vechi

Şi fiindcă am ajuns la capitolul "bani", este bine de reţinut că, în prezent, în contabilitatea ADS, arendaşul din Insula Mare a Brăilei figurează cu un debit de 99 milioane lei noi (990 miliarde de lei vechi). "În baza contractului de arendă nr. 1/28.08.2001, TCE 3 Brazi SRL figurează în evidenţele noastre cu un debit în valoare de cca. 99 mil. lei, debit care a fost stabilit de către SC Top Expert SRL, conform Raportului de Audit", se precizează într-un răspuns primit din partea ADS ca urmare a unei solicitări de presă transmise de noi către instituţie.
Conform presei centrale, la realizarea auditului SC Top Expert a lucrat timp de 4 luni cu o echipă de 5 oameni, raportul final cuprinzând 165 de pagini, la care se adaugă alte 200 de pagini în anexe. Concluzia: "Nu s-au plătit toate sumele conform contractului. Diferenţa neplătită este de peste 500 de miliarde de lei vechi, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate conform prevederilor contractuale de aproape 500 de miliarde de lei vechi", a precizat Mihai Bărbuliceanu, coordonatorul echipei de auditori ai Top Expert.

"Ăştia-s nebuni!"

La fel de destins ca şi în cazul primului subiect discutat - pierderea terenului -, Culiţă Tărâţă a afirmat: "ADS dintotdeauna a avut o echipă de incompetenţi. Noi suntem la zi cu plăţile către ei. Am plătit redevenţa, tranşa din august, am depus garanţia de plată şi pentru decembrie, nu ne jucăm. Dar ei insistă cu datoria aia veche, care nu e datorie, doamnă! Ei au vrut să ne întindă o capcană, dar nu le-a mers. Eu plăteam redevenţă şi scriam pe chitanţă conform contractului de arendă 1/2001, dar ei doreau să scriem pe chitanţe plată fără titlu valabil, că ei nu recunoşteau contractul de arendă. Cum să fac aşa ceva!? Iar ca dovadă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că acest contract este valabil şi produce efecte juridice. Ăştia-s nebuni, atât ne-au dat în judecată pe datoria asta, care a tot crescut de la un proces la altul, de râd şi judecătorii de la Înalta Curte de ei. Iar că ei greşesc şi noi avem dreptate, o dovedeşte că întotdeauna am câştigat. Ştiţi ceva? Eu am conştiinţa împăcată că în Insulă am făcut treabă, cu profesionalism, întotdeauna legal, ca la carte. Iar rezultatele şi transformările care le-am făcut acolo sunt de necontestat".
Întrebat ce se va întâmpla cu această datorie în momentul în care terenul va trece la "Agricost", Tărâţă a spus: "Dacă preia terenul Agricost, nu contează. Procesele legate de datorie îşi vor urma cursul, n-are nicio treabă. Dar, repet, din punctul meu de vedere sunt aberaţii. Ca dovadă, uite, directorul ăla Drăgan (Daniel Drăgan, fost preşedinte al ADS - n.r.) care se bătea cu pumnul în piept că îmi ia şi ceasul de la mână, e condamnat deja la puşcărie".
Precizăm că, în urmă cu un an, magistraţii Secţiei I Penale a Curţii de Apel Bucureşti au decis condamnarea lui Daniel Drăgan la şase ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave. Condamnarea lui Drăgan nu are legătură cu disputa ADS - Culiţă Tărâţă.
Despre disputa aceasta vă putem spune însă că este una veche şi aprigă. Astfel, din 13 februarie 2003 - când ADS a anunţat rezilierea contractului de arendă încheiat cu TCE 3 Brazi - şi până în prezent, pe diferite cauze, între proprietarul terenului şi arendaş au fost deschise în instanţă peste o sută de procese.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro